A220 görücüye geliyor

Airbus’ın portföyüne kattığı tek koridorlu kısa-orta menzilli uçağı A220, Anadolujet hedefi için İstanbul’a geliyor. 100 ila 150 koltuk, tek koridorlu uçak pazarında yakıt verimliliği ile öne çıkacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

13 Kasım Salı günü Atatürk Havalimanı’ndan bir tanıtım uçuşu yapacak olan A220, çok yeni bir uçak. Airbus ailesine geçen temmuz ayında katılan uçağın önümüzdeki 20 yıl içinde en az 7 bin adet satması hedefleniyor. Airbus’ın yeni A220 ailesi 100 ila 150 koltuk, tek koridorlu uçak pazarında yakıt verimliliği ve sağladığı üstün konforu sayesinde rakiplerini zorlayacak gibi görünüyor.

Bu uçak sıfırdan inşa edildi. Geniş koltuklar, büyütülmüş baş üstü dolapları ve büyük pencereleri sayesinde geniş gövdeli bir jet hissini veriyor. Kullanılan gelişmiş alüminyum malzeme, kanatlarda ve arka gövdede ağırlığı azaltıyor, korozyon direncini arttırıyor.

A220 görücüye geliyor

YAKIT TASARRUFU

Haberin Devamı

Pratt & Whitney PurePower PW1500G turbofan motorları, özel olarak A220-100 için tasarlandı. Düşük yakıt sarfiyatı hava yollarına para kazandırıyor. 6 bin 100 kilometre menzile sahip uçak. 1.220 metrelik pistlerden iniş ve kalkış yapabiliyor. Bu nedenle London City gibi kısa pistlere sahip havalimanlarına uçabiliyor.

Sessiz ve konforlu uçağın ilk resmi siparişi Amerikalı hava yolu şirketi JetBlue’dan geldi. Şirket 60 uçak için anlaşma imzaladı. JetBlue, A220’lerle filosundaki Brezilyalı Embraer E190 tipi uçakları yenileyecek.

Avrupalı havacılık devi Airbus rekabette önemli bir yer alabilmek için A220 uçaklarının son montajını ABD’nin Alabama eyaletinin Mobile kentindeki tesislerinde yapıyor.

KANADA’DA DOĞDU

Airbus, ekonomik olarak büyük sıkıntıya giren, yatırımının karşılığını alamayan Kanadalı Bombardier’in CSeries Projesi’ni geçen yıl satın aldı. Uçağa ‘A220’ adını verdi.

Boeing ise Embraer hamlesini yaptı. Brezilyalı imalatçının E2 olarak adlandırılan yeni nesil bölgesel uçak ailesini satın aldı.

Her iki uçak da yeni motorlarıyla havayollarına daha düşük operasyon maliyeti sunuyor.

A220’NİN İKİ MODELİ VAR

A220 adını alan uçağı tek sınıfta 133, iki sınıfta 108 koltukla A220-100, ile tek sınıfta 160, iki sınıfta da 130 yolcu kapasiteli A220-300 modelleri var.

Haberin Devamı

İki adet Pratt&Whithney imalatı PW1500G motorlarına sahip uçak, saatte 871 kilometre hıza kadar çıkabiliyor.

Standart donanımlı olarak A220-100’ün liste satış fiyatı 81, A220-300’ün ise 91.5 milyon dolar. 

THY, SYDNEY’E UÇMAK İSTİYOR

TÜRK Hava Yolları, opsiyonlar dahil 25’er adet hem Boeing 787-9 hem de Airbus A350-900 modelinden sipariş verdi. Ama gözü daha yeni ve yüksek kapasiteli uçaklarda. THY, hem Boeing ve Airbus’a hem de motor imalatçılarından yeni bir çalışma istedi. İlk etapta 5’er adet uçak için Boeing’ten 777X, Airbus’tan da henüz tasarımı devam eden A350-1000’in artırılmış ağırlıklı modeli için fiyat çalışması yaptırıyor. Boeing 777X, kompozit ve katlanabilir kanatlı yeni bir model. A350-1000’in artırılmış ağırlıklı modeli ise THY’ye İstanbul’dan Sydney’e yolcu ve kargo sınırlamasına girmeden uçma imkanı verecek. Her iki uçağın da bu özel modelleri henüz gökyüzü ile tanışmadı.

A220 görücüye geliyor

Haberin Devamı

KİMSEYE İHTİYACINIZ YOK

CHECK-in işlemleri ve bagajınızı vermek için kimseden yararlanmanız gerekmiyor. Her şeyi kendiniz yapıp hızla uçağınıza gidebilirsiniz.

Türk Hava Yolları, İstanbul Havalimanı’nda yolcularını yerli teknoloji ile karşılıyor. Bayrak taşıyıcı hava yolu devasa havalimanında yolcularına 16’sı bagaj teslim kiosku (self bag drop) 84’ü ise check-in kiosku olmak üzere yerli üretim 100 kiosk ile hizmet vermeye başladı.

Kioskların Ar-Ge süreci THY birimleri tarafından gerçekleştirildi. Yolcuların hızlı hareket için istekleri ciddi bir biçimde incelendi. Yolcu sayısında ve kioskların kullanım sıklığında öngörülen artış değerlendirildi. Her bir kiosk için 50 saniye işlem süreci hesaba katıldı.

Haberin Devamı

Check-in ve self bag drop cihaz tasarımları için ulaşım, savunma sanayi, iş makineleri gibi alanlarda ulusal ve uluslararası ölçekte tasarım ve mühendislik hizmetleri sunan Hexagon firması ile çalışıldı. Hexagon firması tarafından beklentilere uygun hazırlanan tasarımlar 2018 Nisan ayında ihale sürecine katılan yerli ve yabancı şirketlere iletildi.

İHALE SÜRECİ

Self Bag Drop ihalesine Netaş, Nerotouch, IER, Materna, SITA, CCM, Rockwell Collins, Emse, Bridge ve Embross firmaları olmak üzere toplam 10 firma katıldı. Teknik şartname mutabakat süreci sonunda, tüm teknik istekleri karşılayabilen Emse, Embross ve Bridge firması ile sürece devam edilmesi kararlaştırıldı. Sonuçta Emse firması ile anlaşma sağlandı.

Haberin Devamı

Yerli ve milli sistem hızla oluşturularak montajlar yapıldı. Sonuçta yolcu bu kiokslara giderek kısa sürede boarding işlemlerini yapacak, bagaj etiketini alacak ve bavuluna takıp bıraktıktan sonra hızla uçağına gidebilecek.

THY bu kioksların belli aralıklarla başlarında bir süre yolcuya yardımcı olacak personel bulunduracak. 6 aylık bir alışma döneminden sonra kioskların özellikle bagaj verme işleminde hızlanacağı, yolcu tercihinin hızla artacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan kioksların ve ekranlarının sık aralıklarla hijyen şartlarının sağlanması için temizleneceği de açıklandı.

Yazarın Tüm Yazıları