Paylaş
- Şehir hayatının devinimi: Metropol yaşantısı zamanla zaman bizler için bile ürkütücü olabildiği gibi köpekler için de korkutucu olabilir. Yoğun araç trafiği gürültüsü, yüksek motor sesleri, egzoz patlamaları, ani fren sesleri, kornalar birçok köpek için anlamlandırılması zor ve korkutucu seslerdir.
- Doğa sesleri: Gök gürültüsü, şimşek ya da yıldırım düşmesi gibi doğa olaylarının görsel efektleri ve sesleri dostlarımızda endişe, korku oluşturabilmektedir. Bu tip olgulara karşı şekillenen korku davranışına telkin etmek hedefli olarak yapılacak yaklaşımlar köpek dostlarımızın korkuyu daha da pekiştirmesine neden olabilir.
- Havai fişek gösterileri: Bizler için görsel şölen hedefli yapılan havai fişek gösterileri, köpeklerin de dahil olduğu birçok hayvanın ciddi korkular yaşamasına neden olur. Dostlarımızın anlamlandıramadığı ani ses ve görsel efekte verdiği korku tepkisi, onların çok zor anlar yaşamasına neden olur. Şehir yaşantısının bileşeni olan birçok hayvana kâbus yaşatan bu gövde gösterisi alışkanlığından vazgeçmek en doğru hareket olacaktır.
- Veteriner korkusu: Birçok köpek bebeklik döneminden itibaren veteriner kliniği ziyaretleri doğru kurgulanmadığı için veteriner korkusu geliştirirler. Kliniğe gitme korkusunu kafalarında oluşturmamak ya da yok etmek, sebepsiz de olsa yapılacak klinik ziyaretleriyle azaltılabilir.
- Yalnız kalma korkusu: Köpekler sürü hayvanlarıdır. Mental olarak toplu yaşamaya kurguludurlar. Bu sebeple yalnız kalmak onlarda kaygı ve korkuyu tetikleyebilmektedir. Yavruluk döneminden itibaren yalnız kalmaya yönelik alıştırmaların yapılması onların korku ve endişelerini yönetebilmelerine yardımcı olacaktır.
- Araç korkusu: Özellikle şehir yaşantısının gereği olarak köpeklerimizi taşıma hedefli arabaya bindirme zorunluluğu yaşarız. Birçok köpek doğru kurgular oluşturulmadığı için araçla seyahat ederken korku duygusunu yaşarlar. Küçüklüğünden itibaren köpek taşıma kutuları ya da emniyet kemeri aparatları kullanılarak alıştırmalar yapılan köpekler bu durumu yaşamayacaklardır.
- Diğer köpeklere karşı korku: Bebeklik döneminde doğru sosyalize edilmemiş, anne ve kardeşlerinden erken ayrılmış ya da köpek saldırısı travması atlatmış köpeklerde, kendi türdeşlerine karşı korku gelişebilir. Bu korkuyu yenme hedefli sosyalizasyon ve duyarsızlaştırma çalışmaları yapılması oldukça önemlidir.
- Atipik insan davranışları: Özellikle sokak köpeklerinin maruz kaldığı kötü insan davranışları onlarda ciddi anlamda korku duygusunun oluşmasına neden olur. Sokaktaki dostlarımızın bu rahatsız edici duyguyla yüzleşmemesi için toplum bilincinin arttırılmasına yönelik çalışmalar ve hayvan refahına yönelik kanunların düzenlenmesi, hayvanlara şiddet gösterenlerin ağır cezalara çarptırılması elzemdir.
Paylaş