Paylaş
*Köpeğimin ateşi olduğunu nasıl anlarım?
Birçok köpek sahibinin zannettiği gibi köpeğin burnunun kuru ve kulaklarının sıcak olması her zaman ateşi olduğunun bir göstergesi değildir. Köpekler ateşlendiklerinde iştahları kaybolur hareket etmek istemez ve neşesiz görünürler. Vücut ısılarının net tesbiti için medikal bir termometre yardımıyla rektal olarak ölçüm yapmak bize en doğru sonucu bildirecektir. Vücut ısılarının normal ölçüsünün 38-38.5 aralığı olduğunu unutmamamız gerekir.
*Köpeğimi günde kaç kez beslemeliyim?
Eğer köpeğiniz yavru bir köpek ise sık beslenmeye ihtiyaç duyacaktır. Onu günde üç-dört kez beslemeniz gerekir. Yetişkin köpeklerin ise günlük beslenmesi ikiden az olmamalıdır.
*Köpeğimi ne sıklıkta yıkamalıyım?
Gerekmedikçe köpeğinizi ayda bir kereden daha sık yıkamayın. Sık yıkamak köpeğinizin deri defansını düşürecek ve kürkünü mat ve sağlıksız hale getirecektir.
*Köpeğime evde hangi kuralları öğretmeliyim?
En başta onu düzenli besleyip ritmik olarak dışarı çıkararak tuvalet alışkanlığını organize etmelisiniz. Ayrıca statü algısının karışmaması hedefli dostunuzla yatağı paylaşmamalı ve ilerde sizi rahatsız etmesi olası olan dilenme davranışını tetiklememek için yemek masanızdan yiyecek vermemelisiniz.
*Köpeğimi günde kaç kez gezdirmeliyim?
Aşıları tamamlanmış yavru bir köpeğin tuvalet alışkanlığını oluşturmak ve dış dünyayı realize etmesine yardımcı olmak hedefli en az dört-beş kere dışarı çıkartmalıyız. Yetişkin bir köpek için ise gün içerisinde üç gezinti optimal olacaktır. Köpeklerinizin gezintileri esnasında onlarla interaksiyon içerisinde oynayacağınız oyunlar aranızdaki ilişkiyi güçlendireceği gibi dostunuzun ev içerisinde daha uyumlu olmasına yardımcı olacaktır.
*Köpeğimin tüyünü yutsam hasta olur muyum?
İnsan sağlığı için tehlikeli olan, köpeğin tüyüne yapışmış olan parazit yumurtalarının tüy ile yutulmasıdır. Düzenli veteriner kontrolünde olan ve parazit mücadelesi yapılmış olan köpeklerden bu tip hastalıkları tüyünü yutsanız da almayacaksınızdır. Ayrıca düzenli fırçaladığınız takdirde dostunuz evinize çok daha az tüy dökecektir.
*Köpeğimin yanlış davranışlarını cezalandırmalı mıyım?
Dostunuzu ceza kavramlarıyla kesinlikle örselemeyin. Yanlış bir davranışı eylem gerçekleşirken cezalandırarak algılatmak yerine köpeğinizi bu davranışa iten tetikleyici sebepler için önlem alın. Örneğin ayakkabılarınızı kemirmesinden şikâyetçi olduğunuz köpeğinizin davranışını tetikleyen ayakkabılarınızı ayakkabılığa koyarak istenmeyen davranışı engellemiş olun. Öğretilerde ceza sistemlerini kullanmak dostunuzla aranızı bozduğu gibi onu mutsuz da edecektir.
Paylaş