Tavuk kesme vergisi var mı, yok mu?

BU hafta, başta tavuk kesme vergisi olmak üzere, otopark vergisi, konaklama vergisi, kahvehane vergisi, doğalgaz ve tüpgaz vergisi gibi vergilerin tartışmasıyla geçti.

Vatandaş, arka arkaya sıralanan yeni vergi ve harçları görünce büyük tepki gösterdi.

İlgili Bakan, bürokrat ve bazı kişiler de "Evet, böyle vergi ve harçlar geliyor. Doğrudur ve gereklidir"
diyemediler. Bunun yerine "Haberimiz yok" ya da "Efendim, bunlar yeni değil, sadece konaklama vergisi yeni" gibi açıklamalar yaptılar.

Böyle vergi yok diyenlerin, getirilmek istenilen vergi ve harçları savunamadıkları anlaşılıyor. İlginçtir, bir yandan yeni vergi ve harçlar getiriliyor ve mevcutlar artırılmak isteniyor, diğer yandan da inkar ediliyor.

Böyle olunca da ister istemez "Madem yaptıklarınızı savunamıyorsunuz ve inkar ediyorsunuz o zaman bu vergi ve harçları niye getiriyorsunuz?" sorusu akla geliyor.

DOĞRUSU NE?

Doğrusu şu; "İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı" diye bir tasarı var (Tam metnini, genel gerekçesini ve madde gerekçelerini merak edenler "www.yaklasim.com" adresinden ulaşabilirler). Ortada belge yani yasa tasarısı varken, söze itibar edilmeyeceği bir gerçek.

Bu tasarıyı, geçen yıl tasarı taslağı halinde iken Hürriyet’te duyurduğumuzda, "Bunlar, magazin haberi" diye açıklama yapılmıştı. İlginçtir, magazin haberi (!) tasarı oldu. Daha ötesi açıklama yapan Bakan dahil, tüm Bakanlar ve Başbakan imzaladı. Ancak, vatandaşın tepkisi üzerine, bazı geri adımlar atılacağa benziyor...

YENİLER NE?

Tasarıyı inceliyoruz;

Tavuk kesme vergisi, daha önce var mıydı, yok muydu?

Aslında, bunun tam adı "Hayvan Kesimi Muayene ve Denetleme Harcı". Daha önce ki yasada tavuk kesimi bu harca tabi değildi. Yeni tasarı ile "Kümes hayvanları" yani tavuk, horoz, hindi, kaz vs. kesimi harcın kapsamına alındı (Bakınız Tasarı Madde 53/c).

Doğalgaz ve Tüpgaz Vergisi : Daha önce yoktu. Bu tasarı ile doğalgaz ve tüpgaz için "Elektrik ve Gaz Tüketim Vergisi" getiriliyor (Md. 33).

Konaklama Vergisi : Daha önce yoktu. Bu tasarı ile otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi tesis ve yerlerde konaklama, (günlük yeme, içme ve yatak ücretleri dahil olmak üzere) yüzde 3 Konaklama Vergisine tabi tutuluyor. Vergi kár değil, hasılat üzerinden alınacağı için, zarar edenler bile bu vergiyi ödeyecek (Md. 37-40).

Kahvehane, Kafe, İnternet Salonları ve Makine ile Oynanan Oyunlar : Daha önce Eğlence Vergisi’ne tabi değildi. Tasarı ile Eğlence Vergisine tabi tutuluyor (Md. 28).

Taksi Durakları Vergisi : Taksi başına 30 YTL "Geçici Kullanım Harcı" alınacağı belirtiliyor (Md. 50/d). Daha önce, böyle bir harç yoktu.

Tiyatro ve Opera : Daha önce, eğlence vergisi sıfırdı şimdi yüzde 10 oluyor (Md. 28).

Yol, Park, Metro ve Raylı Sistem Yapılması : Eviniz, büronuz, dükkanınız ya da arsanızın bulunduğu belediye ve mücavir alan sınırları içinde yol, park, metro ve raylı sistem alt yapı hizmetlerinin yapılması, gayrimenkulünüzün değerini artırıcı neden kabul ediliyor. Bu da ödenecek emlak vergisini artırıyor (Md. 18). Daha önce, bu tür bir uygulama yoktu.

Liste uzayıp gidiyor... Demek ki daha önce vergiye tabi olmayan birçok konuya, bu tasarı ile vergi getiriliyor. İşin gerçeği de olayın doğrusu da bu...

VERGİ ARTIŞLARI

Tasarı ile getirilen, vergi artışları da var.

"Efendim, daha önce vardı" denilen vergilerden biri de Emlak Vergisi...

Evet, emlak vergisi vardı. Ancak bu tasarı ile emlak vergisi oranları yüzde 50 artırılıyor. 2007’de yüzde 5 enflasyon hedeflenirken, vergi oranını yüzde 50 artırıyorsunuz (Md. 8 ve 13). Ardından, "Bu vergi yeni değil" diyorsunuz. Daha ne olsun, yüzde 50 vergi artışı geliyor. "Özrü kabahatinden büyük" diye bir söz var ya aynen öyle birşey...

Otopark harcı için de benzeri durum sözkonusu. Tasarıda; taşıtların geçici olarak park edilmesi durumunda; her taşıt için saatte 2, günde 7 YTL "Geçici Kullanım Harcı" alınacağı belirtiliyor (Md. 48/c). Vatandaş haklı olarak "Bu da nereden çıktı?" diye soruyor. İlgililer de "Uygulamayacağız" diyor. Adama "Efendim, uygulanmayacak bir otopark harcını, tasarıya niye koydunuz?" diye sormazlar mı?

Tasarı ile belediyelerce alınan ve sayısı çok fazla olan, diğer vergi ve harçlar da artırılıyor.

Özetle, "Böyle bir tasarı yok, yeni vergi yok ya da vergi artışı yok" diye yapılan açıklamalarla ilgili gerçek durum, yukarıda yazdığımız gibi...
Yazarın Tüm Yazıları