Paylaş
Genelde resimlerini isimlendirmeyen Yüksel dolayısıyla sergiyede bir isim vermemiş. Ama bu sergide de Gülay Yüksel’in fırçasından çıkmış, güçlerini ve güzelliklerini göstermekten çekinmeyen kadınlar sizi bekliyor. Yüksel, bir kadın olarak resimde kadın çalışmayı, en çok kendisinin, diğer kadın meslektaşlarının hakkı olarak görüyor. Aslında erkek sanatçılara neden kadın teması çalıştığı sorulmazken, kendisine bu yönde soru sorulmasını da anlamsız buluyor. Haksız da değil...
TÜRKİYE’DE KADIN
Kadınlardan yana tavır koymasıyla bir anlamda “feminist yanını” da göstermiş olduğunu düşünen Yüksel, kadın resimleri yaparak, bir kadının kendisini nasıl gördüğünü, kendi içindeki kadınların farkında olup olmadığını ortaya çıkarmayı hedeflediği görüşünde. Ona göre her kadının içinde bildiği ya da bilmediği kadınlar saklı. Yüksel, eserlerinde neler anlatmak istediği sorusuna, “Kadının yeteneklerini ve zorluklarla mücadelesini” diye yanıt verebilir. Resimlerine dikkatlice bakılırsa özellikle Türkiye’de kadın olarak yaşamanın zorluklarını, bu zorlukların neden kaynaklandığına dair sorgulamaların olduğunu görebilirsiniz. Elbette mücadele yöntemi de mevcuttur Yüksel’in resimlerinde. Ve o resimleri izlediğinizde günümüz kadınının erkek dünyasına isyanını da ayırt edebilirsiniz. Bir kadınının, ev kadını, iş kadını, anne olmasının getirdiklerinin yanısıra erkek baskın toplumda karşı karşıya kaldığı sorunları, onun tuvallerinde çarpıcı yerlere gizlendiğini hissedebilirsiniz. O gizemi bulup çıkarmak ise size kalmış.
BİR ROMANCI GİBİ
Yüksel’e göre, nasıl bir romancı eserinde kendi yaşamını değil, gözlemlediği bir olayı konu edinir ve onu romana dönüştürürse, o da resimlerinde kendi hissiyatıyla kendi gözlemlerini tuvale yansıtır. Eserlerinde kadın figürleri kimi zaman onun karşılaştıkları, kimi zaman da yakınındaki kadınların duygularını, tepkilerini veya özlemlerini işler. Yüksel, resim sanatının temeli olan desene çok önem veren bir sanatçı. Desen çalışmaktan asla kopmayan ve değişik teknikleri deneyen sanatçı, yağlıboya ve akrilik kadar suluboya çalışmayı da önemsiyor. Özellikle çok büyük zorluklar içermesine rağmen suluboya desen çalışmayı seviyor. Tuval üzerine suluboya veya suluboya-akrilik karışımı da deneyen bir sanatçı Yüksel.
SİYAH YOK
Gülay Yüksel’in eserlerinde çok nadir görebileceğiniz ya da hiç rastlayamayacağınız renk siyahtır. Turuncu ve mavi ağırlıktadır onun resimlerinde. Boş tuvalin önüne oturduğunda bir süre sonra kafasında canlanan imajları anında çalışmaya başlayarak eserinin temelini atıyor Yüksel. Siyah dışında sanatçının hangi renkle resme başlayacağını daha çok o günkü ruh hali belirliyor. Tuvale vurulan ilk renk diğer renkleri misafir etmeye başlıyor, sonrasında bir renk, desen ve konu armonisi içinde o muhteşem eserler karşınıza çıkıyor.
KENTTE NE VAR?
Hande Çolpan-Serhat Karademir-12 Mart’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Devrim Erbil-25 Şubat’a kadar (Çağdaş Sanatlar Merkezi/Çankaya), Hüseyin Yüce-Kayıhan Keskinok- Nihat Tandoğan- 25 Şubat’a kadar (Valör Sanat/Yıldızevler), Orhan Taylan-25 Şubat’ta açılacak (Armoni Sanat ve Platform A ortak sergi/Yıldızevler-Taurus AVM), Hayati Misman-4 Mart’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıdızevler), Kadir Öztoprak-23 Şubat’ta açılacak (M.Ayaz Müzesi/Balgat), Cevdet Kocaman-21 Şubat’ta açılacak (Türk-Amerikan Derneği/Cinnah Caddesi), Hatice Aykanat-28 Şubat’a kadar (Aysel Gözübüyük Sanat Evi/Alacaatlı), Berna Türemen-14 Mart’a kadar (Bilkent Üniversitesi Sanat Galerisi), Alper Fidaner (fotoğraf)-23 Şubat’a kadar (Börtüböcek Galeri/Çankaya), Cahit Cem-Orhan Gürel-Raif Gökkuş-1 Mart’a kadar (Emin Antik/Kale), Fuat Yüksel-25 Şubat’a kadar Galeri M/Armada AVM), Azimet Karaman (heykel)-Engin Korkmaz-Yusuf Şengür-Mahmut Özdemir (resim)-1 Mart’a kadar (Galeri Soyut/Yıldızevler), Erdal Aygenç-3 Mart’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), Dürdane Aran-1 Mart’a kadar (Medya Sanat/Çankaya), Ahmet Telli-4 Mart’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler), Nedret Yaşar-27 Şubat’a kadar (Stillife Sanat/Yıldızevler), Koleksiyon Karması-28 Şubat’a kadar (Gözde Sanat/A.Ayrancı), Karma Sergi-1 Mart’a kadar (Çankaya Sanat/Yıldızevler).
Paylaş