Paylaş
CIA operasyon görevlisi Abigail (Abby) Trent için hayatının en büyük gayesi, kurbanlar arasında bulunan kocasını ve küçük kızını öldürenlerden hesap sormaktır. Merkez onu Ürdün’de, çölün ortasındaki Citadel isimli gizli hapishaneye yönetici yardımcısı olarak atar. Tutuklular arasındaki Farhan Barakat bombalama eylemine ilişkin sorgulanmaktadır. Tam bu esnada Ankara’daki paravan bir şirkete düzenlenen operasyonda birçok terör saldırısının faili olarak aranan Hatchet kod adlı terörist yakalanır ve üsse getirilir. Lakin bu gizemli ve acımasız fail sorgu işlemi sırasında kaçarak etrafı kana bular.
‘Çıkış Yok’, Ridley Scott’ın ‘Yaratık’ını askeri bir hapishane ortamında yeniden inşa etmeye çalışan bir aksiyon. İstanbul’da patlayan bir bombayla kocasını ve küçük kızını kaybeden bir CIA ajanı olan ana karakter Michelle Monaghan, ‘Teğmen Ripley’ (Sigourney Weaver) esintileri sunuyor.
Birçok ödüllü reklam ve moda filminin yönetmeni olarak tanınan Sophia Banks’in ilk uzun metrajı ‘Çıkış Yok’ (Black Site) ailesini yok edenlerden intikam alırken kendisini bir komplonun içinde bulan bir masabaşı ajanının yaşadıklarını anlatıyor.
Beş ülkeden (ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda) oluşan (yöreyi tanıyan bir tür gözlemci olarak İsrail de var işin içinde) ‘Five Eyes’ adlı bir topluluğun parçası olarak hareket eden ekip odakta yer alırken üsse giren ve sonrasında firar eden Hatchet vasıtasıyla öykü ‘aksiyon’un sularına doğru ilerliyor. Filmde her ne kadar İstanbul ve Ankara öykü açısından önemli ayaklar olarak dillendiriliyorsa da
görüntü bazında başkentin sadece geniş planda bir gece kadrajı var; paravan şirket sahneleriyse muhtemelen farklı bir yerde çekilmiş. Öte yandan hikâyenin bütün trafiğinin belirlendiği üs kapalı mekân havasında ve kötülüğün temsilcisi konumundaki terörist, bu klostrofobik atmosferin bir tür ‘canavar’ı olarak sahaya çıkıyor...
Ana karakter Abby Trent, yeni bir ‘Teğmen Ripley’ (üstte) havasında, sadece kedisi eksik!
‘Jason Bourne’ tadı...
‘Çıkış Yok’ genel formatı bakımından Ridley Scott klasiği ‘Yaratık’ın (Alien) yeni bir versiyonu gibi (bir yanıyla Carpenter’ın ‘The Thing’ini de andırıyor elbet). Özellikle ana karakter Abby Trent, yeni bir ‘Teğmen Ripley’ (Sigourney Weaver) havasında, sadece kedisi eksik! Lakin iş tabii ki öykünmekle ya da göndermede bulunmakla bitmiyor. Öyküsünü Jinder Jo’nun kaleme aldığı ‘Çıkış Yok’ usta senarist John Collee’nin müdahalelerine rağmen tatmin edici bir olay örgüsüne sahip değil.
Ayrıca filmde mantığı zorlayan, inandırıcılıktan uzak birçok sahne var. Oysa oyuncu kadrosu kâğıt üzerinde fena değil: Abby’de ‘Kiss Kiss Bang Bang’den beri hayranı olduğumuz Michelle Monaghan’ı, Hatchet’te Jason Clarke’ı (ki aynı zamanda yapımcıları arasında), disiplinsiz eski asker Miller’da Jai Courtney’yi izliyoruz. Ama dediğim gibi vasat senaryo, eldeki değerleri avantaja dönüştürememiş.
Sonuç itibariyle ‘Yaratık’ öykünmesi kadar Abby’nin teşkilata karşı verdiği mücadeleyle hafiften ‘Jason Bourne’ tadı da sunan ‘Çıkış Yok’ ortalamayı aşamayan bir aksiyon olmuş...
‘Bambaşka’ bir gösteri programı...
‘Başka Sinema’ oluşumu 15 Temmuz itibariyle “45film’lik Yaz Seçkisi” adı altında bir dizi gösterim serisi başlattı. Haftalık seçkiler şeklinde ilerleyecek bu program farklı temalardan oluşuyor ve seçki dolayısıyla izleyiciler tematik yapımlardan klasiklere birçok filmle buluşacak. İlk olarak 15-21 Temmuz arasında Pedro Almodóvar’ın 1980’le 2000’ler arası çektiği yapıtlar gösterime sunuldu.
Paris 13. Bölge
Bu haftaki, 22-28 Temmuz aralığındaki temaysa ‘Vizyon Ötesi’. Bu bölümde Nathalie Álvarez Mesén’in yönettiği ‘Clara Sola’yı, 2021 Antalya Film Festivali’nde Uluslararası En İyi Film ödülüne aday ‘Ali & Ava’yı, ‘Evrim’ filmiyle tanıdığımız Lucile Hadzihalilovic’ imzalı ‘Earwig’i, Justin Kurzel’in son yapıtı ‘Nitram’ı, senaristleri arasında ‘Alev Almış Bir Genç Kadının Portresi’nin yönetmeni Céline Sciamma’nın da olduğu ‘Paris 13. Bölge’yi ve başrolünü ‘The Crown’un yıldızlarından Vanessa Kirby’nin üstlendiği ‘Italian Studies’i izleyebilirsiniz.
Nitram
‘Başka Sinema’ seçkisinin diğer bölüm başlıklarıysa şöyle: ‘Modern Klasikler’ (1980-2010), ‘Belgeseller Haftası’, ‘Klasikler Haftası’ (1980 Öncesi Filmler) ve ‘Almodóvar Haftası’ (2000-2010)...
Gösterimlere ilişkin detaylı bilgi baskasinema.com adresinde...
Ve diğer seçenekler...
Paranormal olayları inceleyen Fatih ve Muhammed adlı iki gencin evlerine eşzamanlı olarak gizemli bir kutu bırakılır. İpuçlarını takip eden ikilinin yolu bir sahaf dükkânında kesişir. Sahafın elindeki kadim kitaba göre Fatih ve Muhammed dünyadaki kötülüğü durdurmak için seçilmiş kişilerdir. ‘Kehanet: Ayasofya’yı Fatih Hasanoğlu yönetmiş; Fatih Hasanoğlu, Muhammed Bahçecik, Halil Kumova ve Mustafa Ak da başrolleri paylaşan isimler. Haftanın yerli gerilimleriyse şöyle: ‘Tanah’ (Yön: Mert Can Kesim) ve ‘Zehşin Cin-i Musallat’ (Yön: İlker Tuncay). Özel yetenekleri olan Aura’nın Sihirbazlar Akademisi’nin karanlık sırlarına karşı verdiği mücadeleyi anlatan animasyon ‘Sihirbazlar Akademisi’ (The Academy of Magic) Jorgen Klubien- Cindy Robinson ikilisinin imzasını taşıyor. Ali Osman Emirosmanoğlu’nun yönettiği ‘Bir Türk Masalı: Öksüz Kız’ adlı animasyonsa ‘Külkedisi’nin yerli versiyonu.
Paylaş