Paylaş
Dişi köpekler yılda iki defa çiftleşme isteği içerisine girer. Bu dönemde oluşan hormonal farklılaşmalar köpeği çiftleşme evresine hazırlar. Özellikle evde beslenen ve kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde hayvan sahipleri, köpeklerini düzenli olarak çiftleştirmek istemedikleri için bu dönemler üç hafta süren hormonal ve fiziksel bulgularla şekillenip sona erer. Ancak bazı köpeklerde bu dönem sonrasında çiftleşme şekillenmediği halde organizma tıpkı gebeymiş gibi davranmaya başlar. Kızgınlık döneminin sona ermesinden 7-8 hafta sonra yalancı gebelik bulguları baş gösterir. Bu bulguları şu şekilde sıralamak mümkündür:
KARNI ŞİŞİP SÜTÜ GELEBİLİR
- Köpeğin karın bölgesinde hafif çapta genişleme ve gerginlik.
- Aşırı derecede iştah artışı.
- Meme bezlerinde gözle görülür bir gelişme ve memeler manipüle edildiği takdirde süt benzeri bir sıvının gelmesi.
- Köpeğin ev içerisinde sürekli sahibini takip eder bir davranış şekillendirmesi.
- Köpekte huzursuz davranışların hatta zaman zaman ağlama benzeri seslerin oluşması.
- Doğum hazırlığı yapacak şekilde yerleri kazma ve pozisyon almaya çalışma.
- Oyuncaklarını bir yere toplayıp üstüne yatma ve korumaya çalışma .
- Eve gelen misafir ve yabancılara karşı şüpheci ve agresif davranışlarda artış.
- Normalden daha hızlı soluk alıp verme.
KISIRLAŞTIRMAK GEREKİYOR
Bu bulgular ışığında köpeğin yalancı gebelik içerisinde olduğunu anlamış oluruz. Yalancı gebelik gösteren köpeklerin büyük bir kısmının sahibe karşı bağımlı davranışları yüksek olanlar olduğu istatistiki olarak ispatlıdır. Yalancı gebelik bulguları şekillenmiş olan köpeklerde yapılması gerekenler ise şöyle:
- Köpeğin egzersiz ve yürüşlerinin artırılması
- Kızgınlık dönemi sonrasında yalancı gebelik ihtimali taşıyan köpeklerin oyuncaklarının ortadan kaldırılması.
- Özellikle yalancı gebelik bulguları gösteren köpeklerde karın ve meme bölgesinin sevilmemesi ve dolayısıyla meme bezlerinin uyarılmaması.
- Meme bezi enfeksiyonlarının şekillenme ihtimaline karşı veteriner hekime başvurulması.
Hayatın herhangi bir evresinde yalancı gebelik göstermiş olan dişi bir köpeğin, olgunun kendisini tekrarlama ihtimaline karşı mutlaka kısırlaştırılması gerekmektedir. Ayrıca yalancı gebelik gösteren köpeklerde rahim iltihabı ve yumurtalık kistlerinin görülme olasılığı, siklusları normal olan köpeklere göre çok daha fazladır. Çok ileri vakalarda hormon tedavisi de gerekebilen yalancı gebelik olgusuyla karşılaştığımız takdirde mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gerekir.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Dalmaçyalı ırkı köpeklerin ilk doğduklarında vücutlarında spot lekeleri yoktur ve tamamen beyaz olurlar. Doğumdan 3-4 hafta sonra lekeler belirmeye başlar, 1 aylığın üzerine çıktıklarında da lekeler gittikçe belirginleşip artar.
Paylaş