Bakın, bu faturadaki elektrik bedeli 1786 lira.
Salona döndü:
- Bu faturanın üzerinde yüzde 66 ilave yük var.
Sözünü ettiği “yük”ün parasal karşılığını hesapladı:
- Bu işyeri 1786 liralık elektrik kullanmış, faturasında 1184 lira ilave yükü de çekiyor.
TOBB üyesi sanayicilerin talebini dile getirdi:
- Sanayinin kullandığı elektrik üzerindeki yüzde 18’lik KDV bir yıl süreyle kaldırılsın.
TRT payına işaret etti:
- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına adayımız sen olacaksın.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, bir süre sonra MYK ve MKYK’da İstanbul ve Ankara için oylama yaptırdı. Ezici çoğunlukla iki isim öne çıktı:
- İstanbul’a Binali Yıldırım, Ankara’ya Mehmet Özhaseki...
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı olan Özhaseki, çıkan sonuçtan memnun olmakla birlikte Cumhurbaşkanı’na esprili bir şekilde şu öneride bulundu:
- Numarine, sektörün Turquality programına kabul edilen ilk markası oldu. Kurucumuz Ömer Malaz’la daha önceki buluşmanızda konuyu siz gündeme getirmiştiniz.
Mesaj üzerine 19 Şubat 2015 tarihli yazıma baktım:
- Turquality’yi ‘zayıf’ gördü, ‘yat’a almadı...
O günlerde CNR Avrasya Boat Show nedeniyle buluştuğumuz Ömer Malaz, marka yolculuğu için şu mesajı vermişti:
- Üretimizin yüzde 80’i ihracata gidiyor. 2014 ihracat gelirimiz 20 milyon Euro. 2008 kriziyle Avrupa pazarında işler durunca yeni pazarlara yöneldik. Şu anda Kolombiya, Venezüela’ya da satışımız var. Filipinler ve Tayland’a bakıyoruz. Miami’ye (ABD) de satış yapıyoruz. Hedefimiz dünya markası olmak.
Bunun üzerine Malaz’a Ekonomi Bakanlığı’nın Turquality desteğini anımsatmış, şu yanıtı almıştım:
- TÜBİTAK’tan Ar-Ge desteği aldığımız oldu. Turquality’yi inceledik. Destek miktarını az bulduğumuz için uğraşmadık.
Bu kez Numarine’nin Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 35 bin metrekarelik üretim merkezine gittim. Fabrikayı
Salonda 1000 dolayında iş insanı, masada Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Bülent Tüfenkci, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Engin Yeşil, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, Kalkınma eski Bakanı Lütfi Elvan ve Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan var.
Malatya Valisi Aydın Baruş, Battalgazi Belediye Başkanı ve AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Aslan, Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeynel Açıkgöz izleyenler arasında yerini aldı.
Rifat Hisarcıklıoğlu, 14 şehirde gerçekleşen toplantılarla ilgili şu veriyi paylaştı:
- Her gittiğimiz şehirdeki toplantılara çevre illerden üyelerimiz de katıldı. Burada Elazığ, Tunceli, Adıyaman ve Kahramanmaraş’tan arkadaşlarımızın olduğu gibi. 14 toplantıya 9 bin üyemiz katıldı. Sorun ve mesajlarının yüzde 97’si çözüme kavuşmak üzere adrese, yani bankacılara doğrudan ulaştı. Sorunların büyük bölümü çözüldü.
Salondan sorular almadan önce Hüseyin Aydın ve Osman Arslan nezdinde bankacılara seslendi:
- KOBİ’lerin kullandığı kredilerde faiz ve komisyon konusunda pozitif ayrımcılık istiyoruz. Kamu bankalarının kredi faizini yüzde 18’e indirdiğini gözlemliyoruz. Aynı adımı özel bankalardan da bekliyoruz.
Teminat mektubu komisyonlarına değindi:
- Teminat mektubu komisyonları yüzde 0.5’lerden yüzde 8’lere kadar çıkmıştı. Kamu bankaları yüzde 1’e çekti. Özel bankalar da yüzde 2’ye çekeceğine söz verdi. Fazla komisyon isteyen bankaları TOBB’a ihbar edin.
- Biz TÜSİAD’ın adındaki “İşadamları” kelimesini “İş İnsanları” yaptık, MİAD’ın da yapmasını öneriyorum.
Akdaş, Bilecik’in önerisini açılışta paylaşıp, yaklaşımını esprili şekilde ortaya koydu:
- Eğer başkanlık elimden gitmeyecekse, MİAD’ın adındaki “İşadamları”nı hemen “İş İnsanları” yapalım.
Erol Bilecik, “Türkiye’nin Marka Değeri, İş Dünyasının Rolü” başlıklı konuşmasına şu cümleyle girdi:
- “Benim yapacağım bu kadar” diyecek dönemde değiliz. Elimizden gelenden daha fazlasını yapmalıyız. Elimizi taşın altına daha fazla sokmalıyız.
Markanın önemini şöyle vurguladı:
- Markada gücü olmayan ülkelerin küresel rekabette izi olmaz.
Dış politikaya dönük mesajını şu saptamayla vermeyi seçti:
- 640 kilometrelik sahil şeridimiz var. Şu anda denize tek damla atık su arıtılmadan gitmiyor.
Arıtma tesisi sayısına işaret etti:
- 2 olan arıtma tesisi sayısı 32’ye çıktı. Arıtmaya verdiğimiz önem, “mavi bayrak”lı turistik tesis-plaj sayısını 200’e yaklaştırdı.
“Mavi bayrak”ta Antalya’nın dünya birincisi olduğunu belirtti:
- Antalya’yı ikinci sırada izleyen Portekiz’deki bir bölgenin “mavi bayrak”lı tesis-plaj sayısı 60-70’te kalıyor.
Kentin ağırladığı turist sayısına dikkat çekti:
- Antalya’mızda geçen yıl 13.6 milyon konaklamalı yabancı turist ağırladık. Bu sayı ile Londra ve Paris’in ardından New York’u yakalayarak dünya 3’üncüsü olduk. 3’üncülüğü New York ile paylaşıyoruz.
- Maalesef meyve-sebze fiyatlarında hedeflenen iyileşme sağlanmış değil.
Albayrak, bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan izin istedi:
- Gıda fiyatlarını yukarı çeken nedenlerle ilgili uzun vadeli çözümlerimiz var. Müsaadeniz olursa ilgili Bakan arkadaşlarımla sıkıntıyı kısa vadede çözebilecek bir formül geliştirelim.
Albayrak, Cumhurbaşkanı’ndan müsadeyi aldıktan sonra Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle birlikte bir çalışma odasına geçti. Gıda İzleme Komitesi’nde ayrıca beraber çalıştıkları Bakan arkadaşlarına Bakanlar Kurulu’ndaki sözünü yineledi:
- Sebze-meyve fiyatlarındaki fahiş duruma kısa vadede bir çözüm bulmamız lazım.
Pekcan, Ticaret Bakanlığı ekiplerinin denetimler sırasında karşılaştığı bazı konuları paylaştı:
- Sebze-meyvenin üreticiden tüketicinin sofrasına kadar olan yolculuğunda fırsatçılık yapanların olduğunu denetimler sırasında da gördük. Fiyatı yükseltmek için ürünün bir bölümünü çürümeye bile terk edenler bile var.
Albayrak,
- Şimdi Atatürk Havalimanı’ndan geliyorum. “TEKNOFEST 2018”i İstanbul’un Yeni Havalimanı’nda gerçekleştirdik. Orası henüz faaliyette değil. Dolayısıyla böyle bir etkinlik için en uygun yerdi. Ancak, bundan sonraki TEKNOFEST’ler için yeni yer bulmamız gerekiyordu. Atatürk Havalimanı boşalınca bize çok uygun yer haline gelecek.
Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın o günlerde Atatürk Havalimanı’nın yeri ile ilgili verdiği sözü anımsattı:
- Sayın Cumhurbaşkanımız “Millet Bahçesi” sözü verdi ama orada alan çok büyük. Dolayısıyla pist ve havalimanı binaları korunursa TEKNOFEST’i bundan sonra Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirebiliriz.
Dün Demirören Medya Grubu’nun da paydaşları arasında yer aldığı “TEKNOFEST 2019”un Atatürk Havalimanı hangarlar bölgesindeki tanıtım toplantısına giderken, Bayraktar’ın geçen yılki ziyaretinde paylaştığı bilgiyi anımsadım.
Selçuk Bayraktar, 17-22 Eylül 2019’da Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşecek TEKNOFEST için şu mesajı verdi:
- Hezarfen Ahmed Çelebi, Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş bizim öncülerimizdi. Şimdi bizim gözümüz daha yükseklerde.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da bu cümleden hareketle şu yorumu yaptı:
- Gençlerimiz bugünün yöneticisi bizleri inşallah kendilerine engel çıkaran değil, önlerini açanlar, fırsat verenler olarak hatırlar.