Air Transport World dergisi tarafından yapılan araştırmaya göre dünyada yolcu taşımakta kullanılan uçak sayısı 28 bin 907’ye ulaştı. Filonun önemli bölümünü jet motorlu uçaklar oluşturuyor.
Ancak bu uçakların 2 bin 984’ü yerde. Yani uçmuyor. Çoğunluğunu eski nesil yolcu uçaklarının oluşturduğu bu sayı önümüzdeki aylarda ekonomik krizin etkilerinin azalmasıyla daha da düşecek. Havayollarının sipariş verdiği uçak sayısı ise 345’i turboprop toplam 7 bin 494 uçak. Önümüzdeki 10 yılda büyük bir bölümü teslim edilecek. Bu uçaklarla filolar yenilenecek.
Japon ANA Havayolları, uçakta fıçı bira servisi yapan ilk havayolu şirketi oldu. Normalde fıçı biraya tazeliğin korunması ve soğuk olması için karbondioksit gazı basılıyor. Uçak kabinlerine tehlike oluşturması nedeniyle sokulmayan karbondioksit yerine farklı bir çalışmaya imza atan Japon mühendisler, fıçı birada bu etkiyi kuru buz yardımıyla elde etmeyi başardı. Özel imal edilen metal fıçılarda uçağa yüklenen biranın bardağı 11.3 dolardan satılıyor. Servis, fıçının ağzına yerleştirilen özel sifon yardımıyla yapılıyor. Her fıçı ortalama 20 bardak bira kapasitesine sahip. İlk olarak iç hat uçuşlarında başlayan ve yolculardan büyük ilgi gören fıçı biranın havayolunun tüm uçuş uçuşlarında verilmesi için çalışma yapılıyor.
Türk Hava Kuvvetleri’nin Doğuş Yılları
Emekli Tümgeneral İrfan Sarp tarafından yazılan ‘Türk Hava Kuvvetleri’nin Doğuş Yılları’ kitabı, Pozitif Yayınları’ndan çıktı. Önümüzdeki yıl Hava Kuvvetleri’nin kuruluşunun 100. yılı olması nedeniyle hazırlanan kitapta, 1911’de başlayıp 1922’ye kadar olan dönemdeki olaylar kronolojik akış içinde anlatılıyor. Yeşilköy’de ilk Tayyare İstasyonu’nun kurulmasından Kurtuluş Savaşı’nda İstanbul’dan kaçırılan uçaklara kadar havacılık tarihimizin unutulmuş konularına değinen kitabın fiyatı 12 lira.