Haklarında internet sözlüklerine yazılanlara içerleyen günümüz meşhurları, müjde!
Bir okurum, “entry”lerini göndermiş. Bunların farkı, ünlü tarihsel şahsiyetler hakkında yazılmış olmaları. Hani “o devirde internet olsaydı falanca kişi hakkında ne denirdi” hesabı. Yazanların “nick”leri ve tarihleri de ayrı bir alem. Sanki biraz Umberto Eco’nun “Yanlış Okumalar”ından ilham alınmış ama olsun. * Albert Einstein: Bizim sınıftaki durgunca bir oğlan. (hans, 1888) * Leonardo da Vinci: “Floransa’dan adam çıkmaz” sözünü kanıtlamak istercesine her işe maydanoz olan ama hiçbirini doğru düzgün yapamayan, sokakta rastladığınızda selam vermeye tenezzül etmeyen, gay lobisi tarafından şımartılmış sakallı gereksiz eleman. Son bir resim yapmış bir de, kadın gülüyor mu ağlıyor mu belli değil. (michalengelosenbizimherşeyimizsin, 1499) * Diego Armando Maradona: Mahallede portakal sektirmekle top sektirmeyi aynı şey sanan, profesyonel futbolculuk hayalleri kuran kabiliyet özürlü insan. (buenosairesingulu, 1976) * John Lennon: Karga sesli sahte muhalif. Müziği bırakmasını bekliyoruz en kısa zamanda. (Elvisci, 1969) * Galileo Galilei: Bu bunak herif bir de geçen gün koskoca dünyanın döndüğünü iddia etmiştir. Aynı çağda yaşamaktan utandığım insan. (teengizisyoncu, 1630) * Dostoyevski: Bizim sokakta oturan ve her gün sayfalarca bunalım kasan bir herif. (igorcan, 1871) * Marilyn Monroe: Bugün birtakım beyinsiz jüri üyeleri tarafından Miss California seçilen acuze. Kızım 10 gün sonra kim hatırlar seni? (sozlukcuyumcilginim, 1947) * Napoleon Bonaparte: Bugünlerde Elbe adasında takılan, kendisini çok fazla asker kaybı olduğuna dair eleştiren bir arkadaşımı, “merak etme, bir Paris gecesi arayı kapatmaya yeterli olacaktır” diye cevaplayan cüce insan. Muhtemelen unutulup gidecektir tarihte. (rusyayollarıtaştan, 1774) * Sultan II. Mehmet: “Koca imparatorluk kimlerin eline kaldı” dedirten, tahta yeni çıkmış çömez padişah. Küçükken de kafası çalışmazdı hiç, oyuncak gemilerle karada oynardı. (fesat, 1452) * Shakespeare: Her sabah fırına giderken gördüğüm, oyunları yeterince berbat değilmiş gibi bir de sone yazdığını söyleyen şişirme edebiyat hedesi. (leydi mahvet, 1601) * Mustafa Kemal: Bugünlerde Anadolu’da garip işler yapan bir adam. (vahdettin, 1919)
Assange’yi kessenge
Çocukluğumuzun bilimkurgu filmlerindeki 2010 hayallerini hatırlıyorum: Uçan arabalar, robotlar, Ay üsleri, lazer tabancaları... Bunların hiçbiri gerçekleşmedi. Ama o bilimkurgu filmlerini yapanların hayal bile edemediği bir şey var hayatımızda: İnternet. Devletimiz daha Youtube’a bile tam ısınamamışken Wikileaks depremiyle sarsılıyoruz. Wikileaks’in kurucusu Julian Assange bu yeni cesur dünyanın anti-kahramanı. Öyle bir adam ki, kim vursa karşı tarafın lehine olur. Muhtemelen şimdi hakkında büyük bir itibarsızlaştırma operasyonu yapılacak. Yüz kızartıcı suçları olduğu falan iddia edilecek. Ama atılacak her iftira, onun anti-kahraman kişiliğini perçinlemekten başka işe yaramayacak. Bu da internetin baş edilmez yanı işte.
İncir çekirdeği Bir öğrencinin “Aşktan başka bir şey düşünmez misiniz?” sorusunu soruyla cevapladım: “Başka bir şey var mı?”