Hoş geldin ‘Sisli’ 2017

Belirsizliğin olduğu yerde, ekonomik kararlar almanın eşiğinde olanlara, ‘Biraz sis dağılınca karar verin’ demek gerekiyor. Peki neden belirsizlik var? İşte içerideki ve dışarıdaki nedenleri...

Haberin Devamı

2017’ye epey belirsiz bir havada gireceğimiz açık; işler güçler açılacak mı, döviz kuru ve faiz ne olacak, konut fiyatları ne olacak sorularının yanıtı işte bu belirsizliğin içinde. Belirsizliğin olduğu yerde, ekonomik kararlar eşiğinde olanlara, “Biraz sis dağılınca karar verin” demek gerekiyor.

Neden belirsizlik var? Birincisi, ABD’de yeni başkan Donald Trump, işbaşına geçeceği 20 Ocak tarihinden sonra, ekonomi politikasının çerçevesini belli edecek. Bu politika her ne ise küresel çapta etkileri olacak. Bize de bu etki gelecek. Sadece ekonomi politikası değil, AB, Rusya ve Çin ile siyasi ilişkilerde nasıl bir çizgiye girecek bilmiyoruz. Örneğin nasıl bir Suriye ve Irak politikası izleyeceği, bizi çok yakından ilgilendiriyor; ekonomimize de mali piyasalarımıza da bunun yansıması olacak.

Haberin Devamı

İçeride ise politik alanda; OHAL’in sürmesi, anayasa değişikliği ve potansiyel bir referandum Türkiye’de, zaten durgun olan ekonomiyi nisan-mayıs aylarına kadar askıda bırakacak. Bu belirsizlik demek.

MALİ PİYASANIN PUSULASI

Türkiye’deki politik tablo değişmediği sürece, iç ve dış belirsizlikler mevcut olduğu sürece, ekonomik ve mali alandaki tansiyon yüksek kalmaya devam eder.

Döviz kuru: 2017’de de TL’de değer kaybı sürebilir. Kur oynaklığı, dövizle iş yapanların fiyatlama yapmasını zorlaştırmaya devam edecek. Dövizin düşük seyrettiği ‘balayı yılları’ geride kaldı.

Altın: Uluslararası piyasalarda doların güçlenmesi ve bunun da Trump seçildikten sonra devam edeceğinin düşünülmesi altın fiyatlarını düşürdü. Bankacılık krizleri ya da büyük ülkelerin karışacağı savaş gibi tehlikeler olmazsa düşük seyir devam eder. 

TL faizleri: Bugünden uzun vadeli faizler yükseldi. Bu devam edebilir. Kısa vadeli faizler düşük kaldı. Önünde sonunda o da yükselir. Bunun da kredi faizlerine yansıması kaçınılmaz olur. 2017’de faizler düşük kalmaz.

Borsa: Reel kesimde ekonomik durgunluk ve finansal alandan gelen maliyet baskısı şirketlerin kazançlarını düşürüp, kimisinin de zararını artıracaktır. Bu tabloda bankaların tahsili gecikmiş alacakları ve kayıpları artacaktır. Bunlar borsada aşağı yönlü baskı yaratır. Aşağı yönlü baskı devam edebilir.

Haberin Devamı

Konut fiyatları: Durgunluk olan ekonomide belirsizlik ile kur ve faiz baskısı varsa konut fiyatları da baskı altında kalır. Bir taraftan önceden başlanmış konutların tamamlanarak satılabilir hale gelmesi konut arzını artırır, talep zayıf kalmaya devam ediyorsa fiyatları aşağı çeker.

Özetle; belirsizlik nedeniyle önünü görmeyenin reel ya da mali varlığa fiyat biçme ve talep gösterme iştahı olmaz. Hoş geldin ‘Sisli 2017’.

Yazarın Tüm Yazıları