Vahap Munyar

İstanbul’un kendi kaynakları var

14 Mart 2019
MİLLET İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, Buket Aydın’ın CNN Türk’te dün akşam yayınlanan programının çekimi için geldiğinde gazeteye uğradı, söze şöyle girdi:

- Bu seçimde kampanyaların “yerel yarış” şeklinde geçmesini istiyorum.

Ardından iddiasını ortaya koydu:

- Seçilirsem, İstanbul’un yükünü “onlardan” almış olacağım.

Bugüne kadar kampanya çerçevesinde henüz uğrayamadığı 3-4 ilçe kaldığını belirtip, ekledi:

- Sokakta bir vatandaş bile bana kin duygusu ile bakınca üzülüyorum. Bu bir yerel yönetim yarışıdır. Vatandaşım bana neden kin duygusu ile baksın?

Sonra, vatandaşa kendi bakışını paylaştı:

- Her vatandaş benim için vatanseverdir.

Caddelerin, sokakların parti bayraklarıyla donatılmasına getirilen sınıra değindi:

Yazının Devamını Oku

İstanbul’un milli geliri 300 milyar doları bulacak

11 Mart 2019
CUMHUR İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, iş insanı Şahin Nalbant’ın sponsorluğunda gerçekleşen Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) buluşmasında söze Malatya’dan girdi:

- Malatya’ya karayolu, tünel, viyadük, köprü derken 4 milyar liralık ulaşım yatırımı yaptık.

Vahap Küçük, Ahmet Çalık, Turan Tuna, Nuri Tuna, Nurkan Nalbant, Adnan Başdemir, Aziz Yeniay, Hüseyin Bozkurt, Kadir Eriş, Bülent Tüfenkci, Öznur Çalık, Serap Yaşar, Yunus Akdaş, Hasan Yıldırım, Kadriye Yüksel, Nurettin Yaşar, Mehmet Çeker, İsmail Kısacık, Yasin Kartoğlu, Naci Ekşi, Arzu Erdem, Prof. Ramazan Özdemir, Prof. Erman Tuncer, Yalçın Ayaydın, Adil Gevrek, Erdem Aslanoğlu gibi önde gelen isimlerin bulunduğu salona İstanbul’daki Malatyalı nüfusunu anımsattı:

- İstanbul’da 500 bin dolayında Malatyalı var.

Ardından İstanbul’un Türkiye ekonomisindeki yerine işaret etti:

- İstanbul’un GSMH’si 232 milyar dolara ulaşıyor. İstanbul’u bir ülke olarak düşünürsek, GSMH büyüklüğü ile Avrupa’da 13’üncü, dünyada 43’üncü sırada bulunuyor.

Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşunun 250’sinin İstanbul’da olduğunu vurguladı:

- İstanbul’un ihracatı 80 milyar dolara yaklaşıyor. Bu rakam tek başına Norveç, Güney Afrika, Portekiz ve Şili gibi ülkeleri geride bırakıyor.

Kentte 6 milyonu aşkın vergi mükellefi olduğunu kaydetti:

Yazının Devamını Oku

Yeni Petkim son teknoloji ile donanacak

10 Mart 2019
BP’nin Global Rafinaj ve Pazarlama CEO’su Tufan Erginbilgiç’in yolu hafta içi İstanbul’a düşünce buluştuk BP Türkiye Dış İlişkiler Direktörü Hakan Türker’in de eşlik ettiği buluşmaya giderken Erginbilgiç’in daha önceki açıklamalarına göz attım.

 Erginbilgiç’le 1.5 yıl önce İstanbul’da verdiği mesaj dikkatimi çekti:

- Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı, TANAP ve Şahdeniz projelerindeki yatırımımız 8.5 milyar doları buldu. Türkiye’den çıkmamız söz konusu değil.

Buluştuğumuzda önce BTC’yi örnek gösterdi:

- BTC ilk devreye girdiğinden bugüne 3.2 milyar varil ham petrol akmış. BTC’den geçen günlük ham petrol miktarı 700 bin varile yakın. Yani, önemli bir ham petrol taşıma görevi görüyor.

Ardından Şahdeniz 1 ve Şahdeniz 2 projelerine işaret etti:

- Şahdeniz 1 Erzurum’a kadar olan bölüm. Şahdeniz 2 Eskişehir’e uzandı. Türkiye üzerinden İtalya’ya gidecek. 40 milyar dolarlık bu proje, bizim dünyada da en önemli projemizdi. TANAP’ta yüzde 12 payımız var. TP ve Botaş da projenin içinde.

BP’nin 107 yıldır Türkiye’de olduğunu anımsattı:

- Türkiye, BP için stratejik öneme sahip. Türkiye’ye bugüne kadar çok yatırım yaptık, yapmaya devam edeceğiz.

Yazının Devamını Oku

Turgut Özal Tıp Merkezi’nin ikinci Konukevi de tamam

8 Mart 2019
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malatya mitinginden önce Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yanı başında yeni tamamlanan binayı görmeye gittim:

- İnönü Üniversitesi Mehmet Şahin Nalbant Konukevi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Kızılay ve Nuryıldız’ın patronu Şahin Nalbant, konukları Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) Başkanı Yunus Akdaş, Küçükçekmece eski Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Tuna Çelik’in kurucusu Turan Tuna, Tuna Grubu Başkan Yardımcısı Nuri Tuna, CHP eski Milletvekili Prof. Aydın Ayaydın, Ayaydın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, Akümsan’ın patronu Abdullah Bingöl ve Prof. Mesut Parlak’ı gezdirirken 2016 yılı kasım ayını anımsadım.

Dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, dönemin Malatya Valisi Mustafa Toprak, dönemin Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Eğitim Vakfı (MEV) eski Başkanı Şaban Taçyıldız ile birlikte İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Kızılay’ın odasındaydık.

Rektör, Akdaş’a döndü:

- MİAD öncülüğünde Malatyalı işadamlarının katkılarıyla Turgut Özal Tıp Merkezi’ne yapılan Konukevi çok büyük bir boşluğu dolduruyor. İlçe ve köylerden, Malatya dışından gelen hasta yakınları burada konaklıyor. Hastane bahçesi ve banklarda uyumaktan kurtuluyor.

Ardından ekledi:

- Mevcut Konukevi artık yetersiz kalıyor. Yanına yeni bir Konukevi daha yapmak gerekiyor. Arsamız müsait. Yenisi için de desteğinizi bekliyoruz.

Yazının Devamını Oku

Diş fırçasında yerli üretim, doğru adım ile 32 milyona çıktı

4 Mart 2019
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) başta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak olmak üzere 7 bakanın sektörlerin soru ve sorunlarını dinledikleri “Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası”nda Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi sözcüsü Sibel Tüzün, söze istihdamla girdi:

- Sektörümüz 188 bin kişiye istihdam sağlıyor.

180 dolayında ülkeye ihracat yaptıklarını belirtip, taleplere geçti:

- Sektörümüzün bazı ürünleri ülkemizde ilaç ve tıbbi cihaz gibi görülüyor. Oysa Avrupa Birliği’nde (AB) sektörümüzün ürünleri kozmetik sayılır. Bu konuda AB’ye uyum bekliyoruz.

Ardından diş fırçasına değindi:

- Diş fırçasında koruma var. Dolar bazında belirlenen ek vergi nedeniyle ithal fırçaların fiyatı yüzde 80 dolayında arttı. Ek verginin TL’ye çevrilmesini talep ediyoruz.

Uygulamanın Türkiye’de diş fırçası kullanımını düşürdüğünü vurguladı:

- Ülkemizde yıllık diş fırçası satışı 73 milyondan 71 milyona indi.

Ülkemizin nüfusuna işaret etti:

Yazının Devamını Oku

İstanbul’a 4 ülke daha bağlandı, ihracat için ek üretim göründü

3 Mart 2019
Procter & Gamble (P&G) Avrupa Başkanı Loic Tassel, Davos’taki World Economic Forum (WEF-Dünya Ekonomik Forumu) sırasında görüşme fırsatı yakaladığı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a ilk bilgiyi verdi:

- Türkiye’de bulunmaktan, üretim yapmaktan memnunuz. Türkiye Başkanımız Tankut Turnaoğlu, İstanbul’dan Kafkasya bölgesini de yönetiyor. Şimdi kendisine 4 ülke daha bağlıyoruz.

Tassel, bu adımın Türkiye’ye katkı yapacağını belirtip, ülkeleri sıraladı:

- Tankut Bey’in İstanbul’dan yöneteceği ülkeler arasına Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Moğolistan da girecek.

Kararı daha sonra Turnaoğlu’na bildirirken takvimi verdi:

- İstanbul’a 4 ülke daha bağlama kararımızı önce Ticaret Bakanı’nıza bildirdim. Temmuz 2019’dan itibaren yönettiğiniz bölge genişlemiş olacak.

Turnaoğlu, Özbekistan’ı duyunca 1998’e döndü:

- 1998-2000 döneminde P&G adına Özbekistan’a atanmıştım. Grubumuz 1999’da Özbekistan’dan çekilme kararı aldı. Bunun üzerine Kazakistan’a geçtim. Almatı’da 2 yıl görev yaptım.

Görev alanının genişlemesinin Türkiye’de üretimin artması anlamına geleceğini düşündü:

Yazının Devamını Oku

O zarflarda 1.5 milyar dolarlık ithalat var

1 Mart 2019
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Ankara’daki merkezi İkiz Kuleler’de, “Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası” toplantısındayız...

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun toplantıyı yönettiği masada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli var.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati ile Ticaret Bakan Yardımcısı Tuna Turagay başta olmak üzere, 7 bakanlığın bakan yardımcıları, ilgili genel müdürleri 61 sektör meclisi başkanı veya sözcüsü tarafından 3’er dakikalık sürelerde dile getirdikleri soruları, talepleri not etmek üzere yerini aldı.

TOBB Başkan Yardımcıları Ali Kopuz, Selçuk Öztürk, Ayhan Zeytinoğlu, Tamer Kıran, Yönetim Kurulu Üyeleri Faik Yavuz, Cengiz Günay, Mahmut Özgener, Öztürk Oran, Zeki Kıvanç, Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Davut Çetin, Engin Yeşil, Özer Matlı, Ömer Zeydan, Şaban Karamehmetoğlu, Mehmet Büyüksimitçi ile TOBB GTI Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız da ev sahipleri olarak 1000 iş insanı ile birlikte salonda.

Başta Berat Albayrak olmak üzere 7 Bakan, yardımcıları, genel müdürleri, o gün TOBB İkiz Kuleler’deki büyük konferans salonunda 7 saate yakın 61 sektör meclisi sözcüsünü dinledi, notlarını aldı, sorun ve taleplerin bir bölümüne anında yanıt verdi.

Gıda Perakendeciler Derneği Başkanı ve BİM’in CEO’su Galip Aykaç, TOBB Türkiye Perakende Meclisi sözcüsü olarak saat 19.30’a doğru kürsüye çıktı. Sektörünün sorun ve taleplerini sıralarken şu noktanın altını çizdi:

- Sayın Bakanlarım, malumunuz vatandaş yurt dışından 22 Euro’ya kadar doğrudan sipariş verip, ülkemize getirtebiliyor. Bu uygulama, perakende sektörü için haksız rekabet yaratıyor.

Aykaç, “haksız rekabet” iddiasını güçlendirmek için toplam rakama dikkat çekti:

- Vatandaşın 22 Euro sınırı çerçevesinde gümrük vergisine tabi olmadan gerçekleştirdiği ithalat toplam 1.5 milyar doları buluyor. Yani, uygulama ülkemizin cari açığına da olumsuz etki yapıyor.

Yazının Devamını Oku

Turizm lisesi öğrencisi otelde ders yapacak, maaş da bağlanacak

27 Şubat 2019
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye’deki 11 Turizm Meslek Lisesi’nin koleje dönüştürülmesi projesi çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la protokol imzalarken sordu:

- Bu proje kapsamına giren 11 Turizm Meslek Lisesi’ndeki öğrencilerimiz 1’inci sınıftan itibaren derslerini belirlenen otellerde görecek. Otel sahipleri, öğrencilere maaş ödeyecek, konaklamasını karşılayacak. Otel sahipleri bu projeye destek verir mi?

Bakan Ersoy, Selçuk’u rahatlattı:

- Sayın Bakanım, merak etmeyin. Otel sahipleri, “O öğrencileri bize gönderin” diye kuyruğa girer.

Ersoy, Doğu Ekspresi’nin Erzurum-Kars bacağında Sarıkamış’a giderken Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokolün detaylarını anlattı:

- Turizmde ara elemanların eğitim kalitesinin yükselmesi gerekiyor. MEB ile protokol imzaladık. Türkiye’deki 76 Turizm Meslek Lisesi’nden ilk aşamada 11’i koleje dönüşüyor. Talebe göre sayı yükselecek.

Söz konusu 11 lisede müfredatın değişeceğini belirtti:

- Müfredat, otel sahiplerinin önerilerine göre değişecek. Eğitim otellerde sürecek. Öğrenciler 15 Nisan’da otellere girecek, 15 Ekim’e kadar otelde olacak. Kış döneminde üst düzey otel yöneticileri de derslere girecek.

Yabancı dil eğitiminin de öne çıkacağını vurguladı:

Yazının Devamını Oku