Paylaş
Dikkat çekmek istediğim şey, “bayram değil, düğün değil Kraliçe bizi niye öptü?” sorusudur
Danimarka Kraliçesi II.Margrethe Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü neden davet etti? Gül daha önce başka vesilelerle Kopenhag’a geldi ama bu ilgiyi görmemişti. Şimdi Danimarka Türkiye’ye yaptığı ihracatı iki katına çıkarmayı planladığı için, iş dünyasının talebi üzerine Kraliçe Margrethe, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülü, ülkesine davet ederek, şaşalı bir program ile karşılanmasını istedi.
Danimarka ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından ziyaret şüphesiz önem taşımaktadır. Ancak iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesinden karlı çıkacak ülkenin Danimarka olacağı da bir gerçektir.
Rakam verecek olursam 2007 yılında Türkiye’nin Danimarka’ya yaptığı ihracat yüzde 8 artarak 1 milyar doları aşmış, Danimarka’nın Türkiye’ye ihracatı ise 591 milyon dolar civarında kalmıştı.
İstatistik bürosunun son rakamları 2011 yılını göstermektedir. 2011 yılında Türkiye’nin Danimarka’ya ihracatı 881 milyon dolara gerilemiş, Danimarka’nın Türkiye’ye ihracatı ise 732 milyon dolara yükselmiştir. 2013 rakamlarına göre Türkiye Danimarka’ya 5.4 milyar kron, Danimarka Türkiye’ye 4.4 milyar kron ihracatta bulunmuştur.
Başbakan Helle Thörning Schmidt, Başbakan Erdoğan’ın son Danimarka ziyaretinde, Danimarka’nın Türkiye’ye yaptığı ihracatı yüzde 50 arttırmayı planladıklarını ve bu konuda işadamlarına destek verileceğini söylemişti.
Danimarka Türkiye üzerinden Asya ve Ortadoğu ülkelerine ihracatını arttırmak istemektedir.
Gerek Cumhurbaşkanı Abdulah Gül, gerekse Başbakan recep tayip Erdoğan’ın diğer İskandinav ülkelerine yaptıkları ziyaretleri de takip ettim. Gördüğüm bir gerçek varsa, yapılan anlaşmalarda bu ülkelerin Türkiye’ye yapacakları ihracat için istediklerini elde etmiş olmaları, bizim isi bu ülkelere yapacağımız ihracatı arttırmak için istediğimizi elde edememiş olmamızdır.
Örneğin, Türkiye’den AB ülkelerine yük taşıyan kamyonlarımız, Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerden geçişlerde engellerle karşılaşmakta ama İskandinav ülkeleri AB üyesi olmalarına rağmen bu konuda bir girişimde bulunmayı kabul etmemektedir.
İskandinav ülkeleri gümrük birliği anlaşmasına rağmen, Türk mallarına çeşitli zorluklar çıkarmaya devam etmektedir.
Umarım Abdullah Gül, Türk ihracat firmalarının ve Danimarka’daki Türk ithalat firmalarının sorunlarını iyi incelemiş, öre süreceği şartları ona göre hazırlamıştır.
Umarım Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Danimarka ile yapılacak anlaşmaya imza atmadan önce iki kez düşünür.
Sadece ticari ve ekonomik ilişkiler değil, Danimarka’da yaşamalarına, oturma ve çalışma izni, iş sahibi olmalarına rağmen eşini Danimarka’ya getiremeyen, Türklerin, parçalanmış ailelerin durumlarını da masaya yatırır ve çocuklarını, eşlerini sadece yılda birkaç kez Turist vizesi ile ziyaret edebilen Türklerin sorunlarına kalıcı bir çözüm arar.
Ben diyorum ki şaşalı ağırlama gözümüzü boyamasın, ziyaret bizim lehimize olsun.
Paylaş