82 yaşındaki Erganili kadının 2 bin 500 YTL’lik ödül başarısı
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
ALTI ay kadar önce Melda Onur’dan "Citibank Türkiye, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’yla birlikte Citi Mikro Girişimci Ödülleri vermeyi planlıyor. Danışma Kurulu’na bekliyoruz" daveti aldım.
Citibank Türkiye’nin amacı, 300-400 YTL’den 1000-2000 YTL’ye kadar değişik miktarlarda "mikro kredi" kullanıp, başarılı olanlara toplam 25 bin YTL’lik bir ödülle katkıda bulunmak, onları cesaretlendirmekti.
Toplum Gönüllüleri Vakfı Başkanı İbrahim Betil, Prof. Aziz Akgül, Citibank Yönetim Kurulu Başkanvekili Serra Akçaoğlu ve Prof. Deniz Gökçe’nin de içinde bulunduğu Danışma Kurulu olarak yarışmanın çerçevesinin çizilmesine katkıda bulunduk.
Ardından aralarında Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer, Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat ile Necla Zarakol’un bulunduğu bir jüri oluştu.
Çoğunluğu Prof. Aziz Akgül’ün önderliğindeki Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) aracılığıyla "mikro kredi" kullanıp, hayatını değiştirmeyi başaran 700 kadar kadın yarışmaya girdi. Bunlar arasından 26 kadın ödül almaya hak kazandı.
Citibank Türkiye, geçen hafta merkezinin bulunduğu Tekfen Tower’ın konferans salonunda bir tören düzenleyerek ödülleri sahiplerine verdi. Tören sadeydi ama ödül kazanan kadınlar için çok anlamlıydı.
Çoğu hayatlarında ilk kez uçağa binerek İstanbul’a gelmiş, hayatlarını biraz olsun iyileştirebilmek için aldıkları 300 YTL’yle 1000 YTL arasında değişen "mikro kredi"ye denk veya daha fazlasını ödül olarak almanın heyecanını yaşıyordu.
20’si Diyarbakır’dan gelen kadınlar arasından 82 yaşındaki Remziye Özkul, en çarpıcı örnekti. Zaten jüri de Remziye Özkul’u iki kez ödüllendirmeyi uygun görmüştü.
Jüri, 82 yaşına rağmen Remziye Özkul’un çalışma, başarma azmine hayran kalmış, kendisini öncelikle 1000 YTL’lik "özel ödül"e layık bulmuştu. Erganili Özkul, çevresindeki kadınların yardımıyla sahneye çıkıp ödülünü alabildi.
Özkul’un asıl ödülü ise "tarım sektörü"ndeki ikincilikti. Jüri, Özkul’un "mikro kredi" kullanarak üzüm bağını geliştirmesini, buradan elde ettiği pekmez, pestil gibi ürünleri evini geçindirmesini "başarı" olarak değerlendirmişti. Remziye Hanım, böylelikle toplam 2 bin 500 YTL’yi ödül olarak alıp, işini daha da büyütme planıyla Ergani’ye döndü.
26 yoksul kadının paylaştığı 25 bin YTL Citibank gibi dünya devi için belki "hiç"ti...
Ama 1000, 1500 ve 2 bin YTL’lik ödülleri almayı başaran yoksul kadınlar için bu para çok önemliydi.
Ödülün anlamı Citibank’a yetti...
Akın’dan Kayseri’ye 100 bin YTL ’mikro kredi’
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün önceki hafta memleketi Kayseri’ye gerçekleştirdiği geziye katılanlar arasında Akfen Holding ile TAV’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da vardı.
Akın’ın Kayseri’ye gitmesinin nedeni, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın (TİSVA) rehberliğinde Diyarbakır’dan başlayıp, adım adım diğer illere de yayılan "mikro kredi"yi bu kente de uzatmaktı.
TİSVA’nın öncüsü, Prof. Aziz Akgül, geçmişte TAV’dan bu yönde aldığı 50 bin YTL’lik desteğin ardından yakın dostu Hamdi Akın’ın peşini bırakmamıştı.
Akın da, annesinin kenti Kayseri’deki yoksul kadınlara "mikro kredi"yle katkıda bulunmak üzere şahsen 100 bin YTL’yi kullanıma açma yolunu seçmişti.
Hamdi Akın’la konuştum, heyecanlıydı: "Her işadamı kendi doğduğu kente böyle katkılar yapsa, birçok insanın hayatının değişmesinin önünü açarız."
Grameen Bank örneğini Türkiye’ye taşıyan TİSVA, Maya Mikro Ekonomik Destek İşletmesi ve Toplum Gönüllüleri Vakfı "mikro kredi" kullanımına aracılık eden sivil toplum örgütleri olarak öne çıkıyor. Bu modele HSBC Türkiye’nin de kredisiyle destek verdiği biliniyor.
Bugüne kadar toplam 15 milyon YTL, çoğu kadın, 10 binden fazla kişinin hayatını değiştirmiş bulunuyor...