Sanat turu

Başkentte sanatın kalbi geçen hafta ARTANKARA’da attı.

Haberin Devamı

Dün sona eren 5’inci Çağdaş Sanat Fuarı umarım sadece Ankara’da değil tüm Türkiye genelinde sanat piyasalarına bir canlılık getirip, kazanç sağlamıştır. Fuarın geçmiş yıllara göre nasıl geçtiğini, galeri ve sanatçıların ekonomisine bir katkı sağlayıp sağlamadığını galeri sahibi ve ressam dostlarla yapacağım sohbetlerden öğrenmeye çalışacağım. Ama benim ilk günkü izlenimim ekonomideki durgunluğun sanata da yansıdığı ve geçen yıllarda fuar alanında yaşanan teknik aksaklıklarla ilgili şikayetlerin bu yılda devam ettiği yönünde oldu.

Sanat turu

Fuar sonrası bazı galeriler yeni sergi telaşı yaşarken, bazılarında da daha önce açılmış sergiler devam ediyor. Bu nedenle geçmiş yıllarda da yaptığımız gibi sizi başkentte kısa bir sanat turuna çıkarmak istiyorum. İlk durağımız İncek’te Müze Evliyagil. Küratörlüğünü Beral Madra’nın üstlendiği “Ben Her Zaman Öteki’nin Alanındayım: Agah Uğur Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” sergisi, Agah Uğur koleksiyonunda bulunan, 2000’li yıllarda farklı zaman ve coğrafyalarda kadın ve erkek imgeleri üzerinden üretilmiş 21 sanatçının eserlerini biraraya getiriyor. Aynı yerde ikinci serginin adı ise ise “Füg”. Küratörlüğünü Nilüfer Şaşmazer’in üstlendiği “Füg” sergisinde, Müze Evliyagil Koleksiyonu ve koleksiyon dışı üretimlerden 16 sanatçının eserlerini görme imkanına sahipsiniz. Her iki sergi 14 Nisan’a kadar sürüyor. Unutmadan hatırlatayım. Müze Evliyagil’i perşembe, cuma, cumartesi ve pazar günleri saat 11.00-17.00 arası ziyaret edebilirsiniz.
Ankara’nın en önemli sanat merkezlerinden Sıhhiye’deki CerModern tanıdık bir ismi, eski manken ve oyuncu Arzum Onan’ı ağırlayacak. Onan’ın farklı malzemeler kullanarak ürettiği “Kadın” heykelleri sergisi 22 Mart’ta açılacak ve 28 Nisan’a kadar açık kalacak. Devrim Erbil, Habib Aydoğdu, Hanefi Yeter, Serpil Yeter, İbrahim Örs, Ekrem Özen ve Gültekin Çizgen’in çalışmalarını “Özel 7 sanatçı” adıyla Kavaklıdere Gelincik Sokak’daki Nurol Sanat’ta görebilirsiniz. Sergi ay sonuna kadar sürecek. Bu serginin ardından Nurol Sanat, Toygun Obay’ın da resim ve heykellerine evsahipliği yapacak. Sanatta Kore havası almak istiyorsanız durağınız Paris Caddesi üzerindeki Kore Kültür Merkezi olmalı. Yarın açılacak “Kore Çağdaş Sanatlar Temsilcisi Sanatçılar-Seul’den esen rüzgar” isimli karma sergide, Koreli 9 sanatçınını eserlerini görebilirsiniz. Sergi 2 Nisan’a kadar açık kalacak.Turumuzun Bilkent ayağında ise adresimiz Bilkent Üniversitesi Kütüphane Sanat Galerisi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü ve Rusya’da St. Petersburg Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mezunu olan Turan Üstünel’in sergisini 2 Nisan’a kadar görebilirsiniz. Yüz yıl önceki Dada hareketi ve sonrasında ilgi duyduğu sürrealizmin izlerini eserlerinde gördüğümüz Üstünel, grafiti tekniğiyle büyük cephe ve duvar çalışmaları da yapmış bir sanatçı. Son yıllarda kağıt üzeri renkli mürekkep ve tuval üzerine akrilik teknikleri üzerine yoğunlaşan Üstünel’in resimleri organik bir evreni, herşeyin birbiriyle ilgi ve etkileşim içinde olduğu, miniciklerin toplulaşarak biçimleri oluşturdukları, herşeyin titreşip hareket içinde olduğu ve nihayetinde sonsuz sayıda dönüşümler sağladığı evrim sürecini betimliyor. Madem Bilkent durağındayız, RC Art’ın 24 Mart’ta Bilkent Center’da yapacağı “Büyük Müzayede”sini de hatırlatalım. Turumuzda son durağımız Ankara’nın tarihi Kale semti. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden Lütfü Günay’ın 70’inci, Hatice Kumbaracı Gürsöz’ün de 50’inci mezuniyet yılı nedeniyle ressam Sezai Kara’nın da katılımıyla Emin Antik Sanat Merkezi’nde açılan ortak karma sergiyi görmek için 21 Mart Perşembe gününe kadar vaktiniz var. Aynı yerde 23 Mart’ta da Şahram Mahdavi’nin eserleri sanatseverlerle buluşacak. Yerimizin darlığı nedeniyle diğer sergileri de “Kentte ne var” bölümünde bulacaksınız.

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Güneş Terkol-23 Mart’a kadar (Galeri Nev/Kırlanıç Sok.), Seval Şener-30 Mart’a kadar (Torun Galeri/Bestekar Sok.), Gökçe Er-14 Nisan’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Fahriye Çıtaklı-Aşkın Ayrancıoğlu-25 Mart’a kadar (ÇSM/Çankaya), Hüda Sayın Yücel-29 Mart’a kadar (Detay Sanat/Kocatepe), Devrim Erbil (baskı)-31 Mart’a kadar (Sepa Sanat/Yıldız), Ayşe Seda Meral-23 Mart’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldız), Hasan Çağlayan-Peruze Hamurcu-Bengisu Süğür-Suphi Ertuğrul-27 Mart’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Oya Kınıklı-23 Mart’a kadar (Yavuz Bozkurt Art/Or-An), S.Kurtuluş Çevik-23 Mart’a kadar (Kent Sanat/Yıldız).

Yazarın Tüm Yazıları