Paylaş
Sermayenin yer değiştirmesiyle birlikte birçok alanda olduğu gibi sanatta da etkili olan İstanbul’daki bazı “simsarlar” engellemeye çalışsalar da, Ayaz bitip tükenmeyen enerjisi, bulduğu her ortamda üretimiyle önüne çıkan engelleri yerle bir ediyor. Eserlerine olan talebin her geçen gün artması bunun en büyük kanıtı.
Geçen hafta duyurduğum Ayaz’ın kendi adını taşıyan müzede mayıs sonuna kadar sürecek “Ben Çizgilerime, Çizgilerim de Bana Benziyor” isimli sergisinin açılış kokteyli, daha öncekilerde olduğu gibi yine çok kalabalıktı. Bu arada hemen belirtmeliyim ki, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in zaman buldukça hemen her serginin açılışına katılması, sanatçıları ve sanatseverleri gerçekten çok memnun ediyor. Taşdelen’i Ayaz’ın da sergi açılışında görünce çok memnun oldum. Taşdelen bu özelliği ile siyasette gençliğin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.
Ayaz’ın yağlıboya tablolarından ve karışık teknikle yapılmış desen çalışmalarından oluşan sergide her eserin önünde dakikalarca kalıp, hayranlıkla izleyebilirsiniz. Elbette bu sergide de duvarları Ayaz’ın vazgeçilmez kadınları süslüyor. Şapkalı, şapkasız portreleriyle, danslarıyla, sere serpe cömertlikleriyle...
Ayaz benim tanıdığım en üretken sanatçılardan biri. Bu çalışkanlığını bir çok sanatçı, özellikle gençler örnek almalı. Üretimin sanata nasıl değer kattığını anlamak istiyorsanız, Ayaz’ın sergisini görmelisiniz. Ayaz’ın kokteyldeki sohbetimizde vurguladığı “Kişi övüldüğü veya yerildiği ölçüde değil, yapabildiği kadarıyla ressamdır. Şu veya bu kişi, şöyle övmüş, böyle övmüş hiç önemli değil. Önemli olan daha gerçekçi olmaktır” sözleri, ders niteliğinde.
Eminim ki şimdiye kadar yazdıklarım da Ayaz için çok önemli değil. Onun için önemli olan kendi alınteriyle yaptığı, her santimetrekaresinde emeği olduğu Mustafa Ayaz Müzesi’nin tanıtımı. Her sohbette konuyu müzeye getirir, “Mustafa Ayaz bugün var, yarın yok. Ama yarınlara kalacak olan müzedir. O nedenle bu müze yaşamalıdır” der. Bu konuda hiç de haksız değil. Ankara’da neredeyse her üniversitenin güzel sanatlar fakültesi var. Bu fakültelere giden öğrenciler neden müze ziyaret etmezler anlamış değilim. Sadece Ayaz Müzesi’ni kastetmiyorum. Elinizi vicdanınıza koyun kaçımız düzenli müze ziyareti yapıyoruz veya sanat etkiliklerine katılıyoruz. Zaten Ankara’da sergilerin açılışlarında artık hep aynı yüzlerle karşılaştığımı farkediyorum. Sanat sevgisini daha çocuk yaştan itibaren kazındırmanın, sanatın geleceği açısından önemli olduğunu unutmayın. Çağdaş, demokrat, üretken ve insanı seven Türkiye’yi besleyecek olan damarlardan birisi sanattır.
Konumuza geri dönerek, tek bir cümleyle yazıyı bitiriyorum:
“Mustafa Ayaz’ın, Balgat’ta kendi adını taşıyan müzesinde sergisine gidin ve müzeyi de gezmeyi sakın unutmayın.”
AKSİNİN İDDİASI
Ankara ile özdeşleşmiş Galeri Siyah Beyaz (Şili Meydanı) 12 Mayıs’ta açılacak “Aksinin iddiası” isimli “dinamik birportre” sergisine ev sahipliği yapacak. 26 sanatçının katılacağı sergi, alternatif bir öneri ile sanatçıları travma teması etrafında topluyor ve oto-portre/portrelerin güncel yorumları ile izleyicinin karşısına çıkıyor. Sanatçılardan bir grup kendilerine ayna tutarak oto-portrelerini yaparken, diğer grup ise oto-portresini yapan sanatçıların portrelerini üretip, izleyiciyi bu yansımalar arasında yeni gözlem alanlarına davet ediyor. Sergide eserleri yer alacak sanatçılar şunlar: Bora Akıncıtürk, Murat Atabek, Zeynep Beler, Ela Cindoruk, Uzay Çöpü, İsmet Doğan, Ali Elmacı, Görkem Ergün, Kutlu Gürelli, Zeynep Gürler, Aslı Işıksal, Onur İzci, Ali Kotan, Nihal Martlı, Merve Morkoç, Aslı Narin, Aykut Öz, Murathan Özbek, Ardan Özmenoğlu, Günnur Özsoy, Nazan Pak, Seçkin Pirim, Damla Sari, Nejat Satı, Ekrem Yalçındağ, Ümmühan Yörük.
BİLKENT SANAT FESTİVALİ
Bilkent Center’da geçen cumartesi günü başlayan Sanat Festivali, 14 Mayıs pazar gününe kadar sürecek. Festivale katılan ressamlar Türk Eğitim Derneği’nin maddi olanakları kısıtlı öğrencilere sağladığı burslara katkı amacıyla resim yapacaklar. Bu resimler Bilkent Center’da çarşamba ve pazar günü düzenlenecek müzayedede satılarak elde edilen gelir TED’e bağışlanacak. Kentteki diğer bazı etkinlikler de şöyle: Hüseyin Sartaş-9 Mayıs’ta açılacak (Köksal Eğitim Vakfı/GOP), Aytuğ Sertsarı-16 Mayıs’a kadar (Kursart Sanat/Dikmen), Op-Art-9 Mayıs’ta açılacak (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Ali Asgar Çakmakçı (heykel)-23 Mayıs’a kadar (Aysel Gözübüyük Sanatevi/Alacaatlı), Sema Öcal(resim)-Asaf Erdemli(heykel)-Mine Poyraz(seramik)-24 Mayıs’a kadar (Galeri Soyut/Yıldız), Bolotbek Mambetov-27 Mayıs’a kadar (Sevgi Sanat/Çankaya).
Paylaş