Yabancı yolcu önce döviz bürosunda para bozdurdu. 62 TL’yi sayarak masanın üzerine koydu.
Ve sigarasını yakarak içmeye başladı: Buyurun cezam. 10 saatlik uçuştan geldim. Aktarma için 6 saat bekleyeceğim. Sonra 4 saat daha uçacağım. Kapıdan çıkmak için vize almam lazım. Ama pasaportuma vize verilmiyor.
Geçtiğimiz günlerde Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali arındırılmış salonda bekleyen yabancı bir yolcu görevlilere sigara içme salonunun yerini sordu. Görevliler, salonun bulunmadığını, havalimanında tüm kapalı alanda sigara içmenin yasak olduğunu, içenlere de 62 TL ceza kesildiğini söylediler. Yabancı yolcu önce döviz bürosunda para bozdurdu. 62 TL’yi sayarak masanın üzerine koydu. Ve sigarasını yakarak içmeye başladı.
Görevlilerin "Burada sigara içmek yasak" uyarısıyla birlikte yolcu, "10 saatlik uçuştan geldim. Aktarma için 6 saat daha bekleyeceğim. Sonra da 4 saat uçacağım. Kapıdan dışarı çıkmak için vize almam lazım. Ama pasaportuma vize verilmiyor. Buyurun cezam" diyerek parayı uzattı.
Sigara yasağı havalimanlarında yolcu şikayetleri arasında hızla artıyor. Ülke veya bağlı bulunan eyalet kanunlarına göre havalimanlarının yüzde 40’ında sigara tamamen yasak. Yüzde 60’ında ise pasaport veya güvenlik kontrol noktalarında tiryakiler özel odalarda veya restoran-barlarda sigara içebiliyor.
En çok zorluğu da aktarmalı uçan, saatlerini havalimanında harcayan yolcular çekiyor. Sigara içemeyenler arasında yapılan araştırmalar, yolcuların kendini kontrol etmede zorlandıkları, uçakta daha fazla alkol tüketerek olay çıkardıklarını ortaya koyuyor. Bir de olayın ticari boyutu var. Havalimanlarında restoran ve barların gelirleri sigara yasağı nedeniyle ortalama yüzde 30 düşmüş durumda.
Yasak en çok tuvaletlerde deliniyor. Terminal tuvaletleri adeta sigara odası haline geliyor. Geçen haziran ayında Amerikalı ünlü şarkıcı aktris Courtney Love, Los Angeles Havalimanı’nda first class özel yolcu salonu tuvaletinde sigara içerken yakalanmıştı. Çocuğu ile seyahat eden Love’ın uçağa binmesine de izin verilmemişti.
Yolcular kadar personel de durumdan şikayet ediyor. Sigara molalarında dışarıya çıkmak zorunda kalınarak en az 20-30 dakika harcanıyor. İş kaybı yaşanıyor. Güvenlikten yeniden geçiliyor. Yolcuların bekleme süreleri ve güvenlik kuyrukları uzuyor. Terminal kapısı önünde hiç de hoş olmayan manzaralar yolcuları karşılıyor.
ÖZEL ALANLAR
Sigara yasağının uygulandığı Avrupa ülkelerinde bile havalimanlarında özel odalar yapılıyor. Camla çevrilen, havalandırma ve filtreleme sistemi ayrı salonlar, tiryakilere hizmet veriyor. Özel emiş sistemleri ile dışarıya duman bırakmayan salonların yapım maliyeti sigara şirketleri tarafından karşılanıyor. Özellikle transfer uçuşları için kullanılan Münih gibi havalimanlarında bu alanlar yolcuların yanı sıra personel tarafından da kullanılıyor.
Türkiye’de kanun buna izin vermiyor. Ancak havalimanları için özel bir değişiklik yapılabilir. Bu uygulama sayesinde Avrupa’dan transit yolcu almak isteyen Türk Hava Yolları payını daha da artırabilir.
Bu konuda çalışma başlattıklarını söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım "Şu anki kanun buna izin vermiyor. Arkadaşlar havalimanında geçerli olacak değişiklik üzerinde çalışıyor" dedi.
İZİN BEKLİYOR
Singapur gibi sigara yasağının çok sıkı uygulandığı havalimanlarında ise özel açık alanlar tiryakilere hizmet veriyor. Genellikle apron manzaralı balkonlar tiryakilerin yanı sıra havacılık meraklıları tarafında da sıklıkla ziyaret ediliyor. Atatürk Havalimanı’nda benzer bir uygulama için düğmeye basıldı. Gidiş katında yer alan eski Flags, yeni adıyla Restro’da dışarı açılan terasa özel bir sigara içme alanı planlandı. Benzer bir yer de dış hatlarda, arındırılmış salonda Divan Restoran’a yapılacak. Ancak izin Mülki İdare’de bekliyor. Etrafı camla çevrilecek üstü açık alanın aynı zamanda uçak meraklılarına da hizmet vermesi planlanıyor. Benzer bir alan İç Hatlar Terminali’nde de yer alıyor. Eskiden Dış Hatlar olarak kullanılan binanın terası, uçakları seyretmek üzere tasarlanmıştı.
HANGİ HAVALİMANLARINDA SİGARA SALONU VAR
Münih: Terminal 1 ve 2’de özel sigara içme alanları var. Bazı restoranlarda da içilebiliyor.
Frankfurt: A22 kapısında özel bölüm var.
Roma, Fuimincino: Sigara salonunun yanı sıra bazı restoranlarda serbest.
Barcelona: Sadece özel sigara salonları ve restoranlarda.
Cenevre: Pasaport kontrolünden sonra sigara "lounge"ı var.
Atlanta, Hartsfield Jackson: T kapısının yanı sıra A, B, C, D ve E Terminallerinde özel salon bulunuyor.
Salt Lake City: A, B ve E Terminallerinde özel salonda.
Washington, Dulles: B36, C4 ve D30 kapılarındaki salonlarda içilebiliyor.
(Kaynak: travelpost.com)
THY’de ’cruise relief pilot’ dönemi
Türk Hava Yolları’nın uzun menzilli seferlerinde üç pilotun görev yaptığı Airbus A330 ve A340 ve Boeing 777 uçaklarında "cruise relief pilot" dönemi başlıyor. Tüm dünyada uzun yıllardır yapılan uygulamaya göre uçaklarda Mesul Kaptan pilotun yanında iki first officer yani 2 ikinci pilot bulunacak. Bu ikinci pilotlardan kıdemli olanı ek eğitim alarak uçağın 10 bin feet yani 3 bin 300 metre üzerinde düz uçuşu sırasında sol taraftaki kaptan pilot koltuğuna oturacak. Kalkış ve inişte ise Mesul Kaptan pilota sol koltuğu devredecek. Kaptan pilot sıkıntısı nedeniyle alınan bu karar için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce kurallarda değişiklik yapılması gerekiyor.
THY, büyümesiyle birlikte ihtiyaç duyduğu pilot ve kabin memuru alımına hız verdi. İlk defa THY’nin yabancı kaptan pilot alımına yönetimden onay çıktı. Boeing 737NG ve A320 serilerinde görev yapacak yabancı kaptan pilot adaylarından en az 8 bin saat tecrübe isteniyor.
YENİ ALIM
İkinci pilotlarla birlikte en az 250 pilot alımı planlanıyor. THY önümüzdeki günlerde 700 kabin memuru alacak.
A321’lerde televizyon keyfi
THY, filosuna önümüzdeki günlerde katacağı 4 Airbus A321’de tüm koltuklarda ekran bulunuyor. Astana, Bişkek, Hartum gibi uzun hatlarda kullanılacak bu uçaklarda ikili, yatış açısı 135 derece olan business class koltukları da yer alıyor. Bu hatlarda yolcu şikayetlerini yüksek konforlu uçaklarla çözmek isteyen THY’nin yeni A321’lerinden ikisi bu hafta, diğer ikisi de şubat ayı içinde teslim alınacak. THY önümüzdeki aylarda karara bağlanacak 70 adetlik uçak siparişinde de imalatçılardan ekonomi dahil her koltuğu ekranlı kabin konfigrasyonu istedi.
Sani Şener körük ve asansör yaptırıyor
Türk Hava Yolları’nın filosuna aldığı Boeing 777-300ER uçakları için TAV Dış Hatlar Terminali’ne bir adet çiftli körük yapacak. Önümüzdeki günlerde projesi tamamlanacak çalışma ile THY’nin Hintli Jet Airways’den kiraladığı 777’ler bu körüklere yanaşacak. Böylece first ve business yolcuları öndeki körükten, ekonomi yolcuları da ikinci körükten uçağa geçebilecek. Yerdeki işlemleri hızlandıracak bu operasyon ile 312 koltuklu uçaklara yolcular daha hızlı binebilecek.
Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde pilot ve kabin memurlarının kullandığı yeni meteoroloji kapısına asansör yapılıyor. Uçuş ekiplerinin ellerinde bavulları ile kullandıkları bu kapıya gitmek için dik merdivenden inip çıkarken zorlanmaları nedeniyle hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla krize rağmen TAV CEO’su Sani Şener düğmeye bastı. En kısa süre içinde hizmete girecek asansör ile kabin ekipleri ellerindeki bavullarla dik merdivenleri inip-çıkmak zorunda kalmayacak.
Ocak fırsatları
Air France, 15 Ocak-15 Şubat arasında her şey dahil 334 Euro’dan başlayan fiyatlarla Paris’e uçma imkanı sunuyor. Bu tarihlerde bilet alanlar tüm çocuk yolculara da Disneyland giriş kuponu hediye ediyor.
Emirates, 28 Şubat kadar Dubai, Muscat, Doha ve Bahreyn’e ekonomi 299, business 949, Şanghay, Bombay, Delhi, Seyşeller’e 399, Bangkok, Hong Kong, Jakarta’ya 499, Osaka ve Mauritius’a 599, Sydney ve Perth’e 899 Euro’dan başlayan fiyatlar sunuyor.
Pegasus, yurtiçi ve yurtdışındaki tüm uçuş noktalarına her şey dahil 39.99 TL’den başlayan fiyatlarla uçuyor. Kampanya ocak sonuna kadar devam edecek.
Atlasjet, 31 Ocak’a kadar Kıbrıs’a bilet alan ilk 72 yolcusunu tek yön 72 TL’ye uçuruyor. Kıbrıs’tan Türkiye’ye ise ilk 82 kişi 82 TL’ye bilet alabiliyor.