Paylaş
Bir yandan vergi müfettişleri, diğer yandan emniyet kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele mali büro ekipleri, öbür yandan da BDDK’nın ısrarlı takibi derken, pos tefeciler ile oluşturdukları bazı şirketler aracılığıyla, “organize” şekilde faaliyet gösterenler, teker teker yakalanıyor.
Bir süre önce, Suna Vidinli’nin Habertürk’teki “Perspektif” programında, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Pos tefeciler, çok ciddi müeyyidelerle karşı karşıya kalacaklar. Bu kaçakçılıktır, cezası da hapistir” diyerek, Maliye’nin olayla ilgili uygulamasına dikkati çekti.
CEZA ÜSTÜNE CEZA
Kredi kartı mağdurlarına ve nakit paraya ihtiyacı olanlara, yüksek komisyonlarla para veren ve bunu pos cihazıyla “mal satışı” şeklinde göstererek, mal satmış gibi “sahte fatura” verenler “kaçakçılık suçu” işlemiş sayılıyorlar. Bunun yaptırımı da Vergi Usul Kanunu’nun 359/b maddesine göre “üç yıldan beş yıla kadar hapis” cezası.. Birden çok fiilde hapis cezasının katlanması da olayın bir başka yönü!
Bazı işletme sahipleri ve bu işe organize olan firmalar zinciri, ayrıca “organize suç” kapsamında yargılanıyorlar.
Olayın bir de “tefecilik” boyutu var. Türk Ceza Kanunu’nun 241. maddesine göre, bunun yaptırımı da “2 yıldan 5 yıla kadar hapis” cezası.
Özetle, bu işi KDV’ye tabi olmayan altın ve kontör satışı ağırlıklı yapanlar ile cep telefonu ve beyaz eşya satmış gibi gösteren pos tefeciler ve işletmeler zinciri oluşturarak “örgütlü” şekilde yapanlar ile bunlara yönelik “fatura ticareti” yapanlara, ceza üstüne ceza geliyor.
Şu aşamada operasyon bitmedi. Belli adımlarla ve hızlanarak devam ediyor..
BİR ÖRNEK
Emniyet güçleri ve Maliye tarafından tespit edilen farklı uygulama yöntemleri var.
Bunlardan, Antalya-İstanbul ilişkili örnek bir olay aşağıdaki gibi.
Paylaş