OFF-shore’zedeler, yıllardır bekledikleri müjdeyi aldılar ama hevesleri kursaklarında kaldı. Tam "ohhh..." diyecekleri sırada, ödemeler durduruldu.
Ne zaman yapılacağı da şu anda belli değil!..
"Bu da nereden çıktı?" diye merak edenler için açıklayalım.
Off-shore’zedelere, "Off-shore hesabınızla ilgili faizin gelir vergisini ödeyin" deniliyor.
Onlar da "Peki hemen ödeyelim. Ancak off-shore hesabımızın faizini nereden ve nasıl öğreneceğiz?" diye soruyorlar. Yanıt ilginç;
"Şu anda belli değil. Ne zaman belli olacağını da kesin olarak söyleyemeyiz. Bekleyeceksiniz."
OLAY NE?
1) 3 Ağustos 2006 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile; İmar Bankası’nın BDKK tarafından bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırıldığı tarihten geriye doğru bir ay içinde (03.06.2003 tarihi dahil) kıyı bankalarındaki (off-shore bankalardaki) hesapların, yurt içi mevduata dönüştürülmesi suretiyle açılan hesapların, hak sahiplerine TC Ziraat Bankası aracılığıyla ödenmesine karar verildi. Bunun için de Ziraat Bankasına 560 milyon YTL aktarıldı.
2) Hak sahiplerine ödeme yapılırken, kendilerinden aşağıdaki belgeler istendi.
a) Bir taahhütname ve ibraname,
b) Vergi dairesinden, hak sahibi adına 4 Eylül 2006 tarihinden sonra alınmış bir yazı.
3) Vergi dairesinden alınacak yazıda "Hak sahibinin, 03 Haziran 2003 tarihinden önceki dönemlere ilişkin, kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) elde edilen faiz geliriyle ilgili vergi ilişiği yoktur" denilmesi gerekiyor.
4) İşte bundan sonra ortalık karıştı.
- Off-shore’zedeler, vergi beyannamesi verecekler. Ancak, bildirecekleri faiz tutarını bilmiyorlar.
- Bilen varsa, beyan ediyor. Vergi dairesi onlara da "Off-shore bankacılıktan elde edilen faiz geliri ile ilgili vergi ilişiği yoktur" diye yazı vermiyor.
- Off-shore’zedeler, bildirecekleri faizi öğrenmek için, sırasıyla Ziraat Bankası’na, BDDK’ya, vergi dairesine, Maliye Bakanlığı’na gidiyorlar. Boşuna... Hiçbirinden sonuç alamıyorlar.
- Kendilerine "Bekleyeceksiniz. Bunun için bir süre de veremiyoruz" deniliyor.
Off-shore’zedeler de şaşkın vaziyette "Bizimle alay mı ediliyor?" diye soruyorlar.
NE YAPILABİLİR?
Off-shore’zedeler, yıllardır zaten perişan. Kendilerine bir yandan "ödemeler başladı" denilip, diğer yandan da "ödeme yapılmaması" sinirlerini bozuyor. Oysa, çözüm yolu belli:
- Şu anda Maliye, 11 bin civarındaki off-shore’zedenin, ne kadar faiz geliri elde ettiğini araştırıyor. Bunlardan 6 bini tamamlandı. 5 bini devam ediyor. İşin doğrusu, yıllardır bu tespitin yapılmayışı, ciddi bir eksiklik. Ödemeler başlatılırken, bu bilgiler de önceden hazırlanmalıydı.
- Faiz geliri tespit edilen 6 bin kişiye, faizler hemen bildirilir. Bunlar "pişmanlık talebiyle" cezasız beyanname vermeye yönlendirilir. Tahakkuk fişini getirirler, paraları ödenir.
- Kalan 5 bin kişiye de hesaplarının yüzde 75’i ödenir. Kalanı için vergi dairesinden yazı getirilince ödenir.
- Off-shore’zedelerden, zamanaşımına uğraması nedeniyle, 2001 yılı öncesinin vergisi hukuken alınamayacak. 2003’te hesap açtıranlar, faizi 2006’da tahsil edeceklerine göre, vergisini zaten 2007’de ödeyecekler. Aslında, ortada büyük bir vergi sorunu da yok.
Eylül ayının ortasındayız. Okullar açıldı. Kış geliyor. Vatandaş sıkıntı içinde. Faizler de zaten TÜFE uygulanarak, kuşa çevrildi.
Bu soruna ciddi anlamda el atmak gerekiyor. Yazık bu insanlara...