Gökçebağ’dan değinmeler

Yalçın Gökçebağ, Ankara ile özdeşleşmiş, tüm ısrarlara rağmen başkentten İstanbul’a göçmemiş, Ankara’da ürettikleriyle kendini başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’ye kabul ettirmiş ressamlarımızdan biri.

Haberin Devamı

Gökçebağ’ı atölyesinde sık sık ziyaret ederim. Bu yıl hem Gökçebağ’ın, hem de benim gündemimin yoğun olması nedeniyle geçmiş yıllara göre daha az görüştük. Aslında Yalçın hoca, son haftasına girdiğimiz Mayıs ayında atölyesinin bulunduğu Armoni Sanat’ta sergi açmayı planlıyordu. Ancak kısmet değilmiş. Hoca şimdi sergi için bu yıl sonunu düşünüyor.
Gökçebağ’ı ziyaret ettiğimde yaşamın hemen her alanından sohbet ederiz. Bu sohbetler içinde resim ayrı bir yer tutar. Yalçın hoca özellikle kendisini ziyarete gelen genç kuşak ressamlarla yaptığı sohbetleri anlatır. Onlara neler tavsiye ettiğini, özellikle işin başında neye dikkat etmeleri gerektiğini ayrıntısına kadar söyler. Bu sohbetlerden duyduklarımı ben de kaleme alıp, özetlemek istediğimi söyleyince Yalçın hoca, “Genç arkadaşlarımızın yararlanması için çok iyi olur” dedi.

FİYATLANDIRMA

Haberin Devamı

Dinlediklerimi derleyip toparladığımda, Gökçebağ’ın gençlere tavsiyesinde fiyat konusu öne çıkıyor diyebilirim. Elbette üretilen ve tuvale yansıyan emeğin karşılığı olacak. Ancak hoca özellikle gençlerin, daha işin başında sanatseverleri ürkütecek boyutta fiyatlandırma yapmalarını doğru bulmuyor. Gençlerin eserlerine uygun fiyatlar koydukları takdirde, satışların artmasının kendilerini daha çok teşvik edeceğini, arz-talep dengesi içinde eserin fiyatının belirli bir süre sonra sanatçının istediği boyuta ulaşabileceğini düşünüyor Gökçebağ. “Zaten önce yapılması gereken, paradan daha çok sanatın duygusunu öne çıkarmak olmalı. Bu işin en önemli kuralı çalışmak, çalışmak ve bir daha çalışmak. Üreten kazanır” diyor.

Gökçebağ’dan değinmeler

TEKNİK VE ÜSLUP

Gökçebağ’ın üzerinde durduğu bir başka konu da, teknik açıdan üslup. Yalçın hocaya göre üslup, sanatçının kendine özgü fırça darbelerini tuvale yansıtmak. Yani sanatseverin o eseri gördüğünde, hangi ressamın olduğunu anlayabilmesi. Bunun daha kolay anlaşılabilmesi için, “Nasıl ki, çay tarlaları, tepeden bakış hasat resimleri Yalçın Gökçebağ’la özdeşleşmiş ise” diyerek, kendinden örnek veriyor. Bunun için oldukça bir zamana gereksinim olduğunu inkar etmiyor. Ancak sanatçının, sanat dünyasında bir yer edinebilmesi için kendi üslubunu yaratması gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle gençlere üslupta hazıra konma anlayışından kurtulmalarını tavsiye ediyor. Hoca, resimde ışık unsurunun da son derece önemli olduğunu belirtip, bunun da gözardı edilmemesi gerektiğini vurgularken, “Elbette bu da çok çalışılarak zaman içinde edinilecek bir yetenek” diyor.

DESENİN ÖNEMİ

Haberin Devamı

Yalçın hocayı resim dünyasında üzen bir gelişmede var. O da özellikle gençlerin desene özen göstermemeleri. Hoca bu konuda gençleri uyarırken, Güzel Sanatlar Fakültelerinde yeterli desen dersi olmamasını anlamakta zorlandığını belirtiyor. “Desen bu işin temelidir. Bizim hocalarımız Refik Epikman, Turan Erol gibi üstatlardı. Bıkkınlık gelene kadar desen çalıştırırlardı bizi. Ama bıkkınlık yok. Elinizi kıracak olan desendir. Gençler emin olsun bunun ileride çok büyük faydasının görecektir. Deseni olmayan ressam olamaz, nokta” diyerek desen konusundaki hassasiyetini gösteriyor.

SONBAHARA KADAR VEDA

Sevgili okurlar Gökçebağ ile resim üzerine değinmeleri böyle özetleyebilirim. Biliyorsunuz geçmişte Gökçebağ, kimi zaman Hürriyet Ankara’da yazılarıyla sizlerle buluşurdu. Kısmet olursa, yeni dönemde Gökçebağ’ı sizlerle yeniden buluşturmak için bir projemiz var. Bu yazıyla, bu sezonu da kapatmış bulunuyoruz. Önümüzdeki sonbaharın ortalarında yeniden sizlerle buluşmak umuduyla şimdilik hoşçakalın. Herkese huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir yaz sezonu dilerim.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

YAZIN başlamasıyla birlikte bazı galeriler etkinliklerine ara verirken, bazıları da yaz mevsimi boyunca karma sergi düzenliyor. Ankara’da Haziran ayı içinde devam edecek bazı sergiler şöyle: Remzi Taşkıran-14 Haziran’a kadar (Loft Art/İncek), Ayşe Arkün-Haluk Evitan atölyeleri karma sergi- Bugün açılacak (Medya Sanat/Çankaya), Ali Özhan Güneş-Bülent Tanık-Şeyma Başaran-13 Haziran’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Tolga Boztoprak-21 Haziran’a kadar (Platform A/ Taurus AVM), Nursun Sakal-9 Haziran’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler), Sinan Logie-Cemre Yeşil-11 Haziran’a kadar (Siyah Beyaz Sanat/Kavaklıdere), Henri Roousseau’ya saygı sergisi-13 Haziran’a kadar (Bilkent Üniversitesi Sanat Galerisi), Won Naamgoong-11 Haziran’a kadar (Kore Kültür Merkezi/Kavaklıdere).

Yazarın Tüm Yazıları