PAZARTESİ günkü Bakanlar Kurulu, salı günkü parti grup toplantısı AKP’de, MGK’nın Kıbrıs ile 1 Mart tezkeresindeki tavırları arasında paralellik bulunduğuna inananların kabarık sayıda olduğunu ortaya koyuyor.
AKP’lilerin büyük çoğunluğu MGK’nın tavrını, ‘Uyum yasalarından sonra danışma kurulu niteliğine indirgenen MGK’nın, sorumluluğu hükümete bırakması demokrasi için iyi bir gelişme. Söz de, karar da hükümetin olmalı’ diye değerlendiriyor.
Ancak, MGK’nın bu tavrının, ‘MGK, 1 Mart’ta, Kıbrıs’ta tavır koymayacak da ne zaman koyacak?’ diye soran Annan Planı karşıtı AKP’lilerle, Kıbrıs konusunda en büyük riski yüklenmiş olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü üzdüğü de bir başka gerçek.
Gül’ün grup toplantısının basına kapalı bölümünde, ‘MGK bildirilerini genelde biz yazardık; ama bu kez askerler yazdı’, ‘İsviçre’deki tüm görüşmelerde yanımızda bir general de vardı’ demesi hem üzüntüsünün, hem de MGK’da uzlaşma sağlanamadığının itirafı olarak görüldü.
DENKTAŞ’I DA ANLAYAMADI
Gül’ün tek üzüntüsü askerlerin tavrıyla ilgili değildi.
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da, Gül’ü epeyce şaşırtmıştı.
Grup konuşmasında, ‘Sayın Denktaş bugün karşı çıkıyor; ama mülkiyet konusundaki düzenleme kendisinin bize gönderdiği belge doğrultusunda yapıldı. Bu belge de elimizde’ demesinin başka bir izahı olamazdı.
Gül’ün asker ve Denktaş konusundaki üzüntüleri, 1 Mart tezkeresine göre farklı bir konumda olduğunu da sergiliyor.
Tezkereyle ilgili olumsuz görüşlerden pek de rahatsız olmayan, zaman zaman kendisi de aynı yönde görüşler ifade etmekten çekinmeyen Gül, bugün Kıbrıs konusuna tamamen olumlu gözlükle bakıyor.
Kendi bakanlığınca hazırlanan Kıbrıs kitapçığını okuyan AKP milletvekilleri Gül’ün olumlu bakışını abartılı bile buluyor.
Gül’ün grupta, ‘Kıbrıs’ın yıllık bütçemize yükü 1 katrilyon lira’ demesini bu abartının simgesi olarak görüyorlar.
Çünkü, bu AKP’liler, ‘Oraya katkının 300 trilyon civarında olduğunu biliyoruz. Ya abartı yüksek ya da bilmediğimiz ödemeler var’ diyor.
KARŞI ÇIKIŞ CILIZ KALDI
MGK’nın tavrına rağmen AKP’liler, gruplarının Kıbrıs konusunda hükümeti zor durumda bırakmasına hemen hemen hiç olasılık vermiyorlar.
Bakanlar Kurulu’nda tek ses de kalsa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu Annan Planı’na eleştirilerini sıralarken, 367 üyeli AKP grubunda karşı çıkışların Başesgioğlu’ndan da geride kalması bu kanıyı güçlendiriyor.
Gül’ün plana açık destek vermesinin yanı sıra TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın da kenarda durması önemseniyor.
Ancak, ‘Parti içinde sorun çıkmaz’ diyenlerin asıl dayanağını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın MGK’nın tutumuna rağmen grupta yaptığı ve hükümetini bağlayıcı ifadelerle doldurduğu tavrı oluşturuyor.
Yine de, AKP’de milliyetçi kanadın, Kıbrıs’ta yaşanan gelişmeleri, özellikle toprak tavizini hiç içlerine sindiremediği gerçeği unutmamalı.