Ulusalcılık ilhamını Kemal Tahir’den aldığımı söyleyince kafalar karıştı. AKP’li aydınlar merakta: “Nasıl oluyor da oluyor?”
O halde müsaadenizle açıklayayım. Kemal Tahir ile Sanayi-i Nefise’de tanıştım. “Ulusal Sinema” fikrinin sahibi hocalar sayesinde: Halit Refiğ, Lütfi Akad, Sami Şekeroğlu, Duygu Sağıroğlu... Malum, hepsi Kemal Tahir ekolünden. Zaten o zamanlar MSÜ Sinema-TV bir nevi Kemal Tahir okuluydu. Yine o zamanlar Sultani mezunu tıfıl bir “monşer” adayı olan bendenizin gözünü orada açtılar. Bakış açımı düzeltip ayaklarımın suya ermesini sağladılar. Şu hayatta memlekete “Fransız” kalmadıysam onlar sayesindedir. Allah hepsinden razı olsun. Biz ulusalcılığı sentez diye gördük: Batı taklitçiliğine karşı, Anadolu kaynaklı bir sentez. Mustafa Kemal’in rüyası. Yani yandaşların bugün iddia ettiği gibi “darbecilik” ya da “Tayyip sevmeyenler kulübü” falan değildi ulusalcılık. Oğuz Atay’ın deyimiyle “Türkiye’nin ruhunu” arama macerasıydı. Siyasette bunun kıymetini bazen Ecevit bildi. Her bildiğinde de iktidara geldi zaten. CHP’den bu yüzden kaçtı. Onlara Kemal Tahir falan sökmeyeceğini gördüğünden. Aslında bugün de sola bir Ecevit lazım. Tabii “hakça düzen” ya da “inançlara saygılı laiklik” diyen Ecevit. Merve Kavakçı’yı meclisten kovup kendi kariyerini bitiren değil. Oğuz Atay, Attilâ İlhan ve Nihat Genç’in yazdıklarına bakın, Kemal Tahir’in mirasını görürsünüz. Hadi “Selanik’te Sonbahar”ı da sayalım, o kadar emek verdik. “Devlet Ana” kalın gelirse üstadın “istikbal Anadolu’da” dediği “Esir Şehrin İnsanları”nı okuyun. Her cümlesi bir yazıya bedeldir. Olmadı Eskişehir sokaklarında dolaşın. Ulusal düşüncenin yarattığı hayatla gözünüz-gönlünüz açılsın. Yoksa siz hâlâ Oğuz Atay’ı “Tutunamayanların” yazarı mı sanıyorsunuz? O zaman ne diyeyim, işimiz zor demektir.
Ossi Müzik’in sevapları
Hakan Eren aslen elektrik mühendisi. Yıllardır tutkularının peşinden gider ve pop müzik tarihimize süper katkılarda bulunur. “Issız Adam’ın müzik danışmanı” diyeyim, gerisini siz anlayın. Repertuvarında Ayten Alpman’dan Atilla Atasoy’a, Coşkun Demir’den Bilgen Bengü’ye, kimler kimler var. Hakan yine tutamamış kendini, “Ossi Müzik” etiketiyle şahane bir arşiv albümü daha yayınlamış: “Keşfedilecek Plaklar 2” Tıpkı ilki gibi bu da cevherlerle dolu. Liste başıysa “Kaybedenler Kulübü”ndeki Asu Maralman klasiği: Sigaramın Dumanı.