UÇAĞA bineceği sırada, vergi borcu nedeniyle binişi engellenip pasaportuna el konulanlar, yurt dışındaki önemli bir ihaleye ya da iş toplantısına katılmaktan mahrum bırakıldıkları için milyonlarca lira kayba uğrayanlar, yurt dışındaki çocuğunu görmeye gidemeyenler, rahat bir nefes alsınlar.
Yurt dışından yabancı misafiri ile Türkiye’ye önemli bir yatırım için gelirken, girişte “vergi borcunuz varmış” diye pasaportuna el konulan ve yabancı yatırımcının yanında mahcup duruma düşenler de rahat bir nefes alsınlar.
Artık böyle durumlar yaşanmayacak.
Tutarı ne olursa olsun, vergi borcu nedeniyle yurt dışına çıkış yasağı kalktı.
Bundan böyle “vergi borcun var yurt dışına gidemezsin” diyerek insanların yurt dışına çıkması engellenemeyecek.
YENİ DÜZENLEME
Anayasa’nın “Yerleşme ve seyahat hürriyeti” başlıklı 23. maddesinde yapılan değişiklikle, vergi borcu nedeniyle mükelleflerin yurt dışına çıkışını engelleyen yasal düzenlemeye dayanak teşkil eden “vatandaşlık ödevi” ibaresi, yurt dışına çıkma hürriyetini sınırlandıran sebepler arasından çıkartıldı.
Bunun yerine, “vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilir” şeklinde yeni bir düzenleme yapıldı.
Bu düzenleme de halk oylaması sonuçlarının Resmi Gazete’de yayımlandığı 23 Eylül 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.
MALİYE’NİN GENELGESİ
Maliye Bakanlığı, yurt dışına çıkış yasağının kalktığını, 8 Ekim 2010 tarih ve 2010/1 sayılı “Tahsilat İç Genelgesi” ile kamuoyuna açıkladı. Buna göre;
1. 23 Eylül 2010 tarihinden itibaren, tutarı 100 bin liranın üzerinde olsa dahi vergi ve gümrük kanunu kapsamına giren kamu alacakları ile bunlara ait zam ve cezalarını ödemeyenler hakkında, yurt dışına çıkış yasağı konulması için ilgili birimlerden talepte bulunulamayacak.
2. 23 Eylül 2010 tarihinden önce uygulanmış olan yurt dışına çıkış yasaklarının kaldırılması ise, borçluların ayrıca başvuruda bulunma koşulu aranmaksızın, Maliye Bakanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na yazdığı yazı ile talep edildi.
3. Şu anda mahkeme aşamasında olan “yurt dışı çıkış yasağının iptali” ile ilgili davaların ise konusu kalmadı.
İşadamlarının havaalanlarında “korkulu rüyası” haline gelen, vergi borçları nedeniyle yurt dışına çıkış yasağının tarih olması ile büyük bir “vergi utancı” sona ermiş oldu.
Gecikme zammı ve faiz indirim müjdesi
HÜRRİYET okurları şanslılar..
Çıkacak yasa ve kararnameleri köşemizi izleyerek önceden öğrenebiliyorlar.
1 Eylül 2010 tarihinde;
- Vergi ve prim borcu olanlara müjde geliyor,
- Gecikme zammı ve faizi indiriliyor, diye yazmıştık. Bugünlerde olay netleşmek üzere.
- Vergi ve sigorta prim borcu olanlara ilişkin yapılandırma çalışmaları tamamlandı. Yakında Bakanlar Kurulu’nda ayrıntıları belirlenip, Meclis’e sevk edilecek.
- Dün Hürriyet’te Maliye Bakanı Şimşek’in açıklamasında da okuduğunuz gibi, aylık 1,95 olan gecikme zammı oranı 1.40’a, aylık yüzde 1.58 olan tecil faizi oranı da yüzde 1’e düşürüldü. Bugün-yarın Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.