22 milyonluk ülkeyle 3.5 milyarlık bölgeye ihracat aynı olur mu

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Japonya seyahati netleştiğinden beri tartışma var: "Kendisini zorla davet ettirdi..."

Tokyo’ya indiğimiz gün, "Bu ziyaretin gerçekleşmesinde en çok hangi taraf istekliydi" sorusunu Gül’e yönelttik: "Japonya’ya gelmeyi ben de çok istedim. Çünkü, Japonya dünyanın ikinci büyük ekonomisi, ihmal etmememiz gereken bir dost."

Sonra devreye Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu girdi: "Japonya seyahatimizin gerekçesini, altında yatan etkenleri size anlatmalıyım."

Hisarcıklıoğlu, önceki akşam Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Sermet Atacanlı’nın Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna verdiği akşam yemeği sonrasında kısa bir sunum yaptı. Sunumun başlangıç cümlesi şöyleydi: "Unutulmuş Asya-Pasifik..."

Sonra çarpıcı iki veri ve karşılaştırma:

ROMANYA: Nüfusu 22 milyon, Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) 100 milyar dolar. Türkiye’nin bu ülkeye 2007 ihracatı 3 milyar dolar.

ASYA-PASİFİK (Başta Japonya ve Çin olmak üzere 45 ülke): Nüfus 3.5 milyar, GSYİH 10.5 trilyon dolar. Türkiye’nin bu ülkelere 2007 toplam ihracatı 3 milyar dolar.

Hisarcıklıoğlu, bu veriyi yorumladı: "GSYİH’sı 10.5 trilyon dolar, nüfusu 3.5 milyar olan bir bölgeye Romanya’ya yaptığımız kadar ihracatla yetinmek çok büyük eksiklik."

Hisarcıklıoğlu
, Japonya’nın 4.4 trilyon dolarlık 2007 GSYİH’la dünyanın ikinci büyük ekonomisi olduğunu, dünya GSYİH’sının yüzde 10’unun gerçekleştirdiğine vurgu yapıp soruyu yineledi, yanıtını da verdi: "Neden Japonya, işte bundan Japonya..."

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Gül nezdinde Japonya ziyaretinin iş dünyası penceresinden alt yapısını 2007 Kasım’ından itibaren oluşturmaya başlamış:

YIL 1988: Japonya’ya ihracatımız 268 milyon dolar. Toplam ihracattaki payı yüzde 2.3.

YIL 2007: Japonya’ya ihracatımız 247 milyon dolar. Toplam ihracattaki payı yüzde 0.2.

Bu çarpıcı rakamlar sonrasında Gül’e yüklenmiş: "Sayın Cumhurbaşkanım, Japonya’yı çok ihmal etmiş durumdayız. Bir ziyaret yapmanızda yarar var. Eğer uygun görürseniz, sizinle birlikte işadamları olarak bir ekip oluşturur geliriz."

Hisarcıklıoğlu,
sunumundan bir başka dikkat çekici veriye döndü: "Japonya, 2007’de dünyanın çeşitli ülkelerine toplam 73 milyar dolarlık doğrudan yatırım yaptı. Bunun 50 milyar dolarlık bölümü sıfırdan yatırım. Japonya’nın yatırım sıralamasında Türkiye 108’inci sırada. Üstelik 33 milyon dolar eksideyiz. Yani, Japonya, Türkiye’ye getirdiğinden fazla götürmüş."

TOBB Başkanı’nın sunumu, Türk, Japon bayraklarının yanyana olduğu bir slaytla noktalandı. Hisarcıklıoğlu, bu slaytı şöyle yorumladı: "Bakın ne kadar güzel. Güneş, ay ve yıldız yanyana geldi. Japonya’da bunun anlamı, ’aydın, aydınlık, ışık’tır."

Sunum tamamlandığında Tokyo’da gece saat 23.00’tü, Türkiye’de 17.00... Sonra otelin lobisine indik, 15 dakika içinde Anayasa Mahkemesi’nin üniversitede türbanın önünü açmayı öngören Anayasa değişikliğine sert fren koyduğu haberi geldi... Cumhurbaşkanı Gül’ün ilk anda Basın Danışmanı Ahmet Sever’le ilettiği mesaj, "Bu hukuki süreçtir, ilave bir şey söyleyemem" oldu... Ertesi sabah bir cümle daha ekledi: "Burada önemli bir seyahatteyiz..."

Bir yanda Japonya’dan çekmeyi umduğumuz milyar dolarlık yatırımlar... Diğer tarafta Ulusal Basın Kulübü Başkanı Takau Takehane’nin, "Adı Abdullah, inançlı bir Müslüman" nitelemesi...

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan bir ülkede gazetecilerin başkanının Cumhurbaşkanı’nın "İnançlı bir Müslüman" diye tanımlaması Türkiye’nin işine yarar mı?
Yazarın Tüm Yazıları