Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

TBMM’nin yetki devri mi

BÜTÇE kanun tasarıları, her yıl TBMM’nin en önemli gündemi arasında yer aldığından, kendine özgü kurallar içinde görüşülür, tartışılır.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, bütçe tasarısı üzerindeki genel görüşmelerini tamamladıktan sonra ilk gün Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay ve RTÜK bütçelerini tartışmaya başlar.
Sayıştay ve RTÜK’ün aynı güne denk gelmesinin altında, her iki kurumun üyelerinin doğrudan TBMM tarafından seçilme gerekçesi yatar.
Özerklikleri bir yana, bu seçim yöntemi nedeniyle her iki kurum, hükümetlerle değil doğrudan TBMM ile ilişkili görülür.
Deniz Feneri davasında eski RTÜK Başkanı Zahid Akman adı üzerinde kopan ‘istifa tartışmasında’ gözlerin TBMM Başkanı’na dönmesinin nedeni buydu.
Ancak bu yıl bütçe görüşmelerinde ilginç bir farklılık göze çarpıyor.
MECLİS BAŞKANI DEĞİL ARINÇ
Önce RTÜK Yasası’nın 12. maddesinin şu hükmünü anımsatmalıyım:
“Üst Kurul’un bütçesi ve kadro cetvelleri TBMM bütçesi ile birlikte Plan ve Bütçe Komisyonu’nda incelenir, TBMM Genel Kurulu’nda oylanır.”
RTÜK kurulduğundan beri bu kuralın atlandığını görmediğimiz için komisyondaki görüşmelerde gözlerimiz TBMM Başkanı’nın veya vekilinin yanında RTÜK başkanlarını görmeye alışıktır.
Bu yıl da komisyondaki bütçe görüşmeleri başladığında aynı manzara bekleniyordu; ama TBMM bütçesini savunan Başkanvekili Nevzat Pakdil’in yanında Sayıştay Başkanı vardı, RTÜK Başkanı yoktu.
Bilgilerime göre bütçe takvimi yapılırken RTÜK bütçesi için yine ilk gün öngörüldü; nedense daha sonra 22 Kasım Pazartesi’ye randevu verildi.
Pazartesi günü ele alınacak kurum bütçeleri arasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la ‘ilgili’ kurum olan TRT ve Anadolu Ajansı (A.A.) da olacak. RTÜK’ün de Arıçn’la ‘ilgili’ kurum bağlantısı var; ancak A.A. hisselerinin yüzde 51’i Hazine’ye ait, TRT ise malum.
RTÜK ile TRT arasında ilişki kuranlar çıkarsa onlara, RTÜK’ün TRT’yi denetleme yetkisi olmadığını anımsatmak isterim.
RTÜK ve Sayıştay, aktardığım gibi özellikleri olan iki kurum.
DOĞACAK İZLENİM
Yasanın açık hükmüne rağmen bu yılkı takvimleme, tamamen Arınç’a bağlı veya ilgili kurumların aynı gün ele alma istemiyle yapılmış olabilir.
Önceki yıllarda da RTÜK, ya doğrudan Başbakanlık veya bir devlet bakanlığı ile ilgiliydi ve buna rağmen bütçesi TBMM ile birlikte ele alınırdı.
Bu çerçevede belki de Arınç’ın Komisyon’a iki kez gelmesi önlendi.
Eğer böyle ise o zaman yasa hükmü ne olacak?
Bunu haklı bulsak dahi, malum AB İlerleme Raporu’nda medya özgürlüğü üzerinde önemli eleştiriler var; üstelik tartışma sıcaklığını koruyor.
Tam da böylesi bir süreçte, medya üzerinde önemli bir gücü temsil eden RTÜK’ün, TBMM etkisinden çok hükümetin etki ve kontrolünde olduğu izlenimi vermek ne kadar yararlı?
Komisyon Başkanı’na ulaşamadım, sözcünün ise konuyla ilgili detaylı bilgisi yoktu, muhalefet partileri de bu değişikliği anlamış değil.
Yasamanın bir yetkisini hükümete devretmesi gibi de algılanabilecek konu, belki pazartesi günü gündeme gelir, neden ortaya çıkar.
Yazarın Tüm Yazıları