Narkotik dedektör köpekler bağımlı mıdır?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de emniyet ve jandarmanın bünyesinde görev yapan iş köpekleri bulunuyor.

Haberin Devamı

Narkotik dedektör köpekler bağımlı mıdır

Bu kahraman köpeklerin üstün yetenekleri sayesinde patlayıcı maddelerin tespiti, sınır bölgelerinde mayınların işaretlenmesi, kayıp insanların bulunması gibi ülke güvenliği ve yararına birçok görev başarıya ulaşmaktadır. Onlarca kolda görev yapan bu sadık dostlarımızın bir grubu da uyuşturucuya karşı yürütülen operasyonlarda başrolü oynamaktadırlar. Eşsiz koku alma yetenekleriyle narkotik maddeleri kolaylıkla tespit ederek zehir tacirlerine aman vermemektedirler.
Her yıl tonlarca uyuşturucu maddenin yakalanmasını sağlayan bu köpekler halk arasında uyuşturucu bağımlısı yapılmak kaydıyla bu görevlere yetiştirildiği konusundaki şehir efsanesine maruz kalırlar. Peki gerçekte bu üstün yetenekli köpekler uyuşturucu tespit etmeleri konusunda nasıl yetiştiriliyorlar?

Narkotik dedektör köpekler bağımlı mıdır

ÖZENLE SEÇİLİYORLAR

En başta narkotik dedektör köpekler yavruluk dönemlerinden itibaren göreve yatkınlık hedefli seçim amacıyla birçok teste tabi tutuluyorlar. Emniyet ve jandarmanın tecrübeli ve ehil olan köpekli birim mensupları ileride ülke güvenliği açısından önemli görevlere atanacak bu köpekleri özenle seçiyorlar.

Narkotik dedektör köpekler bağımlı mıdır

ZORLU EĞİTİM SÜRECİ

Testleri geçmiş ve göreve yatkınlığı tespit edilmiş yavrular aylarca süren zorlu bir eğitim dönemine başlatılıyorlar. Eğitimler esnasında köpeğin genetik olarak taşıdığı av dürtüsü esas alınarak oyun ilişkisi kurgusuyla narkotik ajanların tanımlanması ve işaretlenmesi planlanarak öğretiliyor. Bu zorlu ve uzun soluklu eğitimler esnasında doğru tespitin köpeğin oyuna ve oyuncağına kavuşması anlamına geldiği zihnine pozitif pekiştirmelerle yerleştiriliyor.

Narkotik dedektör köpekler bağımlı mıdır

EKSİKLERİ TAMAMLANIYOR

Bu son derece ciddi göreve yetiştirilen köpeklerin en ufak eksiklikleri dikkate alınarak tamamlanıyor, bu göreve yetersizliği görülenler ise eğitim dışı bırakılarak uygun olduğu başka görev birimlerine yönlendiriliyor. Tecrübeli eğitmen ve idarecilerin eğitimler esnasında uyguladıkları test ve sınavları geçen köpekler narkotik dedektör köpek olarak göreve başlıyor.

DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLÜ

Son derece dikkatli bir şekilde seçilen ve göreve hazır hale getirilen bu köpeklerin düzenli sağlık kontrolleri rutin olarak takip ediliyor. En az 6-8 yıl görev yapacak olan bu köpekler ve idarecileri periyodik olarak tazeleme eğitimlerine tabi tutuluyorlar.

BİLİMSEL ALTYAPI VE TECRÜBE

Tamamen bilimsel alt yapıyla bilgi ve tecrübeyi harmanlayarak eğitimlerini gerçekleştiren emniyet ile jandarmanın köpekli birimlerinin bir köpeği uyuşturucu bağımlısı haline getirerek madde tespiti yaptırdığına inanmak ancak bir şehir efsanesine inanmak kadar yanlış oluyor. Kaldı ki, uyuşturucu maddenin yoksunluğunu yaşayan bir canlının sağlıklı kararlar ve tespitler yapabilmesi zaten mümkün olmayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları