Varlık barışında kafalar karıştı

SON birkaç gündür, Varlık Barışı yine gündemde...

Haberin Devamı

Maliye Bakanı’nın açıklamaları, gazetelerdeki haberler, TV programları derken milletin kafası iyice karıştı. Hangisi doğru hangisi yanlış, sade vatandaşın anlaması mümkün değil.

En çok sorulanları aşağıda açıklıyoruz.

YURTDIŞINDAKİ PARALAR

1) Türklere ait yurtdışındaki paraların, Türkiye’ye zorla getirtilmesi mümkün değil.

2) Bir Türk vatandaşı, yurtdışına istediği kadar para gönderebilir. Bankada hesap açtırıp o parayı yurtdışında tutabilir. Bunun hiçbir cezası yok, suç da değil.

3) Pazartesi Fatih Çekirge’nin köşesinde Maliye Bakanı’nın açıklamaları yayımlandı. Bakan diyor ki;

“Eğer yurtdışında faiz geliri elde ettiyseniz ve bunun vergisini ödemediyseniz, size bir fırsat sunuluyor. Siz o parayı getirirseniz, yüzde 2 gibi bir vergiyle kurtuluyorsunuz.”

Haberin Devamı

Bakan’ın da belirttiği gibi, yurtdışındaki paraların kaynağı değil faiz gelirinin Türkiye’de beyan edilip vergisinin ödenip ödenmediği sorgulanabilir.

4) Yurtdışındaki paranın, 2004-2007 yılları faizi ile ilgili vergiden kurtulabilmek için bütün paranın değil “faiz tutarı kadar” bir paranın Türkiye’ye getirilmesi de yeterli.

5) İsviçre’nin, UBS Bankası’nda hesabı bulunan 4 binden fazla ABD’liye ilişkin bilgileri ABD’ye vermesi olayında, ABD bilgileri aldıktan sonra hesap sahiplerini “Bu parayı nereden buldun, vergisini ödedin mi?” diye sorgulayabilir ve o parayı kazanç kabul edip, vergisini isteyebilir.

Türkiye, yurtdışındaki hesaplara ilişkin bilgileri alsa dahi “Bu parayı nereden buldun?” diye sorgulayamaz. Olsa olsa “faiz gelirlerini Türkiye’de beyan ettin mi?” diye sorgulama yapabilir.

6) Yurtdışında offshore bankalarda bulunan mevduatların, Türkiye tarafından öğrenilmesi şu aşamada mümkün değil. Ayrıca, yurtdışı bankalarda açılan hesapların, şahıslar adına değil offshore ülkedeki şirketler adına açılmış olması halinde, bunun tespiti çok zor.

7) Yurt dışındaki paraların Türkiye’ye getirilebilmesi için, 2 önemli sorunun çözümlenmesi gerekiyor.

a) Yurtdışındaki paralarını getirenlere, “Hani bu paradan sağlanan gelirin 2008 yılı gelir vergisi?” diye, 31 Aralık 2013’e kadar sorgulama yapılıp; vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi istenebilir. 2008 yılı da incelemeye tabi tutulmayacak yıl olarak, yasaya eklenmeli.

Haberin Devamı

b) Türkiye’de mevduat güvencesi sadece 50 bin TL. Yabancı ülkelerde ise bu tutar krizle birlikte yükseltildi. Örneğin Almanya’da mevduata güvence sınırsız. Türkiye’de de mevduat güvencesi, sınırsız olarak belirlenmeli...

Evet... Yurtdışındaki paraların Türkiye’ye getirilmesi ile ilgili gerçekler bunlar...

VARLIK BARIŞI VE İNCELEME

Varlık Barışı nedeniyle, yurt dışından para getirip yüzde 2’sini ya da yurt içinde beyanda bulunup, yüzde 5’ini vergi olarak ödeyecek olanlarla ilgili, bazı hatalı bilgilendirmeler var.

1) 19 Haziran 2009 tarihinden önce vergi incelemesine alınanlar, incelemeleri devam ediyor dahi olsa, Varlık Barışı uygulamasından yararlanmak suretiyle, devam eden vergi incelemesinden kurtulamazlar.

Haberin Devamı

2) Vergi incelemesi tamamlanıp, adına vergi ve ceza gönderilenler de Varlık Barışı uygulamasından yararlanamazlar.

3) Henüz vergi incelemesine alınmayan ya da 19 Haziran tarihinden itibaren incelemeye alınanlar, Varlık Barışı Yasası’ndan yararlanabilirler.

Varlık Barışı konusunu, zaman zaman ele almaya devam edeceğiz...

Yazarın Tüm Yazıları