ESKİ Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil, eşi ve kızıyla birlikte askeri mahkeme karşısına çıktı.
Ardından, Özel Kuvvetler Komutanlığı Gölbaşı tesislerinin inşaatında yolsuzluk yapıldığı iddiası ile açılan, yüklenici firmanın sahibi Ali Osman Özmen ile 11’i görevde 23 subay ve 16 sivilin sanık olduğu davanın duruşması başladı.
Bu davayla bağlantılı olarak da Milli Güvenlik Kurulu eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın, yüklenici Özmen’den, ev almak amacıyla 150 bin dolar borç aldığı; üzerinden üç yıl geçmesine rağmen bu borcun henüz ödenmediği ortaya çıktı.
Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) bünyesinde açılan bu yolsuzlukla mücadele bayrağı pek çok olumlu yankıyı da beraberinde getirdi.
Yolsuzlukla mücadele hassasiyetini hep ön planda tutan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bu durumu, ‘Her kesime örnek olmalı’ temennisiyle en iyi ortaya koyan isim oldu.
AMİRİN KARARLIĞI
TSK’nın bu duyarlılığında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün tavrı ve kararlılığının etkili olduğu sık sık konuşuldu, yazıldı, çizildi.
Orgeneral Özkök’ün bu kararlılığının en yakın tanıklarından birisi Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül.
Eski Devlet Bakanı, Bitlis Milletvekili Edip Safder Gaydalı’nın kızı Berken’le Atılım Murat’ın nikáh töreninde karşılaştığımız Gönül’le kısa bir sohbet olanağı bulduk.
Gönül, yolsuzlukların Milli Savunma Bakanlığı müfettişlerinin çalışmaları ile ortaya çıktığını söylemekten mutluluk duyuyor.
Bu sürecin işleyişinin aynen sivil bürokrasideki gibi olduğunu anlatan Gönül, ‘Fark, yargılamanın askeri mahkemede olması’ diyor. Gönül, süreçteki asıl etkili noktayı ise elini yumruk yapıp havada sallayarak, şu sözlerle ortaya koyuyor:
‘Asıl, Genelkurmay Başkanımız bu işin arkasında aslanlar gibi duruyor.’
Gönül, ‘Çünkü onların amiri’ eklemesiyle, bu amirin kararlılığının pek çok kilidi rahatlıkla açtığını ima ediyor.
ÖRNEK OLUR MU?
Tepe makamları işgal edenlerin yolsuzluk karşısındaki tavrının, yolsuzlukla mücadeleyi derinden etkilediği genel kabul gören bir kural.
İşte bu noktada da dikkatler hep siyasi kadrolar üzerinde oluyor.
Siyasetin, siyasilerin en çok, yolsuzluk iddiaları ve bu iddialar üzerine kararlılıkla gidilmemesi nedeniyle yıprandığı da bir gerçek.
Siyasetin yolsuzluktan arınmasının en etkili yolu ise malvarlığı bildirimlerinin, kasaların gizliliğinden çıkarılıp şeffaflaştırılması; Maliye Bakanlığı’nın takibine elverişli hale getirilmesinde görülüyor.
AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın bu şeffaflığı sağlayacak yasa teklifi komisyonlarda zamanında görüşülmediği için, geçen hafta doğrudan TBMM Genel Kurul gündemine girdi.
Malvarlığı bildirimlerinin ocak ayı içerisinde verilmesi zorunluluk.
Geçen hafta da Genelkurmay Başkanı Özkök’ün, TSK mensupları için genel bir malvarlığı, harcama incelemesi başlattığı haberleri basında yer aldı.
Böylesi bir dönemde, TBMM’nin Yalçınbayır’ın bu teklifini bir an önce yasalaştırması siyaset için çok şık bir tutum oluşturabilir.
Bunun için de en tepedeki iki siyasi; TBMM Başkanı Bülent Arınç ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gerekli özeni göstermesi yeterli.