Paylaş
Düşük maliyetli havayolları, kabinde kablosuz yayın yapan özel eğlence sistemlerine geçiyor. Singapur Havacılık Fuarı’nda sergilenen Scoot’un Boeing 787’si, gökyüzüne yeni bir boyut getiriyor.
Son yıllarda özellikle de geniş gövdeli uçaklarda kabin eğlence sistemlerinde farklı rüzgârlar esiyor. Bazı havayolları vasat bir eğlence sistemi yerine ciddi yatırım yapıyor. Onlarca film kanalı, müzik, oyun yükleniyor. İnce, yansıma yapmayan monitörler seçiliyor. Ses sistemi mükemmel hale getiriliyor.
Uzun süre kabin eğlence sistemine soğuk bakan düşük maliyetli havayolları ise şimdi bunu ciddi bir fırsat olarak görüyor. Kabin içinde kablosuz yayın ile yolcuya ulaşılıyor. Bunun için yolcunun yapacağı tek şey, cihazını açıp bağlanmak.
Film mi internet mi?
Bu şirketlerden biri de Singapur Havayolları Grubu içinde yer alan Scoot. Singapur’dan başta Avustralya olmak üzere Boeing 787 uçakları ile uzun menzilli uçan Scoot’un kabininde sunulan sistem, kablosuz yayın yapıyor. Sisteme bağlandıktan sonra bazı çizgi film ve belgeselleri ücretsiz seyredebiliyorsunuz. İstersemiz 33 TL karşılığında sisteme bağlanıp istediğiniz filmi veya TV dizisini izleyebilirsiniz.
Yolcular hazır mı?
Yapılan araştırmalar yolculardan yüzde 10’unun para ödeyip izleyeceklerini ortaya koysa da iyi bir içerik, bunun yanında sunulan internet gibi faktörler eklendiğinde bu oran hızla yükselmeye başlıyor. Ücretli ikramda gibi yolcu önce soğuk baksa da iyi bir içerik, uygun fiyatlar yolcuyu hemen çekiyor.
İSTANBUL AIR SHOW ESECEK
Krizin sektörü etkilemesine rağmen 6-9 Ekim’de Atatürk Havalimanı’nda yapılacak İstanbul Air Show için ciddi bir taleple karşılaştıklarını belirten organizatör MİNT Fuarcılık Genel Müdürü Feyzan Erel, “Statik alanımızın önemli bölümü doldu. Kapalı alanda geçmiş yıllara göre ciddi bir ön satış oranı var. Uzun yıllar Airex adıyla yaptığımız organizasyonda yerli projelerin öne çıkması çok önemli” dedi.
FUARA KATAR DAMGASI
Son bir yıldır Katar Havayolları uluslararası havacılık fuarlarına uçaklarını götürerek sergiliyor. Körfezin başarılı şirketi, Singapur’a getirdiği iki katlı yolcu uçağı Airbus A380 ve Boeing 787 Dreamliner ile adeta damga vurdu. Fuarın tüm fotoğraflarında yer alan iki uçağının yanı sıra özel jet işletmecisi Qatar Executive de Singapur’a Global 5000 iş jetini getirmişti.
Singapur’u kriz vurdu
Dünyanın dördüncü büyük havacılık fuarı olan Singapur Air Show’da bu yıl ekonomik krizin etkileri hissedilirken organizasyonun küçülmesi dikkat çekti. Askeri pazardaki ağırlık savaş riskleri nedeniyle artmasına rağmen sivil imalatçıların katılımı sınırlıydı.
Askeri pazarda ise statik alanda ilk defa ABD Hava Kuvvetleri F-22 Raptor uçaklarını sergiledi. Radara yakalanmayan bu uçakları henüz ABD hiçbir ülkeye satmıyor. Singapur Hava Kuvvetleri’nin F-15SG savaş uçağı ile AH-64F Apache helikopterinin gösterisi büyük ilgi çekerken en ilginç katılım ise Malezya’dan gerçekleşti. Uzun yıllardır Singapur ve Malezya’nın arası limoni. Malezya Hava Kuvvetleri Airbus A400M askeri nakliye uçağını statik alanda sergilerken yeni nesil Sukhoi Su-30MKM savaş uçağı ise Malezya’dan her gün kalkıp fuar üzerinde gösteri uçuşu yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ağır nakli helikopter ihtiyacı sonunda çözülüyor. İlk Boeing imalatı CH-47F Chinook’un önümüzdeki günlerde uçuş testleri gerçekleşecek. Türkiye ilk etapta 6, daha sonra da biri Milli Savunma Bakanlığı’na ait olmak üzere 5 helikopter daha teslim alacak.
ROKETSAN’DAN UZAKDOĞU ATAĞI
Singapur Air Show’a ilk defa bir Türk şirketi katıldı. Son yıllardaki özgün tasarımları ve ihracat başarısıyla adından söz ettiren ROKETSAN, ilk defa geldiği Singapur’dan bölgeyle sıcak temas kurdu. F-35 için geliştirilen seyir füzesi SOM’un ‘J’ modeli için, bu uçağa bölgeden sipariş veren ülkelerle görüşmeler yaptıklarını belirten Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Alpman, “Gövde içinde taşınabilen bu mühimmatı üretebilen dünyada iki şirket var. Bölgeden umutluyuz” dedi.
ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Alpman F-35’leri kullanacak ülkelerle olumlu görüşmeler yaptıklarını söylüyor.
Paylaş