Mor ve Ötesi kariyerlerinin dönüm noktası olan "Dünya Yalan Söylüyor" albümünden sonra bağlı bulundukları şirketten ayrılıp yeni bir oluşum içine girdi grup.
O kararın alt metninde elbette ticari nedenler de vardı. Kazandıkları büyük başarı sonrası Pasaj Müzik’le bir fikir ayrılığına düşmüş olabilirler bu anlamda. Ancak ondan da önemlisi şu ki; bir başka şirkete transfer olmak yerine taşın altına ellerini sokmayı tercih ettiler ve kendi şirketlerini kurdular.
Önce menajerleri ile yollarını ayırdılar, ardından eski dostları Can Sertoğlu’nu hem menajer hem de ortak kurdukları müzik şirketi Rakun’un patronu olarak konumladılar.
Mor ve Ötesi, grup olarak en başından beri ne yapmak istediğini bilen, doğru ya da yanlış ne karar verirse versin, verdiği kararların arkasında durmayı becerebilen bir tutum sergiledi. Kendi aralarında tartıştılar, birbirlerine kızdılar ama kol kırıldı yen içinde kaldı.
Rock’n Coke’a katılmama kararı almaları stratejik hatalardan biriydi zamanında. Hele bir de "Dünya Yalan Söylüyor" albümünden önce kariyerlerine büyük katkı sağlayan Fanta Turnesi düşünülünce Rock’n Coke’a karşı aldıkları tavır iyice havada kaldı.
Gösterdikleri politik tavrın hem kendisinin hem de biçiminin büyük bir destekçisi olduğumu da belirtmek isterim. Ama sanıyorum Rakun’un kurulmasının temel nedenlerinden biri de bu: Mor ve Ötesi kariyerini ustalıkla yönetmek.
Birçok insanın Mor ve Ötesi’nin duruşuyla çeliştiğini iddia ettiği Eurovision serüveni var sonra. Ben onların aksine bu adımın grubun kariyeri açısından son derece doğru bir adım olduğunu düşünenlerdenim. "Katıldılar da ne oldu..." diyebilirsiniz. Önümüzdeki şubat sonu itibariyle başlayacakları Avrupa turnelerinden sonra bu soruya daha tatminkar bir yanıt alabileceğiz.
Geçtiğimiz günlerde "Başıbozuk" adını taşıyan bir albüm çıkarttı grup. Evet, káğıt üzerinde "yeni" bir albüm ama tüketicinin yanılmasına neden olabilir. Sanıyorum onlar da aynı kaygıya kapılmışlar ve albümün üzerine durumu açıklayan bir çıkartma yapıştırmışlar.
Durumu biz de açıklayacak olursak; "Başıbozuk", grubun üç yeni şarkısı, üç konser kaydı ve sekiz elektronik remix’inden oluşan özel bir çalışma. Sözü geçen üç yeni şarkıdan biri bildiğiniz Eurovision şarkısı "Deli". Diğer ikisi "İddia" ve "Sonbahar" da en az "Deli" kadar güçlü şarkılar. "Deli"yi ilk dinlediğimde nasıl sevdiysem "İddia" ve "Sonbahar"ı da o kadar sevdim.
Konser kayıtları grubun hayranları için ilginç olacaktır diye düşünüyorum.
Remix’lere gelince... Grubun hayranlarının o şarkıları elektronik altyapılarla dinlediklerinde ne hissedeceklerini kestiremiyorum. Kişinin müziğe bakışıyla, ufkuyla alakalı çünkü. Ama şu kadarını söyleyeyim; remix derken kastım bazılarının yaptığı gibi şarkıların altına iki dımtıs döşemek değil. Sekiz remix’in tamamını çok beğendim. Zaten hepsi de ustaların elinden çıkma.
Önümüzdeki dönem hem Mor ve Ötesi’nin hem de Rakun Müzik’in geleceği açısından çok önemli.