İçimiz dışımız internet

Artık her yerde, kafası önde telefonuna bakan, odasından çıkmadan oyun oynayan ya da ekran karşısında hayatını sürdüren, teknoloji bağımlısı gençleri görüyor ve konuşuyoruz.

Haberin Devamı

Sadece gençler mi bizler de artık akıllı telefon, tablet ve bilgisayar olmadan yaşayamıyoruz. Durum gerçekten bu mu?
Gelin birlikte, TÜİK’in yayınladığı “Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması” sonuçlarına bakalım.
2021 yılında hanelerin yüzde 92’si, evden internete erişebiliyor. Bu oran geçen yıl yüzde 90,7 imiş. Pandemiyle birlikte evden eğitim ve evden çalışmanın da bunda etkisi olmuştıur. Ama rakam gerçekten çok yüksek. İnternet kullanım oranı da, 16-74 yaş grubundaki bireylerde, yüzde 82,6 olmuş. Bu oran, bir önceki yıl yüzde 79 çıkmış. Erkekler 87,7, kadınlar ise yüzde 77,5 oranında internet kullanıyormuş.
İnternetin neredeyse tüm evlere girmesi, girdiği evlerde de çok yaşlılar dışında, yine neredeyse herkesin kullanması, internetle yapılan işlerin de artmasına neden olmuş.

Haberin Devamı

Bunların başında e-devlet hizmetlerinin kullanımı geliyor. E-devlet hizmetlerini kullanma oranı son bir yılda 58,9 olarak gerçekleşmiş. Daha önce bu rakam, yüzde 51.5 olmuş.

Elbette ekonomi için en önemli veri ticaret boyutu. İnternet üzerinden mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı yüzde 44,3’e çıkmış. Bu oran geçen yıl yüzde 36.5’teymiş. İşin ilginç yanı benim ve belki bir çoğumuzun sandığının aksine internetten alışveriş yapanların çoğu erkek. Erkekler yüzde 48,3, kadınlar yüzde 40,3 oranında internetten alışveriş yapmış. En çok 70.7 ile giyim, ayakkabı ve aksesuar satın alınmış. Bunu yüzde 40,8 ile yemek siparişi takip etmiş.

Abone olunan dijital içeriklerde film ve dizi izlenme oranı yüzde 30.6.
Bu araştırmanın daha geniş kapsamlı yapılabilmesi güzel olurdu. Gördüğümüz kısmında internet, öyle bilgi amacıyla girmemiş gibi hanelere. Ya da o bilgiye biz sahip değiliz. Alışveriş ve eğlence önde görünüyor. Ve bu ivme gittikçe hızlanıyor. Gelecekte özellikle bazı ürünler, mağazalarda satılmayacak. Hazırlıkların bu yönde yapılması önemli. Ancak dengeyi de korumak gerekli sanırım. Nasıl kitaplar, kütüphaneler, seminerler, okullar, daha iyi bir yaşam ve dünya için bizi geliştirecek bilgi ve eğitimi sağlıyorsa, bugün internet ve onun getirdiği kolaylıklar da öyle. Umarım araçların büyüsüne kapılıp gitmeyiz. Araçlar amacımız olmaz.

Haberin Devamı

Daha güzel bir dünya için kullanılan teknoloji, bizi biz olmaktan çıkarmaz.
Teknolojinin nimetleri ile kendinizi geliştirmeniz ve dünyamızı daha yaşanır bir dünya yapmanız dileğiyle, kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları