7 milyar liralık ‘özel güvenlik’ ‘disiplin’ arıyor

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, geçen nisan ayının başında Slovenya, Slovakya, Romanya seyahatinden dönerken, savcı Mehmet Selim Kiraz’ın Çağlayan Adliyesi’nde rehin alınması sonrasında hayatını kaybettiği olayı değerlendirirken şu mesajı vermişti:

Haberin Devamı


- Özel güvenlik kaldırılmalıdır... Çünkü, özel güvenlik teşkilatlarının birçok yerde hangi amaçla, kimler tarafından kurulduğu soru işaretidir. Üzerinde hassasiyetle durulmalıdır.


Geçenlerde Tepe Savunma ve Güvenlik Sistemleri Genel Müdürü Bora Doğualp’le buluştuğumda bu konuyu anımsattım:


- Özel güvenlik sektöründe bir değişiklik yaşandı mı?


- O olaydan sonra bir çalışma başlatıldı. Adliye sarayı, stadyum, havalimanı, hastane gibi yerlerde görev yapan personel için emniyetle ortaklaşa özel eğitime geçildi. Özel güvenlik personelinin görev yapacağı yere göre yeniden eğitimden geçirilmesi gündeme geldi.


Mevcut uygulamada özel güvenlik sektöründe çalışmayı düşünenlerin ilk eğitim sonrası 5 yıllık belge aldığını belirtti:


- Sonrasında o personelin nerede, ne yaptığını kimse sormuyordu. Her yerde çalışabiliyordu. Şimdi durum değişti. Ayrıca, 5188 sayılı yasada da revizyon çalışması gündeme geldi.


Türkiye’de özel güvenlik sektörünün büyüklüğüne işaret etti:


- Ülkemizde 300 bin güvenlik görevlisi var. Sektörün cirosu 7 milyar liraya ulaşıyor.


Tepe’nin 12 bin personelle 400’e yakın kuruma hizmet verdiğini kaydetti:


- Son dönemlerde eleman seçiminde sıkıntı yaşanıyor. Çünkü, sektörde ücretler aşağıda kaldı. O nedenle belge alan sayısı düşüyor. Çünkü, bu iş kolunu meslek olarak görmüyorlar.


300 bin kişilik “özel güvenlik ordusu”nun 180 bininin kamuda görev yaptığını vurguladı:


- Bu sektörün en önemli görev alanları arasında “deniz ve liman güvenliği” yer alıyor. Bunun için özel sertifika almak gerekiyor. Ayrıca maden, enerji santralları gibi alanların korunması da özel kategoriye giriyor.


Sektörde 1500 dolayında şirketin faaliyet gösterdiğine değindi:


- Bunlar arasında 15 güvenlik görevlisiyle hizmet veren de var, bizim gibi 12 bin kişilik kadrosu bulunan da yer alıyor.


Kamu kurumlarının özel güvenlik hizmeti aldığı şirketi ihaleyle belirlediğine dikkat çekti:


- Fiyatı fazla kıran kazanıyor.


Personelin ücretin yanı sıra nerede görev yapacağına da baktığı üzerinde durdu:


- Örneğin, bankada özel güvenlik görevlisi olmayı tercih edenler oluyor. Kız isterken, “X bankasında çalışıyorum” deme şansı yakalıyor.


Doğualp’in anlattıkları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Özel güvenlik kaldırılmalıdır” tavsiyesinin sektörde “disiplin arayışı”nın kapısını açtığını gösteriyor...

 

Haberin Devamı

KAZADA YARALANAN GÜVENLİKÇİ PARANIN BAŞINDAN AYRILMADI

Haberin Devamı


TEPE Savunma Genel Müdürü Bora Doğualp, Eylül 2015’te Hatay’da bir para nakil aracının takla attığını anımsattı:

 

- Araçdaki koruma görevlisi bizim personelimizdi. Arkadaşımız kazada yaralandı. Kendisini hastaneye götürmek istediler, “Paranın sahibi bankanın yetkilisi gelmeden olay yerinden ayrılmam” dedi. Emniyet görevlilerinin, “Biz buradayız, paraya bir şey olmaz” demesi arkadaşımızı iknaya yetmedi. Bankanın yöneticisi olay yerine ulaştı, para başka araca nakledildi. Arkadaşımız da hastaneye götürüldü.Para taşımanın riskli iş olduğunu ama sektör için önemli alanlar arasında yer aldığını belirtti:

- Akaryakıt denetiminde kullanılan “marker”ı taşımak da önemli iş alanlarımız arasına girdi.

Haberin Devamı

7 milyar liralık ‘özel güvenlik’ ‘disiplin’ arıyor

 Bora Doğualp

Yazarın Tüm Yazıları