KREDİ kartı borcu olanlara, mevcut borçlarını, ileriye dönük olarak yüzde 18 faizle, 18 eşit taksitle ödeme olanağı tanıyan yasa tartışılırken, kredi kartlarıyla ilgili, bir başka ayrıntı gözden kaçtı.
Yaklaşık 20 bin kişi kredi kartı harcamaları nedeniyle, vergi kıskacına alındı. Yakında, bunlara yönelik sorgulamalar başlayacak.
OLAY NE?
Geçtiğimiz aylarda, Maliye Bakanlığı’nca, son iki-üç yıldır sürekli zarar gösteren vergi mükelleflerinin, banka hesapları incelendi. İnceleme sonucu, yaklaşık 20 bin kişinin hesaplarında, şöyle bir tablo ortaya çıktı; bunların işletmeleri sürekli zarar ediyor ancak kendisi ve ailesinin, yüksek tutardaki, banka kredi kartı harcamaları dikkati çekiyor...
Sürekli zarar etmesine rağmen ayakta kalan işletmenin; sahibi, ortakları ve ailesinin, kredi kartı ile yaptıkları yüksek harcamalar nedeniyle o işletme incelemeye alınıyor.
İçinde bulunduğumuz Mart ayında Gelir Vergisi, Nisan ayında da Kurumlar vergisi beyannameleri verilecek. Sürekli zarar beyan eden bir işletmenin, işi terk etme yerine, faaliyetine devam etmesi dikkati çekiyor. Bunların yanısıra, ortakların kişisel banka hesaplarından, ciddi tutarda harcama yapmaları da incelemelerin derinleştirilmesine neden oluyor.
Bu arada, banka hesaplarına gelen havalelerden ve para yatıran kişilerden hareketle, vergiye tabi bir gelirin gizlenip gizlenmediği araştırılması da sözkonusu...
KREDİ KARTINA FİŞ
Özellikle hizmet işletmelerinde dikkati çeken bir durum var. Kredi kartı ile yapılan tahsilatların, bir kısmına fiş ya da fatura düzenlenmiyor. Bu gibi durumlarda, maliyeciler, gizlenen geliri, elleriyle koymuş gibi buluyorlar.
O mükellefin, pos makinesi ile yaptığı satışların ve bankadan yaptıkları tahsilatın, listesi çıkartılıyor. Ardından, kestiği fiş ve faturalarla karşılaştırma yapılmak suretiyle, gizlenen hasılat kolayca tespit ediliyor. Bu nedenle, işletmelerin, kredi kartı ile yaptıkları satışlara fiş ya da fatura kesmemeleri "amatörce yapılmış bir hata" oluyor...
Mart ve Nisan ayında beyanname verecek olanların, banka hesapları ve kredi kartı durumlarını göz önüne alarak, beyan edecekleri kazancı gözden geçirmelerinde yarar var.
Kapıcıların pul parası ne oldu
ONBİNLERCE hatta yüzbinlerce apartmanda, kapıcılarla ilgili yaşanan bir sorun var.
Hayır, kapıcının kendisi değil; kapıcıya ödenen ücretin, 3,19 YTL’lik "Damga Vergisi" ile ilgili...
2005 yılına kadar, olay çok basitti. Yönetici kapıcıya ücretini ödüyor, binde 6 oranında hesapladığı damga vergisini "damga pulu" olarak, ücret bordrosuna yapıştırıyordu. 2005 yılı başından itibaren, "Pul yalayıp yapıştırma" yani damga pulunun kendisi ve yapıştırılması uygulamadan kaldırıldı. Böyle olunca, kapıcı ücretinin 3,19 YTL’sinin, vergi dairesine, beyanname ile bildirilip, tahakkuk fişi kestirilip, ödenmesi gerekiyor. Bu da yöneticiler için "Çin işkencesi" gibi bir olay. 3 lira için uğranılacak zaman kaybı, ulaşım, kırtasiyecilik vs. hem yönetici hem de vergi dairesi için "astarı yüzünden pahalı" bir uygulama!
Geçen yıl bu sorunu dile getirdiğimizde, yetkililer açıklama yaptılar ve bir yasa değişikliği ile "kapıcılardaki damga vergisi uygulamasını kaldıracaklarını" açıkladılar. Ancak, bu değişiklik bir türlü gerçekleşmedi.
Bu günlerde vergi yasaları yine değişiyor. Bir köşesine bu madde eklense iyi olacak...