HALK arasında, 'Terzi söküğünü dikemezmiş' diye konuşulan bir söz var ya, bunun benzeri avukatlar için de geçerli. Yüzbinlerce insanın hakkını savunan, hukuka aykırı uygulamalara karşı çıkan avukatlar, nedense birçok konuda kendilerini yeterince savunamıyorlar.
Avukatların aleyhine, bir kısmı Anayasa'ya bile aykırı olan, çok sayıdaki yasa maddesi ve uygulama var. Bunlardan bir kısmı aşağıdaki gibi.
AVUKATA YOK
Bakkal, kasap, konfeksiyoncu, kırtasiyeci, mobilyacı, yedek parçacı gibi ticari kazanç elde edenler ile limited ve anonim şirketler; otomobil ya da demirbaş alıp defterlerine kaydettiklerinde; aşağıdaki vergi avantajlarından yararlanıyorlar.
1- Yeniden Değerleme
Her yıl yeniden değerleme yapmak suretiyle, otomobilin (jeep dahil) ve demirbaşların değerini yükseltebiliyorlar. Ardından, yükseltilmiş değer üzerinden, daha fazla amortisman gideri yazabiliyorlar (VUK Mük.Md.298 ve GVK Md.40/7).
- Avukatların, bu tür bir hakları ya da avantajları yok.
2- Maliyet Bedeli Artırımı
Yukarıda belirtilen esnaf, sanatkár, tüccar ve şirketlerin, işletmede kayıtlı binek otomobilleri (jeep dahil) ve demirbaşlarını sattıklarında, aracın ya da demirbaşın en az iki yıl işletmede kayıtlı olması koşuluyla;
- Maliyet bedelini, aldıkları tarihten itibaren DİE tarafından belirlenen TEFE oranına göre yükseltebiliyorlar. Satış bedeli ile yükseltilmiş maliyeti kıyaslayıp 'daha düşük kazanç' bildirebiliyorlar (GVK Md. 38/3).
- Avukatların, maliyet bedeli artırımı hakları yok.
3- Yenileme Fonu
Bilanço esasına göre defter tutan işletmeler; otomobil, jeep, minibüs gibi araçlarını ya da demirbaşlarını sattıklarında, bundan doğan kazancın vergisini hemen ödemeyip 'yenileme fonu' adlı bir fonda tutmak suretiyle, vergi ödemeyi üç yıl erteleyebiliyorlar (VUK Md.328).
- Avukatların, yenileme fonu uygulamasından yararlanmaları, yasal olarak mümkün değil.
KAFALAR KARIŞIK
Avukatların sadece yukarıdaki konularda değil, kendileriyle ilgili bazı teknik konularda da kafaları karışık. Örneğin; davada haksız çıkan taraftan sağlanan avukatlık gelirlerinin; stopaj, KDV ve belge düzeni yönünden, durumunun ne olacağını, avukatlar şu anda net olarak bilmiyorlar.
Geçenlerde, Ankara Barosu İdare ve Vergi Hukuku Araştırma ve Uygulama Komisyonu'nca düzenlenen 'Avukatın Vergilendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar' konulu panelde, bu soruların yanıtı arandı, arandı... Sonunda işin içinden çıkılamadı ve olayı Maliye Bakanlığı'na taşımaya karar verildi.
DENETİM KISKACI
Avukatlar, bazı vergi avantajlarından yararlandırılmıyorlar ama sıkı denetime tabiler. Bu yıl doktorlar ve avukatlara yönelik 'özel bir denetim' başlatıldı.
Avukatlardan, 2002 yılı kazançlarını pişmanlıkla yükseltmeleri, aksi halde vergi incelemesine alınacakları belirtildi. Çok sayıda düşük kazanç bildiren işkolu ve sektör varken, [özellikle avukatların üzerine gidilmesi] ve teşhir edilmeleri, avukatları biraz incitti...
Bugünlerde, avukatların, Maliye'nin biraz da [farklı bir ilgisine]