Paylaş
Üniversite sınav sonuçları açıklanacak ve evlerde önce bir sevinç ardından da anne babalarda nasıl yapacağız bu işi düşüncesi başlayacak.
Bahsettiğim durum her 5-6 haneden birinin sorunu üstelik.
Üniversite öğrencisi uzaktan öğrenimle birlikte 8 milyonu aşkın. Örgün öğrenimde ise 4 milyona yakın.
*
Hal böyle olunca kendi şehrinde okumayanlar için durum çok da parlak değil.
Özellikle İstanbul gibi bir şehire öğrenci gönderen orta direğin vay haline. Özellikle orta direk diyorum çünkü gelir durumu çok düşük olanlara Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdu çıkma ihtimali var. Ekonomik durumu yüksek olan zaten durumu o kadar da dert etmez ama orta direk bir yaşama alışmış gencin, İstanbul’da öğrenci olunca aynı hayatı sürdürmesi neredeyse imkansız.
*
Gelin rakamlara bir bakalım.
Öğrenci sayılarını yazdık.
2020-21 dönemi için KYK yurdu sayısı, 773 ve bu yurtlarda barınan öğrenci sayısı 695 bin yaklaşık. Aynı dönemde özel, vakıf, kamu, üniversite, belediye gibi yurtlarının sayısı ise 4 bin 406. Buralardaki barınma sayısı da 442 bin. Yani 4 milyon öğrencinin şanslı 1 milyon 137 bini yurtlarda kendilerine yer buluyor.
İstanbul’da durum daha da vahim.
800 bin civarında örgün öğrenimde olan öğrenci varken İstanbul’da KYK yurt kapasitesi sadece 24 bin. Özellerle birlikte bu sayının 100 bine çıktığını düşünsek bile durum kötü.
Buraya not düşeyim rakamları Millî Eğitim İstatistikleri Örgün Eğitim 2020/2021 yayınından ve www.dogrulukpayi.com internet sitesinden edinebilirsiniz.
*
Gelin fiyatlarına da kısaca bakalım.
KYK yurtlarına yüzde 80 zam yapıldı haberleri çıktı. Bu haberi yalanlayan bir açıklamaya ben rastlayamadım. Umarım doğru değildir. Zaten KYK yurdunda yer bulmak zorken bir de yüzde 80 zamlı ücret ödemek gerçekten can sıkıcı. Zam söylenen oranda olsa da olmasa da, 500 ile bin lira arası ücret ödenecek gibi KYK yurtlarında, yurdun tipine göre.
*
Ya belediye, özel ve vakıf gibi yurtlarda durum ne.
Vakıflar en uygunları olarak görülüyor. Ancak burada vakfın amaçları da göz ardı edilmemeli.
Belediye ve dernek yurtları da uygun görünüyor. Ancak bunlar da bin lirayı geçen ücretler olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz (Vakıf yurtları hariç).
*
Özel yurtlara gelince işte işin tadı orada iyice kaçıyor.
Aylık 2-3 binden başlayıp 15 bin liralara kadar çıkan yurtlar var. Bunların bile kapasitesi İstanbul’daki öğrenci sayısı karşılayamıyor elbette. O zaman da evler devreye giriyor ve fiyatlar alıp başını gidiyor.
Sosyal devlet olmanın, toplumu dengede tutmak için yollar aramaktır.
Umarım ki gençlerimizi ve o gençleri okutan aileleri daha çok düşünen bir yaklaşım gelişir ülkemizde. Cumhuriyet döneminde yetişen aydınlarımız nasıl beni bu ülke okuttu diyorsa aynı duyguyu verebilmeliyiz gençlerimize.
Beni ailem okuttu derlerse tek başına o zaman ülkeden gitmenin yollarını da ararlar elbette.
Kalın sağlıcakla.
Paylaş