SAYISI 19 milyonu bulan Emlak Vergisi mükellefinin, 2005 yılında ödeyeceği Emlak Vergisi'ne iki ayrı zam geldi.
Bunlardan birincisini biliyorsunuz. 2005 yılında ödenecek Emlak Vergisi, 2004 yılında ödenenin yüzde 5.6 fazlası olacak. Nitekim Maliye Bakanlığı da, 22 Aralık 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, 42 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile; 2005 yılı bina, arsa ve arazi vergi değerlerinin, 2004 yılı vergi değerlerinin yüzde 5,6 oranında artırılması suretiyle bulunacağını açıkladı.
YÜZDE 10 GİZLİ ZAM
Başlıkta sözünü ettiğimiz gizli zam ise, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle geldi.Vatandaş, haklı olarak, çıkan tüm kanunları okumadığı için, Emlak Vergisi ile ilgili artışın farkında değil.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 12.maddesinde yapılan değişikliğe göre; belediyelerin görev alanlarında kalan kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılmak üzere, tahakkuk eden emlak vergisinin yüzde 10’u oranında ‘Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı’ tahakkuk ettirilecek ve bu pay ilgili belediyece emlak vergisi ile birlikte tahsil edilecek (Bkz. 27.7.2004 tarihli R.Gazete’de yayınlanan 5226 sayılı Kanun Md.6).
Buna göre 2004’de 100 milyon TL (100 YTL) emlak vergisi ödeyen bir vatandaş, 2005’te;
105.6 YTL Emlak Vergisi
10.56 YTL Katkı Payı
olmak üzere toplam 116.16 YTL ödeyecek.
Özetle, 2005 yılında ödenecek Emlak Vergisi, 2004 yılında ödenenin yüzde 5.6 fazlası olacak. Bu verginin de yüzde 10’u kadar bir ‘katkı payı’ Emlak Vergisi ile birlikte, ilgili belediyeye ödenecek.
EMEKLİLER VE İŞSİZLER
Emekliler ve herhangi bir geliri olmayan işsiz vatandaşlar ile çalışmayan ev hanımları, 200 m2’yi geçmeyen, yalnızca bir konuta sahip olmaları halinde, (intifa hakkına sahip olunması dahil) 2004 yılında Emlak Vergisi ödemediler.
Maliye Bakanlığı, yayımladığı 38 seri no.lu Emlak Vergisi Genel Tebliği’nde hiçbir geliri olmayan mükelleflerin bunu nasıl belgeleyeceklerini açıkladı. Buna göre, hiçbir geliri olmadığını beyan eden mükelleflerin, hizmet karşılığı elde edilen ücret geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri türde bir gelirinin olmaması gerekmiyor (31.12.2003 tarihli Mükerrer R.Gazete).
Bu uygulamadan yararlanmak için, tek konut sahipleri ilgili belediyeye bir form verip,
Emekli aylığı aldıklarını ve başka gelirlerinin bulunmadığını bildirdiler.
İşsiz vatandaşlar ve çalışmayan ev hanımları da; vergi mükellefi olmadıklarına dair vergi dairesi yazısını ve sosyal güvenlik kurumlarından da aktif sigortalı olmadıklarına dair yazıyı alıp, ilgili belediyeye vermeleri istenildi.
Bu formları 2004 veya daha önceki yıllarda ilgili belediyelere vermiş olan mükelleflerin, 2005 yılında tekrar form vermeleri gerekmiyor. Ancak, sıfır oranlı Emlak Vergisi'nden yararlanma koşulunu kaybetmeleri halinde, bu durumu ilgili belediyeye bildirmeleri gerekiyor (Emlak V.G.T No:38).