Bir projenin içinde müzik direktörü olarak Bülent Ortaçgil adı geçiyorsa zaten peşin peşin şapka çıkartıyorum. Peki ya Gürol Ağırbaş da varsa?
Bu köşede, bir türlü yazamadığım için içimde ukdedir; en son Burhan Şeşen’in solo albümünde (‘Bir İki Üç... Tıp’, bulursanız hemen alın) ne güzel bir iş çıkarmıştı. Sonra Baki Duyarlar (arife tarif gerekmez) ve davuluyla Cem Aksel de var. Kadro tamam yani. Konserlerde çalıyordu gerçi ama, bir tek Erkan Oğur eksik.
Kayıt, miks, mastering deseniz çok özenli. Siz evinizde bir albümü dinlerken, ‘Bunun da mastering’i iyi olmuş, kaydı kötü olmuş’ demiyorsunuz belki ama emin olun; kötüyse anlıyor, sadece neyin kötü olduğunu fark etmiyorsunuz.
NELER VAR
Şarkılar neymiş? Türk pop müzik tarihinin 11 önemli şarkısı. Özdemir Erdoğan’dan ‘Pervane’, Banu’dan ‘Unutulur’, Doğan Canku’dan ‘Gecelerim’, Ayten Alpman’dan son dönemde yeniden keşfettiğimiz ‘Ben Varım’, Ajda Pekkan’dan ‘Sana Doğru’, Hümeyra’dan ‘Adım Kadın’ ve ‘Sus Duymasın’, Neco’dan ‘Ben O Şarkıyı Henüz Yazmadım’, Bülent Ortaçgil’den ‘Beni Kategorize Etme’, Gündoğarken’den ‘Yıldızlar da İsterim’, Rıza Ateş’in unutulmaz bestesi ‘Nisan Yağmuru’...
Kim yorumlamış bu şarkıları derseniz, aynı adlı albümün ilkiyle ‘Güller ve Dudaklar’ı, ‘Aynalar’ı yeniden sevdiren Zuhal Olcay. Güzelliği ve oyunculuğunun yanı sıra, bana sorarsanız çok önemli bir kadın yorumcu aynı zamanda.
HEMEN ALIN
Bülent Ortaçgil’in şarkı seçimleri dört dörtlük. Olcay’ın hem vokal üslubuna hem duruşuna cuk oturuyorlar. Çok sevmeme rağmen, sadece Ortaçgil şarkısı ‘Beni Kategorize Etme’nin albümün yapısal bütünlüğü içinde bir miktar sırıttığını söylemek isterim.
Bir de bu tip arşiv özelliği taşıyan albümlerin kitapçıklarına besteci ve söz yazarı bilgisi dışında; hangi şarkıyı ilkin kim, hangi albümde, hangi yılda söylemiş türünde bilgileri de eklemek gerekir diye düşünüyorum.
Baki Duyarlar ve Gürol Ağırbaş’ın cazla flört eden düzenlemeleri, Zuhal Olcay’ın hüzünlü ama gururlu yorumu, bir de yıllandıkça güzelleşen o eski şarkılar...
Hakikaten başucunda durması gereken bir albüm, hiç tereddüt etmeyin.
ÇİLEKEŞ HONDURAS’TA
Son dönemde albümü çıkan rock grupları arasında en çok Çilekeş ilgimi çekiyor. Bomba gibi bir albüm yapmışlar. Kaç kere dinledim, hálá sıkılmış değilim. Her ne kadar tüketmesi daha zor bir sound’a sahip de olsalar, Çilekeş’te Mor ve Ötesi ve Manga’nın albümlerindeki patlama öncesi sessizliği görüyorum şu sıra. Birçok büyük isim, yeni albüm çıkarmasına karşın konser verecek yer bulamazken, Çilekeş Türkiye’nin dört bucağından onlarca konser teklifi alıyor.
Bir rock grubu için konser verebilmek çok önemlidir. İkinci klibin de çekilmesiyle satış rakamlarının hızla artacağına inanıyorum.
Konser deyince aklıma geldi; bir konser teklifini de Honduras’tan almışlar. Coca Cola Honduras’ın sponsorluğunda ‘+ en Positivo’ adındaki organizasyona Türk gençliğini temsilen Çilekeş katılıyor. Davet mektubunu bizzat gördüm, hükümet düzeyinde önemsenen çok ciddi bir organizasyon. Araştırmışlar ve Türkiye’den Çilekeş’i uygun görmüşler. Yakışır diyorum...