2006 yılının sonlarında, zor durumda olan Küçük ve Orta Boy İşletmelere (KOBİ’lere) "Anadolu Yaklaşımı" olarak adlandırılan Kanun ile bazı kolaylıklar sağlandı (Bkz. 30 Aralık 2006 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5569 sayılı Kanun ve 31 Ocak 2007 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmelik).
Bu kolaylıklar, "borçların iki yıl uzatılması" başta olmak üzere, çeşitli fırsatları kapsıyor.
Daha önce, İstanbul Yaklaşımı ile 221’i büyük ölçekli olmak üzere 322 firmanın, 6 milyar dolar civarındaki borçları yeniden yapılandırılmıştı. Anadolu Yaklaşımı ile küçük ve orta boy işletmelerin, borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda, bazı kolaylıklar sağlanıyor.
SAĞLANAN KOLAYLIKLAR
Sağlanan kolaylıktan, yalnızca KOBİ’ler yararlanabilecek. Kanun’da KOBİ’ler; yıllık 250 kişiden az çalışan istihdam eden veya yıllık satış hasılatı ya da bilanço aktif toplamı 25 milyon YTL’den az olan işletmeler, olarak tanımlanıyor.
Bunlara, Anadolu Yaklaşımı kapsamında sağlanan kolaylıklar, aşağıda sıralanmıştır;
1- İlave yeni kredi verilmesi,
2- Vade uzatımı,
3- Kredilerin yenilenmesi,
4- Ana para, faiz, temerrüt faizi veya kár paylarında indirime gidilmesi ya da bunlardan vazgeçilmesi,
5- Ana para, faiz veya kár paylarını, kısmen veya tamamen iştirake çevirme ya da bedel karşılığı devir ve temlik etme,
6- Kredilerin, borçluya ya da üçüncü kişilere ait aynı değerler karşılığında kısmen ya da tamamen tasfiyesi.
UYGULAMA ESASLARI
Anadolu Yaklaşımı’na ilişkin yasanın uygulamasıyla ilgili olarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Türkiye Bankalar Birliği görevlendirildi.
BDDK’nın, Yasa’nın yayımlandığı 30 Aralık 2006 tarihinden itibaren bir ay içinde yani 30 Ocak 2007’ye kadar, bir yönetmelik çıkarması gerekiyordu. Bu yönetmelik, bir gün gecikmeli olarak 31 Ocak 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı.
Uygulama kapsamında, finansal yeniden yapılandırma sözleşmesi imzalamış olan KOBİ’lerin, 31 Ekim 2006 tarihi itibariyle, vadesi geldiği halde ödenmemiş olan;
- Elektrik, doğalgaz, telefon ve su kullanımından kaynaklanan borçlar,
- Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine olan borçlar,
- Sosyal güvenlik kurumlarına olan borçlar,
yeniden yapılandırma kapsamına giriyor.
Uygulamadan yararlanmak isteyen KOBİ’lerin, finansal yeniden yapılandırma sözleşmesini imzaladıkları tarihten itibaren, "iki ay içinde" alacaklı kuruluşa başvurmaları gerekiyor. Buna göre, yukarıda belirtilen borçlar; teminat aranmaksızın, yasal faiz (yıllık yüzde 9) uygulanmak suretiyle, 24 aya kadar tecil edilebilecek.
Finansal yeniden yapılandırma başvurusu, çerçeve anlaşmanın imzalanması, anlaşmadaki asgari unsurlar, yapılacak sözleşme ve kredilerin sınıflandırılması ile ilgili ayrıntılar, dün yayınlanan yönetmelikte yer alıyor.