Zengin vergisi en erken 2015’te

SON dönemde kafaları karıştıran ‘zengin vergisi’nin 2013’te ödenmesi söz konusu değil. Üzerinde çalışılan tasarının en erken 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girebileceği, 2014 yılı gelirlerinin vergisinin de 2015 yılında ödeneceği belirtiliyor. Gelir Vergisi Kanunu’nun kabulünün 2014’e sarkması halinde ise zengin vergisi ödemeleri 2016 yılında olacak.

Haberin Devamı

ZENGİNLERDEN alınacağı söylenen vergiler, özellikle toplamı 75 bin lirayı aşan faiz, temettü ve ücret gibi gelirlerden söz edilince, kafaları iyice karıştırdı. Bazıları, bir sabah uyandıklarında gözlerini ‘zengin vergisi’ ile açacaklarını, bazıları da bir kaç ay içinde zengin vergisinin yürürlüğe gireceğini düşünüyorlar. Bu arada, ‘yüksek vergi gelecek’ endişesiyle, servetinin bir kısmını yurtdışına aktarma hazırlığı içinde olan veya aktaran zenginler de var. Zengin olmayanlar da ‘zenginin malı züğürdün çenesini yorar’ sözünde olduğu gibi, zengin vergisi ve kapsayacağı gelirler hakkında tahminlerde bulunuyorlar.

ORMANDAKİ VERGİCİ

Şu andaki görüntü “ormandaki vergici” fıkrası gibi..
Vergi memurları ormana baskın yapmışlar. Hayvanlar da bir telaş bir telaş... Ayı “Ben kaçıyorum” demiş.
- Sana ne yahu vergi memurlarından?
- Öyle deme! Ben de kürk, hanımda, çocukta kürk, çok ağır vergi gelir!
Leylek de telaşlanmış. Diğer hayvanlar “Sana ne oluyor” demişler. Leylek:
- Bende yazlık, hanımda, çocukta yazlık, müthiş vergi alırlar.
Maymun son derece rahat: “İsteyen istediği yere kaçabilir” demiş:
- Benim kıçım çıplak, hanımın, çocukların çıplak¸ bana ne olacak ki, ben kalıyorum!..

Haberin Devamı

EN ERKEN 2015’TE

Zengin vergisinin hangi tarihten itibaren ödeneceğini merak edenler için açıklayalım; bu yıl yani 2013’te ‘zengin vergisi’ ödenmesi söz konusu değil. Böyle bir vergi, Gelir Vergisi Kanunu’nun bütünüyle değiştirilmesi ve yeni Gelir Vergisi Kanunu’nun yasalaşıp yürürlüğe girmesi ile gündeme gelir. Şu anda yeni Gelir Vergisi Kanunu ile ilgili ortada bir tasarı yok. Ancak bazı çalışmalar var. Tasarının bütünüyle hazırlanıp, bazı kurullarda tartışılıp görüşler alınması, netleşip önce Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, sonra Meclis Genel Kurulu’nda
görüşülüp
yasalaşması, Maliye Bakanı’nın da açıkladığı gibi, en erken yıl ortasında gerçekleşir. Bu durumda yasa, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girer ve 2014 yılı gelirlerinin vergisi de 2015 yılında ödenir. Gelir Vergisi Kanunu’nun kabulü 2014’e sarkarsa, 2015’te yürürlüğe girer ve zengin vergisi ödemeleri de 2016 yılında olur.

Haberin Devamı

Başarı şansı zor

·  Borsa 2012 yılının en çok getirisini sağladı. 300-500 bin lira, 3-5 milyon
lira ya da 30-40 milyon lira kazananlar “sıfır vergi” ödedi.
·  2 milyon liralık anonim şirket hissesini 10 milyon liraya satıp 8 milyon lira kazanan Nuri Bey, 200-300 milyon liralık banka hissesini, 2-3 milyar
liraya satıp 2 milyar veya daha fazla kazanan Ali Bey ve Cemil Bey de
“sıfır vergi” ödedi.
·  Aldığı arsayı veya araziyi 5 yıl geçtikten sonra satıp on milyonlarca lira kazananlar da “sıfır vergi” ödediler.
·  Türkiye’nin en zengin 100 kişisinin,
70’inin “en çok vergi ödeyen 100 kişi” arasında adı yok!
Örnekler devam etsek bir hafta sürer..
İstisna ve muafiyetler gözden geçirilerek, çoğu kaldırılmadığı, kayıt dışılığın önlenemediği ve otokontrol araçları getirilmediği sürece, “zengin vergisi”nde başarı şansı zor..

Haberin Devamı

Anayasa’da 50 yıldır zengin vergisi var

ZENGİNLERDEN daha çok vergi alınması, 50 yılı aşkın süredir Anayasa’da zaten var. Anayasa’nın 73’üncü maddesine göre;
“Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır.” Anayasa böyle diyor ama vergilendirmenin teorisi ile pratiği yıllardır farklı. Bazı gelirlerde, çok kazanandan az veya sıfır, az kazanandan da çok vergi alınabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları