Paylaş
Gezinirken, gözlerine bir afiş takılır. Afişte;
“Kızılderili kafa derisi getirene 500 dolar” yazmaktadır.
Bunu görünce, sevinçle işe koyulurlar.
Bütün gün ormanda Kızılderili arayıp bulamayınca, çadır kurup, bir sonraki gün devam etmeye karar verirler.
Sabahın erken saatlerinde Temel dışarıdan gelen seslerle uyanır. Çadırı aralayarak baktığında ne görsün, çadırın etrafını 200 civarında Kızılderili sarmış.
Heyecanla hemen Dursun’u uyandırır ve der ki;
- Ula Dursun, uyan len uyan, zencin olduk!..
SON İPTAL VE ÜCRETLİLER
Anayasa Mahkemesi’nin, ücretlilere 2006 yılından bu yana uygulanan yüzde 35 gelir vergisi oranını iptal etmesi ve en fazla yüzde 27 oranı uygulanabileceğine karar vermesi üzerine, Kızılderili fıkrasındaki gibi bir durum
ortaya çıktı.
“Çalışanların dava açıp, vergi iadesi alabilecekleri hatta geriye dönük dört yılın vergi iadesini alabilecekleri” yönündeki haber ve yorumlar, milyonlarca ücretliyi “para bulduk” diye heyecanlandırdı.
Birkaç gündür “11 bin lirayı bulabilen vergi iadesi hakkımız varmış. Doğru mu? Doğru ise nereye nasıl başvurabiliriz?” diye sorular yağıyor.
ZENGİNİN MALI
“Zenginin malı, züğürdün çenesini yorar” diye bir söz var.
Bu sözde olduğu gibi, oldukça abartılan bu konu “bir avuç ücretli” ile başka bir anlatımla, 10 milyon civarındaki ücretlinin, yüzde 1’i ile ilgili..
DEVLET MEMURLARI: Bu olayın kapsamına girmiyor. Nedenine gelince, memurlara ödenen ücretin, yaklaşık yüzde 70-80’i gelir vergisi kesintisine tabi değil. Örneğin; müsteşar, genel müdür, vali, kaymakam, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay üyesi, profesör, müfettiş ve benzeri kamu görevlilerinin ödedikleri gelir vergisi, toplam ücretlerinin yüzde 5-6’sı bilemediniz yüzde 10’u civarında...
İade tartışması, yüzde 35 gelir vergisi ödeyenlerle ilgili olduğu için, bu konu Devlet memurlarını kapsamıyor.
İŞÇİLER : Yüzde 35 gelir vergisi oranı, vergi matrahı; 2006’da yıllık 40 bin, 2009 ve 2010 yıllarında ise, yıllık 50 bin lirayı aşan ücretlilerde, aşan kısım için uygulanıyor. İşçilerin yüzde 99’unun ücreti ayda 5 bin lirayı aşmadığı için, vergi iadesi tartışması, ücretlilerin ancak yüzde 1’i için söz konusu...
DOĞRUSU NE?
Doğrusunu öğrenince, yüzde 1’lik kesim de hayal kırıklığına uğrayacak.
Anayasa Mahkemesi’nin, ücretlilere yüzde 35 gelir vergisi oranı uygulanamayacağına dair 15 Ekim 2009 tarihli kararı, 8 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazete’de, 6 ay sonra yani 8 Temmuz 2010’da yürürlüğe girecek şekilde yayımlandı.
Anayasa’nın 153. maddesine göre, kanunlarla ilgili iptal kararının yürürlük tarihi, kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihtir. Yürürlük tarihi bir yıla kadar (olayımızda 6 ay) uzatılabiliyor. Anayasa Mahkemesi kararlarının, yürürlüğe girdiği tarihten önceki olaylara uygulanması mümkün değil.
İptal edilen hükümler, kararda belirtilen tarihe kadar yürürlükte kalıyor ve o tarihte yürürlükten kaldırılmış oluyor. 15 Ekim 2009 öncesi için iade mümkün değil. Sonrası için de dava açılması gerekirdi. İade için düzeltme yolu yerine, ücretliler ayrı ayrı dava açmalıydı. Bu süre geçti. Kaldı ki Ocak ve Şubat 2010 ücretlerinin hatta izleyen ayların vergi matrahı 50 bin lirayı aşmayabileceğinden, bu aylar için vergi iadesi de söz konusu olamaz. 8 Temmuz’a kadar da zaten tarife değişecek.
Sonuç olarak, 2010 ücretleri için vergi iadesi konusu, bu gün itibariyle ücretlilerin olsa olsa binde 1’ini ilgilendiriyor olabilir...
Paylaş