Paylaş
Evde kadın çalıştıran yüzbinlerce aile, özellikle geriye dönük olarak gelebilecek ceza ve primlerin 100-150 bin lirayı bulacağını da öğrenince, haklı olarak paniğe kapıldılar.
Bu arada, Türkiye’nin değişik il ve ilçelerinde karşılaştığım kişilerin ve e-posta gönderenlerin;
“Hocam nereden çıkardınız bu konuyu? Başımız belaya girecek. Siz yazmasaydınız kimse farkında değildi” diye sitemleri de oldu.
SORUN ÇÖZÜMLENDİ
Aslında, SGK ben yazmasam da olayın farkındaydı. Yapılan denetimlerde, binlerce aileye ciddi ceza kesilmişti. Daha önemlisi, “Ev hizmetlerinde çalışan kadınların, sigortasız çalıştırıldığına dair” ihbarları, denetimi ve tespitleri kaçınılmaz kılıyordu.
Neyse.. iyi ki bu konuyu ısrarla yazıp gündeme getirmişiz ki sorun çözümlendi.
Getirilen çözüm;
1. Çalışma gün sayısı 10 günden az olanları,
2. Çalışma gün sayıları, 10 gün ve daha fazla olanları,
kapsıyor.
Şimdi, her ikisini de şu anda TBMM Genel Kurulu'nda görüşme aşamasında olan tasarı ve SGK yetkilileri ile yaptığımız konuşma doğrultusunda açıklayalım.
AYDA 10 GÜNDEN AZ ÇALIŞTIRILANLAR
Evine haftada 1 veya 2 gün kadın alanlar, derin bir “Ohh..”çekebilirler.
Nedenine gelince, evde çalışan kadınla ilgili neredeyse hiç bir formalite yok.
30 Haziran 2014 günü yayınlanan “Gündelikçiye 10 Gün Sınırı” başlıklı yazımızda okuduğunuzun benzeri bir düzenleme yapılıyor. Buna göre;
1. Ev hizmetlerinde çalıştırılan kadının, sigorta ettirilme mecburiyeti yok.
2. Çalıştırılan kadın için asgari ücretin (yani 1.134 TL›nin) yüzde 2›si kadar (22,68 TL) iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ödenecek. Bunu da işveren SGK’ya değil, çalışan kadına ücreti ile birlikte “kupon” olarak verecek.
3. SGK bu kuponlarla ilgili PTT ve bazı bankalarla görüşme halinde. Görüşmeler sonuçlanınca, çalıştıranlara “Şu adresten kupon alabilirsiniz” diye duyuracak. Buna göre, yüzde 2’lik sigorta ile birlikte, kadına yapılacak ödeme 620 TL ise, 620 TL’lik kupon alınıp, temizlikçi kadına verilecek. Bu ödeme gelir vergisi ve damga vergisine de tabi değil. Banka yüzde 2’yi kesip, kalanı kadına ödeyecek. Bu şekilde çalışanların sigortalılık tescili, çalışan ve çalıştıranın imzalarını da kapsayan ve en geç çalışmasının geçtiği ayın sonuna kadar kuruma verilecek bir form belge ile olacak.
4. Evde çalışan kadın, sigortalı olarak prim ödemek istiyorsa;
a) Çalıştıran ve çalışanın imzaladığı formdaki işe giriş tarihi esas alınacak.
b) Çalışan kadın, “isteğe bağlı sigortalı” olarak, yüzde 32,5 primi kendisi ödeyecek.
AYDA 10 GÜN VE DAHA FAZLA ÇALIŞTIRILANLAR
Ev hizmetlerinde, 10 gün ve daha fazla süre ile kadın çalıştıranların da formaliteleri azaltılıyor. Her ay SGK’ ya bildirge vermeleri gerekmeyecek.
1. Kadın işe başladığında, bir form doldurulup, en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar SGK’ya verilecek. (Süresinde verilmezse, asgari ücretin bir katı idari para cezası uygulanacak)
2. Bu formda; kimlik bilgileri, ücreti, kaç gün çalışacağı belirtilecek (İleride çalışma gün sayısı ve ücreti değiştiğinde, ayrıca bildirecekler)
3. Çalıştıran, banka hesabında prim miktarı kadar para bulunduracak. Banka her ay (tıpkı diğer otomatik ödemeler gibi), prim tutarını SGK’ ya aktaracak.
Bu yazıyı okuyanların, şu anda “Ohh.. çok şükür” dediklerini duyar gibiyim...
Paylaş