Mazhar Fuat Özkan, Türk pop müzik tarihinin nev-i şahsına münhasır ve cesur gruplarından biridir.
Mazhar ve Fuat’ın, 1960’lı yılların ikinci yarısında bir Beatles plağı vesilesiyle başlayan dostlukları sonucu kurdukları grubun ilk ve son albümü "Türküz, Türkü Çağırırız"; yeterince ilgi görmez. Daha sonra kurdukları ve bugünkü üçlünün temellerini oluşturan "İpucu Beşlisi"nde Mazhar, Fuat ve Özkan’ın yanı sıra Ayhan Sicimoğlu ile Galip Boransu da vardır. Takip edecek olursanız, Dream TV ekranlarında yakalayabileceğiniz, İzzet Öz imzalı ve bilinen ilk Türk video klibi olma özelliği taşıyan "Heyecanlı", ilerleyen yıllarda müzik hayatına Mazhar Fuat Özkan olarak devam edecek grubun sound’una dair önemli işaretler verir.
Anadolu pop geleneğinden gelen ve kariyerlerinin başında; Kaygısızlar, Barış Manço (Mazhar ve Fuat); Ersen ve Dadaşlar, Erkin Koray (Özkan) gibi önemli isimlerle çalışan; hatta Seyyal Taner ve Ajda Pekkan’ın ekiplerinde yer alan grup elemanları, ilk albümleri "Ele Güne Karşı Yapayalnız"da son derece özgün bir sound yaratırlar. Bunda, Ferhan Şensoy’un "Şahları da Vururlar" adlı oyununa yaptıkları müziklerin önemi büyüktür.
"Şahları da Vururlar", için oyunun ruhuna uygun sözler yazılarak bestelenen birçok şarkıya, daha sonradan yeniden söz yazılır ve bu şarkılar Mazhar Fuat Özkan efsanesinin başlangıcı olan "Ele Güne Karşı Yapayalnız" albümünün en sevilen şarkıları olurlar.
Benim de satın aldığmı ilk Türkçe sözlü uzunçalar olan "Ele Güne Karşı Yapayalnız", dinleyicisiyle buluştuğu 1984 yılında büyük patlama yapar. Bu başarının ardından 1985’te "Áşık Oldum/Diday Diday Day" ile Eurovision’da Türkiye’yi temsil ederler ve yine aynı yıl çıkardığı "Peki Peki Anladık"la yerini iyice sağlamlaştırır, Eurovision’dan miras kalan ismiyle MFÖ.
Bir süredir "25. Yıl" konsepti dahilinde kimi önemli albümleri, orijinal kayıtlarına sadık kalarak CD formatında yeniden yayınlıyor Balet Plak. Türk müzik endüstrisinin en köklü şirketlerinden olan Balet’i bu noktada kutlamak gerek. Konsept çerçevesinde geçtiğimiz aylarda MFÖ’nün "Ele Güne Karşı Yapayalnız" ve "Peki Peki Anladık" albümlerinin de orijinal kayıtları ilk kez CD formatında yayınlandı. Buraya kadar her şey güzel de; Balet Plak’ın, bu albümlerin müşterisinin koleksiyonerler olacağı varsayımından yola çıkarak işin ambalajına daha fazla özen göstermesi gerekirdi diye düşünüyorum. İki sayfalık CD kitapçığında neredeyse hiçbir bilgi yok. Yine de yeni neslin, bu başyapıtlara, orijinal albüm olarak CD formatında ulaşmaları çok güzel. Devamını bekliyoruz.
Altın aranjmanlar
"Our Golden Songs" adlı iki CD’lik bir toplama var, belki görmüşsünüzdür. 1960-2000 yılları arasında hit olmuş şarkıları içeriyor. Enrico Macias, Mina, Jose Feliciano, Tony Bennett, Adamo, Andy Williams, Mireille Mathieu, Rafaella Cara, Shirley Bassey gibi dev isimlerin söylediği tam 36 şarkı... Peki, neden albümün adı "Our Golden Songs"; bunlar bizim şarkılarımız değil ki!
Şöyle ki; bu 36 şarkının ortak özelliği, Türkiye’de aranjmanlar döneminde üzerine Türkçe sözler yazılarak ünlü olmuş şarkıların orijinalleri olmaları. Konsept olarak çok başarılı ve özenli bir toplama olmuş; "Our Golden Songs".