Birleşen KOBİ’lerin kurumlar vergisi yüzde 5 oldu

BAŞKA bir anlatımla, birleşen KOBİ’lerin kurumlar vergisi oranı yüzde 75 azaltılarak, yüzde 20’den, yüzde 5’e indirildi.

Haberin Devamı

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) birleşmesine, vergi avantajı sağlayan Kararname, geçtiğimiz Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi (Bkz. 5 Eylül 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/15386 sayılı Kararname).

Kararname’ye göre;

a) Birleşme nedeniyle sona eren kurumun, birleşme tarihinde sona eren hesap döneminde (yani 2009 yılında) elde ettiği kazançları, yüzde 20 yerine, yüzde 5 oranında kurumlar vergisine tabi olacak.

b) Birleşilen kurumun, birleşme işleminin gerçekleştiği hesap dönemi (yani 2009 yılı) dahil, üç hesap döneminde elde ettiği kazançtan, yüzde 5 kurumlar vergisi alınacak.

SERMAYE ŞİRKETİ

Vergi avantajından yararlanacak olan KOBİ;

1. Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde kurulan,

2. 2008 yılının Aralık ayına ilişkin olarak verilen sigorta bildirgesine göre, 10 ila 250 işçi çalıştıran,

Haberin Devamı

3. 2008 hesap döneminin sonu itibariyle, yıllık net satışları toplamı 25 milyon TL’yi geçmeyen veya aktif toplamı 25 milyon TL’den az olan, ticari işletmeleri ifade etmektedir.

1 Ocak 2009 tarihinden sonra kurulan işletmeler, indirimli kurumlar vergisi uygulaması bakımından, KOBİ olarak değerlendirilmeyecek.

Yukarıda sözü edilen birleşme; tam mükellef iki veya daha fazla KOBİ’nin, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca birleşerek, yeni bir sermaye şirketi
(örneğin limited ya da
anonim şirket) oluşturmalarını veya tam mükellef bir ya da birkaç KOBİ’nin, tam mükellef olan ve sermaye şirketi statüsündeki KOBİ’ye devrolunmasını ifade eder.

BAZI KOŞULLAR

1. Birleşme Kazancı:

KOBİ birleşmelerinde, sona eren kurumda doğan birleşme kazançlarının, birleşme tarihi itibariyle, birleşilen kurumun sermayesine eklenmesi gerekiyor.

2. İstihdam Koşulu:

KOBİ birleşmelerinde, birleşme işlemi sonrasında birleşilen kurumda, üç yıl süreyle aylık ortalama bazda, birleşilen kurum ile sona eren kurum tarafından, 1 Nisan 2009 tarihinden önce verilen son aya ilişkin sigorta bildirgelerine göre istihdam edilenlerin toplamından az olmamak üzere, aylık istihdam sağlanması gerekmektedir.

Haberin Devamı

3. Birleşme Tarihi:

KOBİ birleşmelerinin, ticaret sicilinde tescil edildiği tarih, “birleşme tarihi” olarak kabul edilecek. Birleşmelerde, vergi avantajından yararlanabilmek için tescil işleminin en geç 31 Aralık 2009 tarihine kadar yaptırılması gerekiyor (Aranan koşullarla ilgili 4 No.lu KVK Tebliği’nin tam metni için Bkz. www.yaklasim.com).

KOBİ birleşmelerine tanınan teşvikin amacı, KOBİ’lerin mali yapısının güçlendirilmesi, ölçek verimliliğinin sağlanması, rekabet ortamına uyum kapasitelerinin geliştirilmesi ve istihdam düzeylerinin artırılmasıdır.

Bu amaçlar dışında, örneğin grup şirketler arasında birleşmeye gitmek suretiyle, daha az vergi ödendiğinin saptanması durumunda, bunlardan cezalı vergi alınacak. 

Yazarın Tüm Yazıları