Paylaş
Cem, bu yıl sanat yaşamının 50. yılını kutluyor. Bu vesileyle Bilkent’teki RC Art Gallery’de açılan ve 9 Aralık’a kadar sürecek olan Yakup Cem sergisini görmenizi tavsiye ediyorum. Özellikle oryantalist resime ilgi gösterenlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir sergi.
Resime olan ilgisi çocuk yaşlarda başlayan sanatçı, ilk eğitimini minyatür alanında ünlü bir hoca olan Hacı İslamiyan’ın yanında almış. Daha sonra, yeteneklerini hat ve tezhip gibi farklı alanlarda kullanıp birçok eser üretmiş.
Sanatçının çalışmalarında, Osmanlı ve Türk kültürünün büyük etkisi olduğu gözlemleniyor. Daha önce yaptığı İran ekolü minyatür ve tezhipleri, Türk ekolleriyle sentezleyerek kendine özgü yeni bir stil geliştiren Cem, Osmanlı padişahlarının tuğralarını, insan ve hayvan figürleriyle zenginleştirip, Rumi tarzda tezhiplerle bezemiş.
Yakup Cem’in natürmortlarında, Avrupa objeleri yerine Anadolu tarihinde, özellikle Osmanlı döneminde kullanılan malzemelerden kurduğu kompozisyonlar ağır basıyor. Savaş gereçlerinden yatağanlar, kılıçlar, alemler, kalkanlar, miğferler, zırhlar ile günlük eşyalardan kitaplar, divitler, kalemler, saatler, lambalar, çömlekler, taslar, kumaşlar ve elbiseler natürmortlarda öne çıkan objeler olarak görülüyor. Her detayın büyük bir özenle işlendiği bu eserlerde resmedilen Kur’an sayfaları, Hilye-i Şerifler ve fermanların üzerinde yazan yazılar okunaklı olup, orijinallerine de sadık kalınılmış. Sanatçının bazı tablolarında saf altının yanısıra, zümrüt, yakut ve inci gibi değerli taşlar kullandığı da görülüyor.
Sergiyi gezdiğimde sanatçının bazı eserlerinde ince ayrıntıları çıplak gözle görebilmenin mümkün olmadığını da gördüm. Bazı eserlerdeki ince ayrıntılara ancak mercek kullanarak vakıf olabiliyorsunuz. Sanatçının elinden çıkmış Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim gibi Osmanlı padişahlarından bazılarının portreleri de etkileyici. Aynı zamanda serginin küratörlüğünü de yapan RC Art Gallery’nin kurucusu Rahmi Çöğendez, “Ankara’nın ses getiren sergilerinden birine ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sanatçının 35 eserinin yer aldığı serginin bir kısmı minyatür, bir kısmı oryantalist eser seçkisinden oluşuyor” diyor. Yakup Cem’in, 1999’da Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun 700. yıldönümü nedeniyle İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi tarafından şükran plaketi ile onurlandırıldığını da hatırlatmakta fayda var.
KENTTE NE VAR?
Rukiye Epli Dede(resim)-Duygu Şenocak (baskı)-8 Aralık’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldız), Mustafa Salim Aktuğ-21 Aralık’a kadar (Atlas Sanat/Çankaya), Uğur Mine Tamay-17 Aralık’a kadar (Valör Sanat/Yıldız), Ali Candaş-1 Aralık’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mah.), Nazlı Er-1 Aralık’a kadar (Ata Sanat/Ulus), Hayati Misman-1 Aralık’a kadar (Sevgi Sanat/Yıldız), Harun Antakyalı-7 Aralık’a kadar (Krişna Sanat/Çankaya), Eda Gecikmez-8 Aralık’a kadar (Galeri Nev/Kırlangıç Sokak), Salar Ahmadian ve Mehmet Bayraktar-16 Aralık’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Semih Kaplan (resim/seramik)-Tamer Derican-6 Aralık’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Zahit Büyükişleyen-10 Aralık’a kadar (Armoni Sanat/Yıldız), Serap Selçuk Atabaş-Nadire Özbek-6 Aralık’a kadar (BoHo Art/Kale), Feyza İlkyaz-16 Aralık’a kadar (Detay Sanat/Kocatepe), Muammer Durmuş-15 Aralık’a kadar (Emin Antik/Kale), Haluk Evitan-12 Aralık’a kadar (Medya Sanat/Çankaya).
Paylaş