YARIN Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak olan Anayasa paketinin rahatlıkla geçeceğini söylemek mümkün.
Dokunulmazlık gerekçesiyle CHP’nin pakete gösterdiği muhalefet kırıldı.
Çünkü; bu muhalefet kırılmasaydı CHP içinde bir kırılma görülecek, AB gerekçesiyle bazı milletvekilleri Genel Kurul’a girip ‘Evet’ diyecekti.
Üstelik şimdi, oylamada CHP’lilere bir önemli görev daha düşüyor.
Kadın-erkek eşitliği ile ilgili maddeyi pakete koyanlar, Avrupa’da AKP’nin kadına bakışı konusunda oluşan kaygıları gidermeyi hedefledi.
AKP liderliği de bunu bile bile düzenlemeye, başlangıçta destek verdi.
Ancak, parti içinde oluşan bazı tepkiler üzerine madde yumuşatıldı.
Anayasa Komisyonu’nda CHP’li üyelerin çabasıyla ilk metinle AKP’nin yumuşattığı metin arasında bir orta yol bulundu.
YA AKP FİRE VERİRSE
Yine de bu madde oylanırken AKP’de beklenmedik bir fire görülebilir.
İşte bu olasılık halinde CHP milletvekilleri fireyi kapatarak komisyonda gösterdikleri duyarlılığı sürdürmüş olurlar.
Çünkü, hálá söylemde ne kadar iyi ifadeler kullanılsa da AKP’nin uygulamada kadına negatif kota koyduğu ortada.
Seçimlerde yeterli kadın aday çıkaramadığına üzülen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, AKP’li bakanların üst düzey görev verecek kadın bürokrat bulamaması bunun en somut örneği değil mi?
CHP’nin tutumu, Anayasa paketiyle ilgili kuşkuları ortadan kaldırıyorsa da gündemdeki diğer iki sorun; dokunulmazlıklarla eski DEP milletvekillerinin kurtarılması üzerinde sadece çene yorulduğu görülüyor.
İki partinin grup başkenvekilleri ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek’le konuşunca aldığımız izlenim bu oluyor.
Dokunulmazlıklarda birbirine ‘Getirsinler tekliflerini’ diye seslenen taraflar kendi tekliflerini ortaya koymaya ise yanaşmıyor.
Üstelik; Cemil Çiçek, askerden milletvekiline, bürokrattan polise, üniversiteden yargıya kadar her grubun dokunulmazlıklarını çıkarttırmış.
ZANA, TÜRKİYE’Yİ HAPSETTİ AMA
Çiçek’in hazırlığına rağmen AKP yönetimi şu görüşü dile getiriyor:
‘Türkiye’nin böyle bir gündemi yok. Geçen dönem Van Milletvekili Mustafa Bayram’ın dokunulmazlığı kaldırıldı. Sonuç ne oldu? Buna rağmen teklifimizi ortaya koyarak herkesi neden karşımıza alalım?’
CHP’nin gerekçesi ise ‘Anayasa değişikliği teklifi verebilmek için 189 imza gerek. Bağımsızlar da dahil muhalefetin bu gücü yok’ biçiminde.
Yine de AKP’nin, ‘Dokunulmazlıkları bir yıl sonra ele alalım’ sözü nedeniyle haklı bir ısrara sahip CHP’den beklenen, teklifini yazıp 174 imzayla AKP’nin kucağına bırakmak olamaz mı?
İki parti, DEP’liler konusunda ise hem ‘Hapisteki Leyla Zana Türkiye’yi de hapsetti’ yaklaşımında, hem de bu tabloyu bozmaktan uzak duruyor.
CHP, ‘Hizbullah ve PKK’lılara da yarar’ gerekçesiyle yasa teklifi vermekten uzaklaşmış.
AKP ise ‘Eve Dönüş Yasası’nda CHP, ‘Hizbullah affı’ diye bize yüklendi. Bizim ağzımız yandı, sıra onlarda. Teklifi yapanlar da onlar’ diyor.
Bakan Çiçek de DEP’lilerle sınırlı bir düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nce genişletilebileceği endişesinde.
Onun umudu, DGM’leri kaldıracak olan Anayasa değişikliğinin ardından Yargıtay’ın, bu davayı yeniden bozup normal bir mahkemeye göndermesinde.