Paylaş
Canlının varoluşuyla canlılığın sonlandığı ana kadar olan zaman dilimi o canlının ömrü olarak tanımlanır. Bu süreler türe ve ırka göre farklılıklar gösterir. Yaşam süresi 1 günle sınırlı olan bazı sinek türlerinin yanı sıra 150 yılın üstünde yaşayabilen kaplumbağa türleri olduğu kayıtlıdır. Peki evlerimizi açtığımız ve ailemizin bir ferdi olarak gördüğümüz sevgili dostlarımız köpeklerin hayat süreleri nedir?
Ne yazık ki vefalı arkadaşlarımız köpeklerin yaşamları onlara doyamayacağımız kadar kısadır. Ortalama bir istatistik olarak köpekler 10 ila 15 yıl arası bir ömre sahiptirler. Köpeklerde yaşam süreleri bir takım faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu süreye etkiyen unsurları şöyle sıralamak mümkündür.
- Hangi ırka mensup olduğu:
400’e yakın olan köpek ırklarının farklı yaşam süreleri olabilmektedir. Bazı ırkların yaşam süreleri kısa iken bazı ırk köpeklerin çok daha uzun olabilmektedir. French mastiff, Napoliten mastiff gibi mastiff kökenli köpekler, Bernese Dağ köpeği, St Bernard, İngiliz Bulldog, Great Dane, Rottweiler gibi ırklar maalesef genellikle 10 yaşlarını göremeden hayatlarını tamamlarken, Chihuahua, Toy poddle, Beagle ve Pomeranian ırkına mensup olanlar 15 yıla kadar yaşayabilmektedir. Ayrıca önemli bir istatistik olarak melez köpeklerin de saf ırklara göre daha uzun bir ömre sahip olduğu net bir gerçektir. Bu da barınaklar ve sokaklardaki birbirinden güzel köpekleri hayatınıza dahil ederek daha uzun beraberlikler yaşayabileceğinize işaret eder.
- Büyük ırk yada küçük ırk olması:
Genel bir istatistiğe göre büyük köpek ırkları küçük ırklara göre daha kısa yaşarlar. Irk boyutları büyük cüsseden küçüğe doğru sıralandıkça yaşam süresinin uzadığı gözlemlenir. Tabi ki istisna olan ırklar da mevcuttur.
- Genetik faktörler:
Köpek ırklarının devamlılığı hedefli yapılan çiftleştirmeler ve saflaştırma çalışmaları maalesef ırkın yaşam süresini kısaltacak nitelikteki hastalıkları taşıyan çekinik genlerin ortaya çıkışını tetikleyebilmektedir.
- Bakım ve beslenme: Tıpkı insanda olduğu gibi iyi ve dengeli bir beslenme ve düzenli kontrollü bakım dostlarımızın hayat sürelerini ciddi şekilde uzatabilmektedir. Ayrıca soğuk-sıcak, nem, hava kirliliği ve barındırma koşulları gibi çevresel faktörlerin de köpeklerin yaşam süreleri üzerinde büyük etkilerinin olduğu nettir. Düzenli veteriner kontrolleri onların sağlıklı ve uzun yaşamaları için kesinlikle elzemdir.
- Egzersiz ve sahiple yakın temas:
Köpekler de bizler gibi düzenli ve kaliteli egzersizlere tabi tutulduklarında daha uzun ve mutlu bir hayat sürerler. Özellikle sahipleriyle daha yakın ve interaktif olan köpeklerin bu durumdan duydukları keyfe bağlı olarak daha sağlıklı ve uzun yaşadıkları görülmüştür.
Biricik yol arkadaşlarımız köpeklerin bizlerden daha kısa olan yaşantılarını keyifli ve mutlu geçirmeleri için onları anlamaya çalışmak ve ihtiyaçlarını karşılayıp planlamak bizlerin sorumluluğumuzdur. Hayatlarının her evresinde bolca köpeklerimizin yanında olalım, her fırsatta onları ne kadar sevdiğimizi hissettirelim.
Paylaş