Paylaş
İnsan olarak bizler kendi içimizdeki ilişkilerimizde bile birbirimizi zaman içerisinde tanımaya çalışır ve bunun için birçok gözlem yapar ve sonuçlar çıkarırız. Köpek-insan ilişkisinde köpek, insan hayatına entegre olmak durumunda kaldığı için ve de ortak bir konuşma diliyle anlaşamadığımızdan ötürü onları anlamaya çalışmak, kendimizi yalın ve anlaşılır ifade etmek bize düşmektedir. Birçok köpek sahibi bu birliktelik esnasında dostunun doğal davranış modelleri konusunda fazla bilgi sahibi olmadığı için ilişkinin konforunu bozabilecek hatalı davranışlarda bulunabilmektedir. Peki nedir köpek-insan ilişkisinde bizlerin sıklıkla yaptığı hatalar.
Yanlış ya da irdelenmeden öneri uygulamaları: Köpek sahiplendiğinizde çevrenizdeki eşiniz ve dostunuzun önerilerini bilimsel ve güvenilirliği olan kaynaklarla doğrulamadan dostunuzun üstünde uygulamaya çalışmayın. Sürekli değişik ve yanlış uygulamalarla, deneme tahtasına dönecek olan köpeğinizin bu çarpık algıların yaratacağı davranış sorunlarıyla uğraşmanız hem zamanınızı çalacak hem de dostunuzla aranızı bozacaktır.
Şiddet ve baskı içeren uygulamalar: Köpeğinizle birlikteliğinizde ona öğretmeniz gereken komut ve davranış modellerinde baskı ya da şiddet içerikli uygulamalardan kesinlikle kaçının. Dostunuzla kurmanız gerekli olan ilişkinin karşılıklı güven temelli olması sizin ona toleranslı ve pozitif yöntemler kullanmanızla mümkün olacaktır. Baskı ve şiddet içerikli yöntemler köpeğinizin size karşı agresif yada aşırı çekingen ayrıca korkak davranışlar sergilemesiyle sonuçlanacaktır.
Gezilerin kısa ve niteliksiz programlanması: Gezinti ve egzersiz özellikle evinizi paylaştığınız köpeğinizin mental, fiziksel sağlığı için oldukça önemlidir. Köpeğinizin gezinti sıklığını yaşına ve ırkına uygun şekilde planlamayı unutmayın. Gezinti, dostunuz için sadece tuvalet ihtiyacını gidermek hedefli olmamalı, gezerken koklayarak çevre dinamikleriyle etkileşime geçmesini sağlamalı, birlikte interaktif oyunlar oynayarak egzersiz ve işbirliği de yapmalısınız.
Masadan yemek vermek ve yatağınızı paylaşmak: Bu iki olgu da köpeklerde statü ve kavram kargaşalarına sebep olabilmektedir. Statü algısı karışmış bir köpek ilişkide sizi kendini belli bir noktaya koymakta güçlük çekecek ve ilişkinizin bozulması an meselesi haline gelecektir. Ayrıca masadan beslenen köpeklerin sindirim problemleri yaşayabildikleri sıkı birer dilenci haline gelerek yemek huzurunuzu bozabildikleri, ilerleyen yaşlarda obeziteye yakalanma risklerinin arttığı bir gerçektir.
Köpeğin mamasının sürekli önünde bırakılması: Bu uygulama; öğünlere bölerek sindirimi ve tuvalet alışkanlığı oluşturulması gereken köpeklerde yanlış ve temelsiz olacaktır. Yemek sürekli önünde bırakılan bir köpek seçici, mızmız ya da obez hale gelebilir. Ayrıca dilediği zaman aralıklarla mama yiyecek olan dostunuzun daha kısa aralıklarla tuvalet ihtiyacı oluşacak bu da sizi zora sokacaktır.
Eğitimde komut tekrarlarının kullanılması: Köpeğinize itaat yönünde öğretiler kazandırma çalışmalarınız esnasında komutlarınızı sık sık tekrar ederek dikte etmeye çalışmanız, yüksek ve aşırı baskıcı ses tonu kullanmanız dostunuzu strese sürükleyecek, sizinle işbirliği yapmaktan kaçınmasıyla sonuçlanacaktır. Ayrıca uzun cümleler kullanarak yapılan komut çalışmaları da algılamasını güçleştirerek yanıt verme ihtimalini düşürecektir.
Ödül-ceza-zamanlama hataları: Köpeğinizle pozitif algılı çalışmalar esnasında motivasyon ve pekiştirme hedefli ödüllendirme tekniklerini kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu ödüllerin verilişlerindeki zamanlamalar istenilen doğru davranışların işaretlemeleri açısından son derece önemlidir. Ayrıca köpeğinizle ilişkinizde ceza içeren yöntemlerden kaçınarak, ceza gerektiğini düşündüğünüz davranışlara onu yönlendirmemek şeklinde algı geliştirmelisiniz.
Köpeğinizi mukayese etmeyin: Köpeğinizi filmlerde dizilerde oynayan ya da izlediğiniz videolardaki köpeklerle kıyaslamayın. Arkadaşınızın köpeğinin daha akıllı görünmesi, birçok numaralar sergileyebilmesi emin olun dostunuzun değil, sizin eksik ilgi ve programsızlığınızla bağlantılıdır. Her köpek ayrı bir birey ve karakterdir.
Paylaş