Bir kadına vuran erkeğe, bırakın onu, bir insana vurana insan denir mi çok düşündüm. Çünkü şöyle bir yanılsama var: Kadın güçsüzdür, o nedenle ona vurmak "güçlü" olan erkeğe yakışmaz.
Yoksa kadın da bilekliyse bir erkek olarak vurabilirsin gibi bir mesele varsa, ya da erkek erkeğe dövüşmeyi az da olsa meşru kılıyorsa "kadına karşı şiddete son" demek, insan tarafıma dokunur.
Aile İçi Şiddete Son Kampanyası, bu anlamda söylenmesi gerekeni layıkıyla söylüyor.
Aile içi şiddet meselesine değinmek, temeldeki şiddet problemini çözmeye dönük çabanın güzel bir başlangıcı: Bir sosyal sorumluluk projesi. Benim de Hürriyet ailesinin bir ferdi olarak gururla arkasında durduğum bir vesile konuyu anlamak, anlatmak için.
Aylin Aslım’ın başından beri gerektiğince anlaşılamayan üslubunun, Güldünya’nın hazin hikayesini, "Güldünya Şarkıları" projesinin isim annesi haline getirmesine aracı olmasıyla ilgili de dikkatle düşünmek lazım. Çünkü bazı konular; hiçbirimizin duymak, görmek istemediği kadar tatsız. "Ah yazık" deyip geçtiğimiz onca iç ağrısı olayın vicdan azabını hep beraber çekmeyi becerebilsek, hayatımızın daha anlamlı olacağı kesin bu ülkede.
Aylin Aslım bunu en başından beri kararlılıkla yapıyor. Olay, bir şarkı yazarak Güldünya’nın dramını gündeme getirmek değil sadece; Güldünya’yı gündemin kendisi yapacak tutarlılığı göstermek daha mühim.
Şarkı; sloganın, vecizenin taşıyıcısı değildir elbet ama bir kadın, bir Türk kadını, bir sanatçı, bu sancıdan rahatsız olmuyorsa orada da bir sorun var demektir. Bu anlamda Aylin Aslım’a fitile verdiği ateş için teşekkür ediyorum. Sezen Aksu’nun bir duayen olarak bu projede Aylin’in yaktığı ateşi harlıyor, yani "Güldünya"yı seslendiriyor olması da ödül işte tüm bu emeğe.
Güldünya Şarkıları Projesi’nin danışmanlarından, müzik yazarı ağabeyim Naim Dilmener, bu albüm için "Kadın sanatçıların kadınlar için söylediği şarkılar" tabirini kullanmış. İşte bu ifadeyi doğrulayan şarkı, "Kadınlar Vardır" ile açılıyor albüm. Yaptığı işleri gururla takip ettiğimiz Mustafa Ceceli’nin düzenlemesiyle Filiz Kerestecioğlu’na ait şarkıyı Sezen Aksu, Nilüfer, Zuhal Olcay, Nazan Öncel, Aylin Aslım, Aynur ve Rojin’den oluşan koro seslendiriyor.
Aylin Aslım’ın Nilüfer’in "Karar Verdim"ini, Nilüfer’in Ajda Pekkan’ın "Sanane Kimene"sini, Rojin’in Şebnem Ferah başyapıtı "Sil Baştan"ı, Şebnem Ferah’ın Sezen Aksu şarkısı "Masum Değiliz"i, Zuhal Olcay’ın Funda Arar’dan "Neyse"yi, Funda Arar’ın da Zuhal Olcay klasiği "Dünden Sonra Yarından Önce"yi söylediği bir kadın albümü.
Kadın vokal olarak büyük hayranlık duyduğum Şevval Sam ve yine özellikle altını çizerek söylüyorum bir kadın sanatçı olarak bayıldığım Nazan Öncel’in iki yeni şarkısı da var. Aynur’un "Kumrucuk’u, Ajda Pekkan’ın "Kadın Dediğin"i, Ayten Alpman ustanın yıllar sonra yeniden söylediği "Ve Tanrı Kadını Yeniden Yarattı"sı ile tamamlanan özel bir proje "Güldünya Şarkıları".
Galiba yapmamız gereken Güldünya’ya rahmet okumanın da ötesinde bir duruş belirlemek, tutarlı ve kararlı olmak; şiddetin her türüne karşı durmak.
Güldünya ve onun kaderini paylaşan diğerleri artık aramızda olmasa da, dünya gülsün diye ve tabii bu albümü satın aldığınızda vereceğiniz her kuruşun bu amaca hizmet edeceğini de unutmadan...