Vahap Munyar

Konukoğlu’ndan seçim gerginliğini frenleyen formül

14 Ocak 2019
SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, holdingin de başında olduğu 1998 yılında Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanlığı’na seçilince ilk toplantıda şu teklifi gündeme getirdi:

- Odamız meclisine girmek üzere aday olanların hepsi sandıktan çıkmış değil. Seçimi kazanamayan arkadaşların “Danışma Kurulu Üyesi” sıfatıyla meclis toplantılarımıza katılmasını teklif ediyorum.

Teklifine şu formülü de ekledi:

- Ayrıca bundan sonra mecliste, başkanlık divanında, yönetim kurulunda görev yapıp, süresini tamamlayanlar “Danışma Kurulu Doğal Üyesi” olarak meclisimizin çalışmalarına katkıda bulunmayı sürdürmeli.

Ardından “Danışma Kurulu” oluşmasını oyladı. Katılımcılığı sağlayan teklif anında kabul gördü. Ancak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) o dönemki Başkanı Fuat Miras, bu adıma itiraz etti:

- Eski köye yeni adet mi getiriyorsunuz. “Danışma Kurulu Üyesi” sıfatıyla seçilememiş kişileri meclis toplantısına almak bizim kanun ve tüzüklerimize uymaz.

Konukoğlu, hemen hukukçuları topladı. TOBB Kanun ve tüzüklerini inceletti, çıkan sonucu Miras’la paylaştı:

- Fuat Başkanım, kanun ve tüzüklerde, “Danışma Kurulu kurulabilir veya kurulamaz” diye bir detay yok. Kanunumuzda, “Kurulamaz” denilmediğine göre ben “Danışma Kurulu”nu faaliyete geçiriyorum.

Böylece 1998’den itibaren Gaziantep Sanayi Odası Meclisi’nde

Yazının Devamını Oku

İtin kursağı yağ götürür mü

13 Ocak 2019
1976 yılı yaz ortası, Malatya... Oto elektrik-bobinaj ustası abim Kemal Munyar’ın barakadan hallice dükkanında çırak-kalfa olarak çalışırken, postacı üniversite sınav sonucu zarfını getirdiğinde heyecanla açtım:

 

- İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu.

Tekel Evleri’ndeki karşı komşumuz, kirvem Maksut Ayeri’nin torunu Ali Ayeri de o gün eve ulaşan zarfı açtı:

- İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Siyasi Bilimler Yüksek Okulu (Şişli Siyasal).

1976-1977 öğrenim yılının başlayacağı tarih yaklaştıkça İstanbul’da konaklama telaşına düştük. İmdadımıza Yıldız Üniversitesi’nde mühendislik öğrencisi mahalleden abimiz Namık Kemal Özerdem yetişti:

- Feriköy’de Malatyalı öğrenci arkadaşlarla ortak kiraladığımız bir evimiz var. Gelin, aynı odayı bir süre paylaşırız.

Ali Ayeri

Yazının Devamını Oku

‘Beton’ 20 milyar dolar getirdi 75 daha getirecek

11 Ocak 2019
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteği, Demirören Medya ve Istexpo ortaklığıyla 8-10 Şubat 2019’da Düsseldorf’ta (Almanya) düzenlenecek “Evim Türkiye Fuarı” için Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, İstanbul İnşaatçılar Derneği (INDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin’le bir aradayız.

Masada Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı, Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Emre İskeçeli, Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Gökçe Aytulu, Demirören Medya Gazete Reklam Grup Başkanı Gürcan Korkmaz var.

Altan Elmas, sektörün “beton ekonomisi” tanımlamasıyla değersizleştirildiğinden dert yanarak verileri ortaya koymaya başladı:

- İnşaat sektörüne yönelen kredilerin toplamı 220 milyar lira. Bunun 135-137 milyar liralık (25 milyar dolar) bölümü, alışveriş merkezi, ofis binaları ve lojistik depoları için kullanılan uzun vadeli dış kaynak.

Konuta yönelen kredileri irdeledi:

- Konut kredileri toplamı da 193 milyar lira dolayında. Bunun birinci el satışlara tekabül eden bölümü yaklaşık 90 milyar lira.

Bankaların kullandırdığı toplam kredi büyüklüğünün 2.5 trilyon lira dolayında olduğunun altını çizdi:

- Sektörümüz toplam kredilerden doğrudan yüzde 3.6 pay alıyor. Yüzde 3.6’lık bölümü de vatandaşların kullandığı konut kredileri oluşturuyor. Sektörümüzün kredilerden aldığı pay toplamda yüzde 7.2’yi buluyor.

Ardından dış borçlara döndü:

Yazının Devamını Oku

61 ilacı ‘yerel’ üretti 1.4 milyar liralık yeni yatırıma soyundu

7 Ocak 2019
ABDİ İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, 450 milyon liralık yatırımla geçen yıl devreye aldıkları AbdiBio tesisine davet etti. İstanbul Esenyurt’taki Abdi İbrahim tesislerinden içeri girerken yatırımda ulaştıkları toplam değeri paylaştı:

- Esenyurt’taki tesislerimiz için bugüne kadar yaptığımız yatırım 3 milyar lirayı buldu.

AbdiBio’yu Mayıs 2018’de üretime geçirirken Steril Enjektabl ve Onkoloji Tesisi’nin de temelini attıklarını belirtti:

- 48 bin metrekarelik yeni kapalı alan inşa ettiğimiz bu yatırım 900 milyon liraya mal olacak. Bu tesiste üretim 2020’de başlayacak.

Esenyurt’ta süren yeni yatırımları sıraladı:

- Steril Oftalmoloji & Steril İnhalasyon Tesisi’ni tamamlamak üzereyiz. Burada steril göz damlaları üreteceğiz. Ayrıca konvansiyonel ilaç üretim tesisimize yaptığımız kapasite artırımı yatırımı da 2020’de bitecek. Söz konusu yatırımlar 1.4 milyar liraya tamamlanacak.

Abdi İbrahim’in son iki yıllık performansının altını çizdi:

- Geçen yıl ocak-kasım döneminde TL bazında yüzde 28.6 büyüdük. 2017’de 2 milyar 20 milyon lira (547 milyon dolar) olan ciromuz, 2018’de 2 milyar 682 milyon lirayı (555 milyon dolar) buluyor.

15 uluslararası firma ile 61 ilacın üretimi için anlaşma imzaladıklarını bildirdi:

Yazının Devamını Oku

İhracatçı ticari banka mektubuna bağımlı olmaktan kurtulacak

6 Ocak 2019
TÜRK Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın’ın teminat mektubuyla ilgili sözleri üzerine aradı:

- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile TBB’nin 10 ilde gerçekleşen toplantılarının bazılarına katıldım. Hüseyin Bey, ihracatçıya teminat mektubu şikayetleri üzerine, “Eximbank, bizi aradan çıkarsın” cümlesini bana da söyledi.

Yıldırım, Aydın’a şaka yollu şu yanıtı verdiğini paylaştı:

- Bankalar başlangıçta ihracatçıya yüzde 0.5-1’le teminat mektubu verirdi. Geçen yıl ağustos ayından itibaren oranlar yüzde 5-6’ları buldu. Ne oldu da teminat mektubu komisyonu bu kadar çok arttı? Mektubun kağıt fiyatı mı çok yükseldi?

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun önerdiği uzlaşma formülünü aktardı:

- Rifat Bey, bankalarla teminat mektubu komisyonlarının yüzde 1’i aşmaması konusunda bir protokol imzalamayı teklif etti.

Ardından dünyanın her yerinde “exim”lerin bankacılık ve finans sistemiyle çalıştığını vurguladı:

- “Exim”ler ticari banka olmadığı için şube sayıları azdır. Biz ihracat destek kuruluşuyuz. Sistemdeki 51 banka gibi olamayız-olmamalıyız.

Teminat mektubunun yıllardır sadece

Yazının Devamını Oku

Konkordatoya ihtiyaç var ama suistimal olmasın

4 Ocak 2019
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile Tekirdağ’da gerçekleştirdikleri “Reel Sektör & Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantıları”nın 9’uncusunun açılışında konkordato ile ilgili şu mesajı verdi:

- Konkordato suistimallerinin önüne geçilmeli.

TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, TEB Genel Müdür Vekili Turgut Boz, TSKB Genel Müdür Yardımcısı Ece Börü, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Çelik, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İsmail Şimşek, Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Erdal Erdem, Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Özdemir, Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı Osman Sarı ile Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın 1000’e yakın Trakyalı iş insanının sorularını, sorunlarını dinlediği toplantıda söz alan bir şirket sahibi konkordatodan dert yandı:

- Benim akaryakıt istasyonlarımın müşterisi 5 şirket konkordato ilan etti. Şimdi onlardan alacak tahsili yapamıyorum. Yani, alacak mağduruyum. Bu işe bir çözüm bulunamaz mı?

Hisarcıklıoğlu, bu soru ve sorun üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

- Konkordato hiç olmazsa, olmaz... Ancak, gerçekten ayakta kalabileceklerine inanılan firmaların konkordato başvurularına olumlu cevap alabilmeleri lazım.

Tamamına yakınını KOBİ’lerin oluşturduğu şirket sahip ve yöneticilerine TOBB’un girişimleri ile bankalarda açılan kapıya işaret etti:

- Bankalar KOBİ’leri de yeniden yapılandırma kapsamına aldı.

Bir başka şirket sahibi finans konusundaki sıkıntının ağustos ayından itibaren yaşandığını vurgulayıp ekledi:

Yazının Devamını Oku

Ayçiçeği dönümde 480 lira şaraplık üzüm 3 bin 600 lira getiriyor

31 Aralık 2018
İrem Çamlıca Bağcılık ve Şarapçılık’ın kurucusu Mustafa Çamlıca, elindeki kitapçıktan Trakya’daki 900 dönümü bulan bağlarının fotoğraflarını gösterdi:

- Poyralı, Akören, Akçaköy, Küçükkarıştıran, Tozaklı’da bağlarımız var. Bunlara 300 dönüm daha eklenecek.

Toplam 135 bin şişe şarap ürettiklerini belirtti:

- ABD ve Avustralya’nın da aralarında bulunduğu 10 ülkeye ihracat yapıyoruz. Şu anda üretimimizin yüzde 10-15’i ihracata gidiyor. Hedefimiz ihracatı yüzde 50’ye çıkarmak.

Şişe başına ihracat fiyatlarını paylaştı:

- Şişe başına 5.5 Euro’ya ihracat yapıyoruz. İhraç fiyatı 19 Euro’ya ulaşan şarabımız da var. Türkiye’nin ortalama şarap ihraç fiyatının 2.5 Euro olduğu dikkate alınırsa, bizim yarattığımız katma değer daha iyi anlaşılıyor.

İhracat için gittiği ülkelerde karşılaştığı soruya dikkat çekti:

- Gerçekten Türkiye’de şarap üretiliyor mu?

Şarap ihracatı için komando gibi çalışmak gerektiğini vurguladı:

Yazının Devamını Oku

Devrim yaptık cesur bankacıları ayağınıza getirdik

30 Aralık 2018
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından düzenlenen 9’uncu Reel Sektör ve Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı Tekirdağ’da düzenlendi. 1000’e yakın işinsanının katıldığı toplantıda TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bakın, bankacıları ayağınıza getirdik. Bu bir devrimdir. Herkes özel görüşmelerde şikâyetlerini dile getirsin” dedi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Tekirdağ’da bulundukları salonu dolduran 1000 dolayındaki işinsanına önce arkasındaki yazıyı gösterdi:

- Türkiye Bankalar Birliği (TBB)-TOBB Reel Sektör & Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı.

Ardından masadakilerden kendilerini tanıtmasını istedi:

Turgut Boz (TEB Genel Müdür Vekili)

Ece Börü (TSKB Genel Müdür Yardımcısı)

Hüseyin Çelik (Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı)

İsmail Şimşek (İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı)

Mehmet Emin Özcan

Yazının Devamını Oku