En çok unuttuklarımız

Uzun bir seyahatin ardından otele geldiniz. Üstünüzü değiştirip toplantıya gideceksiniz. Bavulunuzu açıyorsunuz ve... İşte seyahatte en çok unutulanlar...

Haberin Devamı

Yoğun çalışma temposu... Hayatın koşturmacası... Yapılan araştırmalar, her üç kişiden birinin ‘unutma’ sorunuyla karşılaştığını ortaya koyuyor. Otele gidiyorsunuz. Bir bakıyorsunuz en sevdiğiniz parfümünüzü evde bırakmışsınız. Veya gözlüğünüz uçakta kalmış. Cep telefonunuz nerede? Acaba kahve içerken havalimanında mı unuttunuz? Genellikle otele giderken unutulanların başında diş fırçası/macunu geliyor. Hem kadın hem de erkek yolcuların unutma listelerinde diş fırçası/macunu ilk sırada. Unutma oranları erkeklerde kadınlara göre çok daha yüksek.


Artık otellerde yok


Eskiden bir otel odasının standartları arasında cam önüne yerleştirilmiş diş fırçası, macunu, tıraş takımı, makyaj silme için özel pamuk, mini bir manikür ve dikiş setleri yer alırdı. Artık birçok otel bu standart uygulamayı maliyetlerini kısmak için kaldırmış durumda. Ya resepsiyondan istiyorsunuz odanıza gönderiliyor ya da bu malzemeler ekstra olarak faturanıza ekleniyor. Uçaklarda ise unutulanların başında cep telefonları geliyor. Yolcuların büyük bölümü oturduğunda hemen cep telefonunu ön taraftaki koltuk cebine koyuyor. Birçoğu da inerken unutuyor. Dergi-kitap-gazete ise cep telefonunu izliyor. Pasaport da ne yazık ki unutulanlar listesinde ilk beşte. Gittiğiniz yabancı bir ülkeden dönüşünüz eziyet haline gelebilir, aman dikkat!

Haberin Devamı


Ne yapmalı?


Uçaktan indiniz ve bir şeyleri unuttuğunuzu hatırladınız. Eğer hızlı davranırsanız yani gümrükten veya bagaj alanından çıkmadıysanız, geri dönmeye çalışın. Bu konuda kabin memurlarından, yer hizmetleri görevlilerinden yardım isteyebilirsiniz. Eğer bavulunuzu aldıysanız ve havalimanındaysanız, havayolunun kayıp bavul bölümüne başvurabilirsiniz. Sonradan farkına varırsanız, havalimanına uğrayın. Rapor tutturun. Uçakta bulunanlar, toplanarak bu bölümlere bırakılıyor. Kurallar gereği havayolu şirketleri bu tür eşyaları bir yıl saklıyor. Sonrasında ise ihale açarak satıyor.


Liste yapın


Pilotlar, kabin memurları veya teknisyenler hep check-list olarak adlandırılan listeler kullanır. Hiçbir zaman bu liste ezberlenmez. Okunarak maddeler kontroller gerçekleştirilir. Siz de bavul hazırlarken liste yapın. Alacaklarınızı yazın. Kontrol ederek bavulunuzu hazırlayın. Göreceksiniz ki her seferinde daha az şey unutacaksınız. Veya en önemlisi gereksiz birçok şeyi de taşımak zorunda kalmayacaksınız.

Haberin Devamı


Bavula koymayı unuttuklarımız
Diş fırçası
Tıraş takımı
İç çamaşırı
Cep telefonu şarjı
Yedek çorap


Uçakta bıraktıklarımız
Cep telefonu
Dergi, kitap, gazete
Gözlük
Pasaport
Kulaklık


Gözlemeyi dünya havalimanlarına yayacak

Hasan Surözü, 2008’de New York JFK Havalimanı’nda başladığı Eat&Go konseptini tüm dünyaya yaymak üzere düğmeye bastı. Uluslararası bir gıda yatırım şirketi ile ortaklık için görüşen Surözü, anlaşmanın tamamlanmasının ardından Türk yemek konseptini farklı ülkelerde ve havalimanlarında yolculara sunacak.
Uzun yıllar gıda sektöründe çalışan Surözü’nün havalimanlarına girişi 14 yıl önce TAV’ın İstanbul Atatürk Havalimanı’nı işletmesiyle başladı. Lokum imalatı ve satışı gerçekleştiren Surözü, ABD’ye yaptığı bir seyahat sırasında kafasına New York JFK Havalimanı’nda bir restoran-kafe açmayı koydu. Ancak izin almak kolay olmadı. Görüşmeler, toplantılar, güvenlik araştırmaları tam bir yıl sürdü. JFK Havalimanı Terminal 1’de verilen küçük bir alanda 2008’de Eat&Go adını verdiği konseptini açtı. Zamanla büyüyen kafe-restoranda bugün 18 kişi görev yapıyor. Gözlemeden dönere, baklavadan ayrana kadar Türk mutfağının lezzetlerini sunan Eat&Go, bu yıl biten sözleşmesini hem 2023’e kadar uzattı, hem de yenilenen Terminal 2’de yer aldı. Burada iki dükkân açılacak. Islak hamburger ile kafe konseptleri bulunacak.
Biz Türk McDonalds’ıyız
Eat&Go’yu ‘Türk Mc Donald’s’ı olarak adlandıran Surözü, “Bizi yabancı yolcular çok seviyor. Döner, baklava bildikleri ürünler ama burada gözleme, suböreği yiyorlar, ayran içiyorlar. Bu tür malzemeleri Türkiye’den götürüyoruz. Bu açıdan gıda ihracatçısıyız” diyor. New York JFK Havalimanı Terminal 1’in Türk mermeri kullanılarak kaplanmasına da ön ayak olan Hasan Surözü, üçü İstanbul Atatürk, biri Ankara Esenboğa ile New York’ta bulunan toplam 5 olan nokta sayısını arttıracak. Öncelikle Riga için görüşmeler yapılıyor. Yabancı ortakla birlikte bu sayının katlanarak artması planlanıyor. Toplamda 80 çalışana sahip Eat&Go, havalimanlarında Türk mutfağını tanıtacak bir konsept olma yolunda ilerliyor.

Yazarın Tüm Yazıları